To je to što me zanima!

Žele lansirati letjelicu Firefly, koja će rudariti po asteroidima

Firefly bi bio mala letjelica koja će tražiti poželjni asteroid te je žele lansirati 2015. Godinu kasnije krenuo bi Dragonfly koji bi se s asteroida vratio s 45 kg materijala
Vidi originalni članak

Nakon što su lani James Cameron i Googleovci predstavili tvrtku Planetary Resources kojoj je cilj rudariti po asteroidima, u utorak je još jedna tvrtka predstavila svoj plan za svemirsko rudarenje. Tim poduzetnika i inženjera iz tvrtke Deep Space Industries predstavio je plan tvrtke koja želi iskoristiti obližnje asteroide za sirovine kojima će napajati satelite, ali i izrađivati druge dijelove u orbiti, piše Reuters.

Letjelicu Firefly planiraju lansirati 2015. na misiju na kojoj će istražiti neki asteroid. Mala letjelica (teška 25 kilograma) bit će dodatni teret na nekoj raketi kojom će se lansirati satelit ili neka druga sonda. Iz tvrtke kažu da su već privukli zanimanje nekih investitora, ali traže puno više. Upravo je to bio i jedan od razloga organiziranja konferencije na kojoj su predstavili projekt. Jedan od potencijalnih klijenata je i NASA, koja bi mogla biti zainteresirana za podatke koje će otkriti sonda u potrazi za asteroidom. Naime, NASA planira poslati astronaute na neki asteroid u sljedećem desetljeću. 

David Gump iz Deep Spacea kaže da se svake godine otkrije oko 1000 malih asteroida te da većina sadrži vodu i elemente koji se mogu pretvoriti u gorivo, ali i metale. 

Trošak misije za Firefly bi bio oko 20 milijuna dolara, a polovicu planiraju prikupiti od raznih istraživačkih instituta (državni i privatni), dok ostatak planiraju namaknuti sponzorskim ugovorima i oglašavanjem. Nakon Fireflyja, njihov plan je lansirati i letjelicu Dragonfly koja bi skupila uzorke. Ovu letjelicu bi lansirali 2016. godine, a na asteroidu bi prikupila do 45 kilograma  uzoraka. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • WOMANIZER 23.01.2013.

    znasči počeli smo "novce" tražiti i po ostalim planetima, zvijezdama...?

  • Vida83 23.01.2013.

    hoče li nathan fillion biti kapetan? :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare