To je to što me zanima!

Znanstvenici osmislili plin koji će zbuniti i otjerati komarce

Molekule različitih kemikalija u vrlo maloj koncentraciji blokiraju osjetila komaraca da detektiraju ugljik dioksid kojeg izdiše "potencijalna" žrtva, objavili znanstvenici
Vidi originalni članak

Bolni ugrizi komarca koji mogu izazvati i teške alergijske reakcije, uskoro bi mogli postati rijetkost, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija. Oni su otkrili plin koji zbunjuje osjetila tih insekata zbog čega komarci ne mogu "namirisati" krv svoje potencijalne žrtve. Plin je "koktel" različitih kemikalija koje blokiraju sposobnost detektiranja ugljik dioksida uz pomoć kojeg komarci odabiru koga će ugristi.

- Identificirali smo molekule koje u vrlo maloj koncentraciji ometaju komarce u njihovim noćnim pohodima na ljude, a potrebno je još obaviti testiranja na ljudima prije puštanja plina na tržište - izjavi je voditelj istraživanja Anandasankar Ray za časopis Nature.

Ovo otkriće moglo bi zamijeniti brojne losione, sprejeve i uređaje osmišljene za odbijanje komaraca. Stručnjaci vjeruju kako su napokon pronašli "oružje" za jedne od najopasnijih insekata, odgovornih za prijenos brojnih patogena i smrt milijuna ljudi, od kojih su mnogi djeca.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare