To je to što me zanima!

Znanstvenici otkrili kako mogu oslabiti HIV, nadaju se cjepivu

Virus HIV-a "krade" membranu stanice koju napada, a ukoliko se iz te stanice ukloni kolesterol slabi se pretjerana reakcija imuniteta koja oslabljuje organizam
Vidi originalni članak

HIV virus ne može napadati stanice imunološkog sustava ako se iz membrane virusa ukloni kolesterol, objavili su znanstvenici Sveučilišta London, koji su na ovom važnom otkriću radili s internacionalnim timom znanstvenika. Oni vjeruju kako im to otkriće pruža novu nadu u razvoju cjepiva protiv AIDS-a.

- Virus HIV-a se tada ponaša kao vojska koja je izgubila svoje oružje i tada ga imunosni sustav lako pobjeđuje - rekao je voditelj istraživanja, dr. Adriano Boasso.

Tim znanstvenika sad planira istražiti načine deaktiviranje virusa uz pomoć kojih bi se moglo otkriti i cjepivo. HIV oduzima membranu stanicama koje napadne, objasnili su istraživači. Ukloni li se kolesterol iz membrane, deaktivira se prvi odgovor imuniteta na virus koji oštećuje cijeli sustav.

- HIV je vrlo podmukao virus, a većina cjepiva koja su dosad razvijena pokazala su se neuspješnima jer se koncentriraju na prvu liniju obrane- prepoznavanje virusa u krvi i aktiviranje imuniteta, što dugoročno nema beneficije - smatra Boasso.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare