To je to što me zanima!

Uz blagdanska jela najbolje ide Karlovačko crno pivo!

Karlovačko crno prava je poslastica za ljubitelje tamnih piva, a tajna njegovog okusa je u tri vrste ječmenog slada koje mu daju specifičnu aromu, boju i punoću
Vidi originalni članak

O Karlovačkom crnom: Tradicijska receptura i prirodni sastojci bez GMO-a. Sadrži tri vrste slada - svijetli, prženi karamelni i tamni - koji daju posebnost njegovom bogatom okusu.

Blagdanski stol nezamisliv je bez tradicionalnih slatkih i slanih delicija. Uz pikantna jela poput mesnih pečenja, obogaćenih marinadom i umacima, te čokoladne deserte odlično će se uklopiti tamno pivo zbog karakteristične gorčine i arome.

Kvaliteta tamnog piva ovisi o kvaliteti sirovina. Zahvaljujući vrhunskim sastojcima te tradicijskoj recepturi, Karlovačko crno ističe se punim okusom, a njegova posebnost leži u čak tri vrste ječmenog slada: svijetlom sladu koji je osnova za proizvodnju, prženom karamelnom koji mu daje punoću, miris i okus po karamelu te prženom tamnom koji mu daje bogatu crnu boju i posebnu aromu. Ovo balansirano pivo, spravljeno po njemačkom zakonu o čistoći piva, sadrži 6% alkohola i savršeno je za sve koji ovih blagdana žele nagraditi svoja istančana nepca.

Njegovi sastojci potiču izlučivanje želučanog soka i time pobuđuju apetit pa se preporučuje kao dobar aperitiv. Ono je i izvrstan dodatak jelu, a sve je više onih koji u pivu otkrivaju kulinarski potencijal. Crno pivo savršeno se sljubljuje s bogatom i začinjenom hranom te mesnim jelima, a sadržava i slatkoću koja odlično odgovara desertima. I zanimljivost za kraj – pivo s kojim se kuha idealno je piće za konzumaciju s tim jelom.

Pripremite čokoladnu tortu s crnim pivom

250 g maslaca
50 g kakaa
400 g šećera
250 ml Karlovačkog crnog
100 ml kiselog vrhnja
300 g brašna
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
2 – 3 žličice soda bikarbone
350 g sirnog namaza
150 g šećera u prahu
150 ml slatkog vrhnja

Upute za pripremu:
Pivo malo zagrijte, maknite s vatre, dodajte narezani maslac i zajedno miješajte dok se maslac ne otopi. Jaja pjenasto smiksajte sa šećerom, dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i pomiješajte sa smjesom piva i maslaca. Dodajte još brašno koje ste prethodno pomiješali sa sodom bikarbonom i kakaom. Okrugli kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje, rasporedite pripremljenu biskvitnu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45 minuta. Nakon pečenja, smjesu ohladite i premažite kremom koju ste dobili miješanjem sira, slatkog vrhnja i šećera u prahu.

Idi na 24sata