To je to što me zanima!

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina obitelji Bedalov

Vina Bedalov su mala obiteljska vinarija koja njeguje uzgoj vinove loze i proizvodnju vina kroz generacije naraštaja
Vidi originalni članak

Unutar ove obitelji na zemlji se razvijala ljubav prema radu, a u konobi strast prema vinima. Upravo tako, vinar Jakša Bedalov sa svojom obitelji danas stvara vrhunska vina slijedeći stope svojih predaka ali svemu daje vlastiti pečat.

Vinogradi se nalaze na padinama brda Kozjak u Kaštelima, koji dijeli Dalmatinsku zagoru od pogleda na Jadransko more. Sa Kaštelanskog Gaja, lokaliteta na kojem se nalaze vinogradi, sa 400 metara nadmorske visine pruža se prekrasan pogled na gradove Split i Trogir, te na srednjodalmatinske otoke. Upravo zato vinova loza raste okupana sunčevim zrakama te špricana samo morskom solju. Uzgoj vinove loze i sam proces dobivanja vina isključivo je prirodan i ekološki uz minimalne intervencije čovjeka s ciljem da vino preslikava snagu same sorte loze te posebnost lokaliteta. U ovom vinogradu odgajaju se samo sorte Trogirsko-kaštelanskog vinogorja koje su i njihovi preci sadili: od bijelih sorti Maraština, a od crnih sorti Plavac Mali, Kaštelanski Crljenak te Dobričić.

U svojoj ponudi Vina Bedalov od crnih vina imaju vrhunska vina Plavac Mali, Kaštelanski Crljenak te posebni Cuvee Tribus koji sadrži cijelu rodbinsku obitelj u boci: Kaštelanski Crljenak i Dobričić kao roditelje te Plavac mali kao dijete. Od bijelih vina nude vrhunsko vino Maraštinu.

Kako vinograd ne čini jedna loza tako obitelj Bedalov smatra da njihova vina nisu potpuna bez okusa jela s kojima se spare. Puni potencijal svojih vina predstavljaju u dvije kušaonice, jednoj u vinogradu na Kozjaku te drugoj u Kaštel Kambelovcu uz more,  gdje svojima gostima tradicionalna Dalmatinska jela sparuju uz svoja vina. Svi proizvodi koje stavljaju na stol rezultat su njihovog zajedničkog rada te pružaju kompletan doživljaj dalmatinskog načina života te obiteljskog stola.

Jakša Bedalov, vinar koji svoju ljubav prema kuhinji uspješno spaja svakodnevno pokazati će Vam kako izgleda jedan doživljaj 'sljubljivanja' Dalmatinske autohtone hrane s njegovim vinima na način kako bi ste ih iskusili i u njegovom domu.

Menu od 3 slijeda jela sljubljena sa pripadajućim vinom Vinarije Bedalov:

Carpacco od lubina- Maraština  2012

1.       Ribu pažljivo sa nožem filetirati, te narezat na trakice. U zdjelu položiti narezanu ribu te je prekriti bijelim vinom Maraštinom i ostaviti preko noći u hladnjaku.

2.       Izvaditi trakice lubina prije posluživanja na sobnu temperaturu.

3.        Na tanjur za posluživanje položit svježu rikolu, na koje stavimo trakice lubina.

4.       Pripremit emulziju od maslinovog ulja i  limunovog soka te je politi po pripremljenim sastojcima na tanjuru.

5.       Začinit s cvijetom soli i  mljevenim paprom.

 

Rižot od Crljenka- Kaštelanski Crljenak 2012

1.       Pripremiti tanko narezani crveni luk, češnjak te peršin.

2.       Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani crveni luk te kada zažuti dodati protisnuti češnjak i peršin.

3.       Nakon što sastojci puste miris dodati rižu.

4.       Miješati rižu jednu minutu te dodati Kaštelanski Crljenak vino(0,3dcl po osobi), začiniti sa solju i paprom po okusu te nastaviti miješati.

5.       Dodavati povrtnog temeljca po potrebi uz stalno miješanje.

6.       Pri kraju kada je riža izvana mekana, a u sredini hrskava dodati malo maslinovog ulja, promiješati  te ugasiti i poklopit poklopcem.

7.       Nakon 5 minuta jelo je spremno za posluženje uz crno vino Kaštelanski crljenak.

 

Pašticada od tune - Tribus 2013

1.       Tunu izrezati na odreske i stavljati u posudu. Ribu zaliti domaćim octom  te ostaviti par sati ili preko noći.

2.       Izvaditi odreske iz octa te ih začinit po ukusu. U već zagrijano ulje na kratko popeći odreske sa obje strane. Popećene odreske odložiti na tanjur.

3.       Na ulju u kojem ste popekli tunu zažutiti na kolutove nasjeckani crveni luk, kasnije dodati komadiće pancete te nasjeckanog luka i peršina. Nakon što luk i peršin puste miris ubaciti komade rajčice te nastaviti miješati.

4.       Kada se sastojci sjedine na njih posložite odreske tune te dodati suhe šljive (prethodno namočene u toploj vodi).

5.       Uliti pola litre crnog vina Tribus Cuvee-a te nastaviti kuhati na laganoj vatri.

6.       Poslužiti uz palentu i crno vino Tribus Cuvee.

Dobar tek!

Idi na 24sata