To je to što me zanima!

Kratica 'OK' slavi rođendan! Znate li gdje i kako je nastala?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Jezičari se već 150 godina bave podrijetlom riječi OK pa su se tako kroz godine pojavile brojne teze i teorije. OK je najpoznatiji i najrašireniji amerikanizam, korišten diljem svijeta.
Vidi originalni članak

Po povratku s bojišnica Drugog svjetskog rata, Amerikanci su postali svjesni popularnosti svoje riječi 'OK'. Vojnici su prenijeli vijest da se fraza aktivno koristi u različitim zemljama i kulturama kao malo koja druga strana riječ. 

Opću popularnost dosegla je u drugoj polovici 19. stoljeća, kada se pojavila u predsjedničkoj kampanji tadašnjeg kandidata Martina Van Burena, čiji je nadimak bio "Old Kinderhook". Iako je klub koji je Van Buren osnovao, O.K. klub, zaista postojao, jezičari su ustanovili da pravo podrijetlo riječi dolazi od uredničke šale.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, Američki engleski jezik početkom 19. stoljeća bio je pun kratica koje su urednici koristili kako bi svoje naslove učinili što atraktivnijima. Prvi zapisani dokaz korištenja kratice vidljiv je u Boston Morning Post-u, 23. Ožujka, 1839. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • jack_daniels_1 23.03.2017.

    Jedna verzija je da su OK inicijali čovjeka koji je bio zadnji na proizvodnoj traci u jednoj američkoj tvornici automobila. Kada bi on pregledao vozilo i ako je bilo sve u redu, na vjetrobransko staklo bi napisao svoje inicijale: OK.

  • 23.03.2017.

    ok

  • plavizg 23.03.2017.

    ovo je ipak 24sata, gdje bi oni čuli za "zero killed"?

Komentiraj...
Vidi sve komentare