To je to što me zanima!

Lava je 'progutala' 87 kuća: 'Ili se evakuirajte ili ćete u zatvor'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
I četiri tjedna nakon erupcije havajskog vulkana Kilauea, lava se na nekim mjestima dizala i do 80 metara u zrak, a policija zbog neposluha uhićuje stanovnike koji se nisu evakuirali
Vidi originalni članak

Erupcija havajskog vulkana Kilauea još uvijek traje. Opasnost nije prošla i policija je stanovnicima ugroženih mjesta dala ultimatum: ‘Ili se evakuirajte, ili ćemo vas uhititi’.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uglavnom su svi poslušali naređenje, no policija je ipak privela sedam osoba koje su zatekli kako se kreću u ‘zabranjenoj zoni’.

Četiri tjedna nakon početka erupcije materijalne šteta je ogromna. Uništeno je dosad 87 kuća, a lava je prekrila područje od čak sedam i pol četvornih kilometara.

Iz nekih pukotina lava i dalje 'divlja' te doseže visinu i od 80 metara. ‘Užarena rijeka’ napreduje 160 metara na sat te i dalje predstavlja veliku prijetnju za stanovništvo.

Osim lave, opasnost za sve je i vulkanski smog. On nastaje kada se sumporni dioksid i druge vulkanske štetne čestice pomiješaju s vlagom i prašinom.

Uz vulkanske čestice koje mogu uzrokovati očne, kožnu i iritaciju dišnih puteva, vlasti upozoravaju i na opasnost od tankih i vrlo oštrih niti staklenih vlakana. Uđu li u dišni sustav ili oči, mogu izazvati velike probleme. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • 03.06.2018.

    moraju bježati šta dalje , opasnost velika lava se bliži kućama brzo.

  • PRAVILO BROJ 8 03.06.2018.

    sitnica koliko je kuca progutao ovrsni zakon i humanist

  • 03.06.2018.

    Ja ne kužim te ljude. Kad ti država kaže da nešto napraviš radi tvojeg zdravlja ili čak i života i ti se buniš i nećeš poslušati ?!?!?!?!?!?!?!.Isto kad im dođu oni orkani ili tornada. Kaže im država evakuirajte se, oni kažu nećemo. I kada nastane katastrofa - joj pomagaj. I onda policajci, i sve te službe moraju riskirati svoje živote radi budala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare