To je to što me zanima!

Legenda: Kultni 'Hendrixov' most još uvijek piše povijest

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Hendrixov most svoj 'narodni' naziv dobio je sredinom 80-ih godina u doba Univerzijade kada je netko na njemu napisao grafit 'Hendrix' ne sluteći da će zauvijek preimenovati Zeleni most te tako zapisati povijest
Vidi originalni članak

Zahvaljujući grafitu s prezimenom slavnog rock-glazbenika Jimija Hendrixa taj most dobio je gotovo kultni status i postao jednim od simbola urbane kulture grada Zagreba te dijelom kolektivne svijesti Zagrepčana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sada već davnih 80-ih godina prvi puta je na Zelenom mostu u Zagrebu ispisan grafit Hendrix, koji je zatim uredno ponavljan, kada bi ga komunalne službe uklonile. Upornost je uvjetovala da generacije stanovnika glavnog grada u neformalnom govoru počnu taj most nazivati Hendrixovim, a javila se i inicijativa da ova građevina i službeno dobije naziv po velikom ljevorukom gitaristu.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • eclipse 2016 29.04.2017.

    marko_14, sve po propisu, jel'? Kao i sve u ovoj državi reda i zakona. Prvo inicijativa, pa formiranje povjerenstva, izrada studije o utjecaju boje na okoliš, zatvaranje "financijske konstrukcije", odabir autora/grafitera, mišljenje ministarstva kulture i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izrada idejnog rješenja, natječaj i odabir najpovoljnijeg izvođača, realizacija projekta...sve to pod palicom našeg uvaženog gradonačelnika, koji se zakona i propisanih procedura drži "kao pijan plota". Na koncu, sve bi se sigurno zakompliciralo jer bi zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini uskratili pristanak za projekt zbog crvene boje slova (komunizam i jugonostalgija!), a zastupnicima SDP-a i Radničke fronte nikakva druga boja ne bi dolazila u obzir! Pa bi se na tvoj "lijepi grafit" čekalo dvadesetak godina!....Čovječe, to je običan grafit!!!

  • marko_14 29.04.2017.

    Ako se već želi da se taj most tako zove onda neka se predloži neka inicijativa. I neka se napravi lijepi grafit. Inače je ovo uništavanje imovine svih nas. Neka si šaraju po svojim kućama i zgradama u ime "umjetničke slobode".

Komentiraj...
Vidi sve komentare