To je to što me zanima!

Sve tajne Uskrsa: Otkrijte koji se običaji njeguju još i danas

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Uskrs označava pobjedu ljudskog života nad smrću, vjeru i nadu i zagrobni život. To je najveći i najvažniji kršćanski blagdan, dan uskrsnuća Isusa Krista i i konačna potvrda njegova učenja
Vidi originalni članak

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Duhovna dimenzija Uskrsa označava pobjedu ljudskog života nad smrću i najveća je utjeha nama smrtnicima da život ne završava smrću. Vjernici na Veliku subotu ili na Uskrs blagoslivljaju svoje košare, jaja, pogače, šunku... U pojedinim krajevima Hrvatske postoji običaj umivanja na Veliku subotu. A što se još njeguje i kako se slavi Uskrs kod nas, pogledajte u videu iznad.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • ćeprolje 16.04.2017.

    Sretan Uskrs i Vaskrs i Pasha itd. svima koji vjeruju u ljude

  • onoka 16.04.2017.

    Neki pak ime praznika povezuju s feničanskom boginjom plodnosti – Aštarta kojoj u vavilonskoj mitologiji odgovara boginji – Ištar. Što se tiče našeg naziva “Uskrs” ili “Vaskrs”, on vuče korene iz staroslovenskog jezika, odnosno iz reči kojom se označavao rast i razvoj. Odakle simboli zeca i jaja? Simboli zeca i jajeta takođe imaju pagansko poreklo. Simbol zeca koji nosi jaja potiče iz jedne od legendi o boginji Eostre. Priča kaže kako je ona jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. No, kako je pre bio ptica, ovaj zeka je nastavio da nosi jaja. On ih je svake godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. I tako smo došli i do porekla obojenih jaja.

  • MaKakoNe 16.04.2017.

    I na danasnji dan moraju se nac pojedinci koji ce komentirat kao da sam vrag iz njih govori! Sretan Uskrs svima koji slave ovaj dan!

Komentiraj...
Vidi sve komentare