To je to što me zanima!

Svemoćna lipa: Od nje se prave gitare, a liječi migrene i kašalj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Lipanj je i lipe su u punom cvatu. Oko njih zuje pčele i napravit će lipov med. Možda ga stavimo i u lipov čaj. Koji ćemo, ako ga sami ne osušimo, platiti i stotinama lipa
Vidi originalni članak

O važnosti lipe kod Slavena govori i što je u nekim jezicima cijeli jedan mjesec nazvan po njoj. Za Hrvate je to 6. mjesec u godini, a za Poljake i Ukrajince 7. mjesec. Poljaci ga nazivaju lipiec, a Ukrajinci lipenj . Tu su i mnoga naselja nazvana po lipama: Lipice, Lipine, Lipnik, Lipovac, Lipovčani, Lipovlje, Lipovljani… Prema mjestu Lipica u Sloveniju, ime su dobili i konji lipicaneri. A, simboliku lipe prenose i lipe koje nam zveckaju u džepu.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Lipov čaj pomaže u liječenju prehlade, kašlja, visokog krvnog tlaka i migrena, a od lipovog drva radi se aktivni ugljen koji pomaže kod želučanih problema. Lipov med također pomaže kod prehlada jer olakšava iskašljavanje, a djeluje i umirujuće.

Lipovo drvo je mekano i lako ga se obrađuje i zato ga umjetnici, još od srednjeg vijeka, koriste za izradu drvenih skulptura, ali i lutaka. Vjerojatno je i Pinokio napravljen od njega. Ovo drvo ima i dobra akustična svojstva i od njega se obično izrađuju električne i bas gitare te školjke bubnjeva.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 30.06.2017.

    super

  • Objektivni_1 29.06.2017.

    Priziv za božanskim nadahnućem Zato neka mi dade Bog govoriti kako me svjetova i misliti misli dostojne darova njegovih, jer on je vođa mudrosti i upravlja mudracima. 16 U njegovoj smo ruci mi i riječi naše, sa svim našim razborom i umijećem. 17 On mi je podario istinsku znanost o svemu što jest, naučio me sustavu svijeta i svojstvima prapočela; 18 početku, svršetku i sredini vremena, izmjeni suncovrata i slijedu godišnjih doba, 19 tijeku godina i položaju zvijezda; 20 naravi životinja i nagonima divljih zvijeri, moći duhova i mislima ljudskim, različnosti biljaka i ljekovitosti korijenja. 21 I spoznadoh sve što god je tajno i javno, jer me poučavaše mudrost, umjetnica u svemu. Mudr 7, 15-21

  • vrtnamjesecini 29.06.2017.

    Istina,lipa je jako djelotvorna. Inače,ja više preferiram razne čajeve nego tablete i sirupe. Dobro je i šta večinu čajeva mogu i mala djeca piti,pogotovo kod prehlada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare