To je to što me zanima!

Vina Belje - najimpresivniji vinogradi Podunavlja

Vina Belje najveći su hrvatski proizvođač grožđa s 650 hektara vlastitih vinograda koji su smješteni na području vinogorja Baranja, unutar vinogradarske regije Podunavlje.
Vidi originalni članak

Priča o kvaliteti beljskih vina kreće upravo iz vinograda koji se protežu duž južnih padina Banovog brda i svojim su položajima zaštićeni od jakih sjevernih vjetrova. Vinogradi Belja prostiru se u dužini od četrnaest kilometara u pravcu Dunava, a osunčane padine prime godišnje sunca koliko u srednja Dalmacija.

Vina Belje su najpoznatija po bijelim sortama, posebno graševini koja je ponos podruma.

Sve grožđe za vrhunska vina bere se isključivo ručno, te se doprema u vinariju smještenu u samim vinogradima. Impozantni kompleks nove vinarije Belje pruža se na gotovo tri hektara, a  svojim najmodernijim tehnološkim dostignućima impresionira brojne posjetitelje i turiste.

Pravi prostor za uživanje u Vinima Belje je stari podrum koji je smješten u centru Kneževih Vinograda. Ovaj najveći baranjski gator i zaštićeni srednjovjekovni lokalitet datira iz davne 1526. godine i u njemu odležavaju odabrana vina u bačvama od slavonskog hrasta.

Za turističku posjetu Vinima Belje idealno je odabrati proljeće ili jesen i spojiti je s ručkom na otvorenom u restoranu Kormoran u srcu parka prirode Kopački rit te na taj način zaokružiti doživljaj Baranje i Podunavlja, kroz autentična jela i vina ovoga kraja.

Idi na 24sata