To je to što me zanima!

Životno djelo Ljube Stipišića Delmate - „Anima Delmatica“

Predstavljanje djela „Anima Delmatica“ koje predstavlja 1400 stranica neprocjenjiva blaga hrvatske baštine održati će se 23. listopada u 19 sati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog
Vidi originalni članak

Više od 50 godina nakon što je Ljubo Stipišić Delmata, svima poznat kao „čuvar dalmatinske klapske pisme“, počeo skupljati i zapisivati pučku usmenu građu i ne sluteći da će ti prvi stihovi dalmatinskih pučkih napjeva prerasti u monumentalni spomenik hrvatske baštine, izdavačka kuća Profil objavila je njegovo životno djelo „Animu Delmaticu“. 

Iako Ljubo Stipišić, nažalost, nije doživio objavljivanje knjige u koju je uložio gotovo čitav svoj život, u ovom iznimnom djelu ostavio nam je u naslijeđe, na gotovo 1400 stranica, pučka vjerovanja, religiozne pjesme i molitve, ljekarušu s narodnim načinima liječenja, napjeve, dosjetke te druge fenomene pučkog života. 

Kako je sâm autor u predgovoru „Animi Delmatici“ napisao: „Evo, ovdje je dio mojih višedesetljetnih zapisivanja proizišlih iz razgovora s pukom (1960. – 2000.) uglavnom srednjodalmatinskim. Opsežnu sam građu od dvadesetak tisuća stranica i šesto audiokazeta sredio, razvrstao i ovdje donio dio; ta promišljanja i razgovore s pukom delmatskim, njihove visprene monologe, žustre dijaloge, ponegdje i nasludbine onostrane te nasuproćena kazivanja, ali i povijesne i rodovske prešućevine."

Predstavljanje ovog kapitalnog djela održat će se 23. listopada 2012. g. u 19 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. O knjizi će govoriti urednica Katarina Glamuzina Bistričić, viša znanstvena suradnica s Instituta „Ivo Pilar“ etnologinja Jelka Vince Pallua, dirigent Bojan Pogrmilović i književnik Miljenko Jergović. Ulomke iz knjige čitat će Jolanda Tudor i Frane Perišin.

U programu sudjeluju Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske „LADO“, Mješoviti pjevački zbor KUD-a „INA“, ženska klapa „Dišpet“ te muška klapa „Grdelin“, čiji će nastup iz prvih redova pratiti i Zlatan Stipišić Gibonni, sin pokojnog Ljube Stipišića.

Prigodnim riječima obratit će se i ugledni gost prof. dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Anima Delmatica donosi:
- 510 kazivanja o vjerovanjima,
- 360 religioznih pučkih pjesama i molitava
- oko 13 000 poslovica, uzrečica, kovanica i fraza,
- 166 napjeva,
- rječnik s oko 8000 riječi,
- likarušu (oko 1000 pučkih načina liječenja, ublažavanja simptoma, savjeta za održavanje zdravlja, najčešće ljekovitim biljkama, ali i molitvom),
- priče i dosjetke te druge fenomene pučkog života,
- popise mjesta u kojima su kazivanja zapisana,
- fotografije legendarnog splitskog fotoreportera Andre Damjanića

Idi na 24sata