Lifestyle

Komentari 22

Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla

Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla

Ja stisnem svoj obraz uz drvo pa osjetim kako toplina i energija prelaze iz stabla u mene... započinje u nožnim prstima, širi se kroz noge i tijelo pa sve do mozga, rekao je glavni upravitelj šuma

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Ovlaživači zraka su vrlo važni u borbi protiv zaraze koronom'

- Zašto ne biste došli i uživali u šumi, gdje možete zagrliti stabla i tako se jednostavno napuniti dobrom energijom - rekla je Bergrun Arna Thorsteinsdottir, starija rendžerica Nacionalne šume Hallormsstadur na istoku Islanda, na javnoj radio postaji RUV kada je pozvala građane da dođu grliti stabla i tako si poprave loše raspoloženje uzrokovano izolacijom zbog pandemije.

Njezin šef Thor Thorfinnsson, glavni upravitelj šuma za istočni Island, dao joj je punu podršku. Čak je slušateljima pojasnio kako da iz grljenja sa stablima izvuku maksimum.

- Dobro je zatvoriti oči kad zagrlite stablo. Ja stisnem svoj obraz uz drvo pa osjetim kako toplina i energija prelaze iz stabla u mene... započinje u nožnim prstima, širi se kroz noge i tijelo pa sve do mozga. Vjerujte, nakon toga ćete dobiti tako dobar osjećaj opuštenosti koji će vas pripremiti za dan i izazove pred vama - rekao je.

Osim poziva i pojašnjena, na svoju službenu internetsku stranicu stavili su fotografije na kojima se vidi kako pravilno zagrliti stablo.

Thor preporučuje da se to radi polako, bez žurbe.

- Držanje stabla u zagrljaju pet minuta dnevno trebalo bi biti dovoljno - rekao je i napomenuo da drveće daje najviše energije tijekom ljetnih mjeseci.

Također, spomenuo je kako su njegovi rendžeri naporno radili kako bi uredili šumske staze u Hallormsstaduru i tako omogućili ljudima da se bez problema približe drveću. Staze su široke tako da posjetitelji bez problema mogu držati preporučeni razmak od dva metra.

Inače, Hallormsstadur je jedna od najvećih šuma na Islandu. Ima preko 90 vrsta drveća starih čak više od sto godina, prenosi BBC.

Boravak u šumi blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje

Japanski znanstvenici tvrde kako pola sata boravka u dubokoj šumi doprinosi jačanju imuniteta i zaštiti našeg zdravlja naredna dva mjeseca. Tu praksu zovu Shinri-ioku što bi u prijevodu značilo - kupanje u šumi. 

Osim što hodanje šumom oslobađa od stresa, smanjuje krvi tlak i usporava rad srca, tamo se događa još nešto. Šumsko drveće i ostale biljke u zrak ispuštaju fitoncide - antimikrobne hlapljive organske spojeve koji su zaslužni za uništavanje gljivica, bakterija i plijesni. Hodajući po dubokoj, nezagađenoj šumi udišemo te spojeve što doprinosi našem zdravlju. Znanstvenici kažu kako smo tada 'uronjeni u imunološki sustav šume'.

Šuma dobro djeluje na hormone u tijelu, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, pretilosti itd. Hodanje kroz nju potiče kreativnost i priziva pozitivne misli, što je isto vrlo važno za fizičko zdravlje. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto nas psi ližu? Stručnjaci dekodirali što nam time govore

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Najčitaniji članci