Lifestyle

Komentari 0

Recept za fantastične buhtle od meda, češnjaka i ružmarina

Recept za fantastične buhtle od meda, češnjaka i ružmarina

Buhtle smo navikli jesti u slatkim verzijama sa punjenjem od čokolade ili pekmeza, no ako se odvažite pripremiti ovu slasnu i aromatičnu slanu varijantu, nećete požaliti

Za pripremu ovih ukusnih slanih zalogaja treba vam svega sat vremena, a mirisi koji će se širiti iz pećnice privući će sve članove obitelji, piše Gimmesomeoven.

POGLEDAJTE VIDEO: Recept za zobene kekse

Sastojke većina ljudi ima kod kuće, a to su mlijeko i voda koji predstavljaju temelj za tijesto. Kravlje mlijeko sa 2 posto masnoće odličan je izbor, no vrijedi i ako pokušate sa biljnim mlijekom.

Maslac koristite za izradu tijesta, ali njime ćete na kraju premazati buhtle. Za veganske verzije koristite biljni maslac. U tijesto ćete dodati i šećer, no umjesto njega možete koristiti med ili drugi zaslađivač. Za tijesto koristiti češnjak u granulama, a za umak s maslacem radije koristite svježi sitno sjeckani.

Kvasac može biti suhi ili svježi, a brašno je svenamjensko. Za najbolji okus birajte svježi ružmarin, a možete mu dodati i sjeckani svježi peršin. I na kraju, obična morska sol koju ćete lagano posuti po buhtlama prije posluživanja završni su dodir koji upotpunjuje jelo.

Prije pripreme provjerite da vam nije istekao rok trajanja kvasca jer je to među najčešćim razlozima zbog kojih se tijesto ne diže. Također, provjerite da je temperatura tekućih sastojaka odgovarajuća. Prevruća tekućina će ubiti kvaščeve gljivice i kvasac se neće aktivirati. Ne pokušavajte ubrzati izradu i ostavite tijestu dovoljno vremena za dizanje i na kraju, ne opterećujte se perfekcionizmom. Sastojci su za 12 buhtli, no ne moraju sve biti jednake veličine.

Sastojci:

Priprema:

U tavi zagrijte vodu i dodajte maslac, a zatim med i mlijeko te miješajte da se sastojci sjedine. Toplu smjesu prelijte u mikser i po vrhu pospite kvasac te brzo promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Nakon pet minuta dodajte oko tri i pol šalice brašna, ružmarin, sol i češnjak u prahu.

Miksajte na srednjoj brzini metlicama za tijesto. Ako se tijesto lijepi za stranice zdjele, dodajte još četvrtinu šalice brašna sve dok se ne prestane lijepiti. Nastavite miksati na najnižoj brzini još pet minuta dok tijesto ne postane glatko. Rukama oblikujte kuglu i premjestite je u namašćenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom ili folijom i ostavite da se diže 15 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih.

Tijesto premijesite i odvojite 15 kuglica. Kuglice složite u namašćenu tepsiju, prekrijte krpom ili folijom i ostavite da diže još 15 do 20 minuta. Potom prebacite u pećnicu i pecite oko 20 minuta dok se buhtlice ne zarumene. Za to vrijeme pripremite maslac sa češnjakom.

Otopite maslac u tavi i dodajte češnjak narezan na listiće te miješajte dvije minute. Potom ocijedite, bacite češnjaka, a u maslac umiješajte sitno sjeckani peršin. Buhtle izvadite iz pećnice i još tople premažite ih smjesom maslaca i peršina te posipajte sa malo soli. Poslužite tople.

Najčitaniji članci