Lifestyle

Komentari 0
'FOREST ART'

Ante izrađuje slike i zidove od bilja i mahovina: 'Uživam u svemu, od skice do same izrade'

Bazu svih Forest Art radova čini više vrsta mahovina koje se u konačnici oplemenjuju sa raznim stabiliziranim biljem poput paprati, raznih sorti eukaliptusa te ostalog bilja

Život u urbanoj sredini je nažalost doveo do deficita prirode, na što se čovjek kao pojedinac još uvijek nije potpuno privikao budući da je od svojih početaka živio i evoluirao u prirodi. Kako bi ublažio simptome moderne, urbane svakodnevice, Ante Ljubičić (33) iz Nina pored Zadra odlučio je prirodu približiti čovjeku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ante je po zanimanju građevinski tehničar te je stalni zaposlenik u administraciji jedne zadarske tvrtke. Prije godinu dana je odlučio pokrenuti vlastitu tvrtku i brend koji ide u korak sa biofilnim dizajnom interijera - Forest Art. 

- Sve je došlo vrlo spontano. Od malih nogu gajim osjećaje prema umjetnosti i često sam rekreativno izrađivao razne ukrasne predmete. Prije više od godinu dana odselio sam se iz roditeljske kuće u stan i poželio sam zelene biljne slike na zidu te proučavao trenutnu ponudu na tržištu. Međutim, kako sam bio ograničen budžetom jer ipak se radilo o stanu u najmu, odlučio sam ih izraditi sam, stoga sam naručio stabiliziranu mahovinu i napravio četiri slike. Jako su se svidjele i mojim prijateljima te su me počeli 'nagovarati' da nastavim s daljnjim izrađivanjem. Nažalost, do danas nikad nisam pridavao određenu važnost svojoj kreativnosti, a još sam se i kroz posljednjih deset godina okružio uredskim dokumentima pa sam dobrim dijelom zapostavio tu kreativnu crtu. Očito su prijatelji odigrali popriličnu ulogu u cijeloj ovoj priči nastanka Forest Arta jer ipak pokretanje svog branda i tvrtke nije bilo od egzistencijalne važnosti - ispričao nam je Ante.

Svrha biofilnog dizajna je odmaknuti se od moderne i urbane svakodnevice, a osnovni cilj Forest Arta kao što mu i samo ime govori, je da donese dio šumske umjetnosti u zatvoreni prostor kako bi se ljudi koji u njemu borave što bolje osjećali. Iz tog razloga, Ante u Forest Artu nudi izrade slika i zelenih zidova od stabiliziranih mahovina i stabiliziranog bilja. 

- Stabilizacijom biljke dobivate proizvod koji zadržava svoj izvorni oblik i svježinu narednih nekoliko godina bez ikakvog održavanja (zalijevanje, rezidba, prihrana). Bazu svih naših radova čini više vrsta mahovina te naše radove u konačnici oplemenjujemo sa raznim stabiliziranim biljem poput paprati, raznih sorta eukaliptusa te ostalog bilja koje je moguće kupiti kao gotov stabilizirani proizvod, a sve češće i sami vršimo proces stabilizacije mahovina i bilja - govori.

Gotov stabilizirani materijal Ante nabavlja od proizvođača iz Francuske dok dio mahovina i svježeg bilja kupuje na Nizozemskoj burzi cvijeća.

- Svježe bilje sami stabiliziramo i taj proces traje od 3 do 15 dana, sve ovisno o vrsti bilja. Većina stabiliziranih biljaka zbog masovne proizvodnje gubi svoj izvorni oblik i te sorte onda stabiliziramo sami jer nam je cilj klijentima pružiti kvalitetu - kaže Ante.

Kada smo ga pitali u čemu najviše uživa, rekao nam je kratko i jasno, u svim fazama procesa izrade, ali prije nego krene u samu izradu prvo mora vidjeti prostor gdje će se nalaziti njegova šumska slika.

- Uživam u svemu, od idejne skice preko izrade reljefa koji čini bazu svakog mog rada pa do konačnog oblaganja istog mahovinom i popunjavanjem raznim vrstama biljaka. Prije same izrade volim vidjeti prostor u kojem će se nalaziti buduća šumska slika ili zid. Nakon toga izrađujem skicu koju klijent prihvati. Za slike naručujem okvire koje prvo ispunim sa reljefom. Nakon toga slijedi faza oblaganja mahovinom i tu koristim dvije do 5 sorti. Završni dio je smještanje biljaka i tu treba voditi računa da veličina i sorta biljke odgovara dimenziji slike kako bi konačan rezultat bio oku ugodan. Svaki rad ovisno o veličini ima jednu ili više fokusnih točki koje čovjeku privuku pažnju. Za zelene zidove procedura je ista, osim što se on izrađuje na MDF panelima koji se na mjestu ugradnje spajaju u jednu cjelinu - objašnjava.

Jedan od najzahtjevnijih projekata, kaže Ante, bio je projekt u kojem je morao u jedan prostor rasporediti osam različitih šumskih slika budući da je trebalo paziti na njihov međusobni odnos kao i na cjelokupni prema samom prostoru.

- Najdraži rad koji sam radio, stoji u uredu jedne osebujne arhitektice čija me osobnost inspirirala da napravim nešto potpuno drugačije od radova koje sam do tada radio i koji su bili identični sa onima koji već postoje na tržištu. Sam dizajn tog rada najvjerodostojnije je predstavljao kopiju prirode u svom izvornom obliku te je ubrzo počeo privlačiti  samim time više klijenata budući da se izdvaja od zelenih zidova koji su prisutni na svjetskom tržištu. Razvio sam stil izrade koji je Forest Art učinio drugačijim što je već u kratkom vremenu prepoznato i traženo - tvrdi Ante govoreći kako njegove radove najčešće naručuju privatne osobe za svoje stanove kao i ugostiteljski objekti, privatne dentalne ordinacije, luksuzne vile za iznajmljivanje i slični objekti.

- Najčešće narudžbe za stanove su slike dimenzija 100 x 60 cm ili 140 x 80 cm, dok veće zidove izrađujemo za poslovne prostore kao i za luksuzne kuće za iznajmljivanje. Naši radovi najčešće su dio dnevnog boravka budući da i sami preporučujemo klijentima upravo tu prostoriju u kojoj se  najviše boravi jer osim što naše su naši radovi dekorativni, oni također imaju opuštajući efekt na samog čovjeka - priča nam.

Kako kaže, klijenti nisu imali posebnih zahtjeva glede odabira biljaka, već mu sami prepuštaju odabir, a ujedno i sam odabir biljaka ovisi i o sezoni u kojoj se rad naručuje.

Što se tiče fokusa na boje, on je usmjeren na više nijansi zelene boje, budući da ista pozitivno utječe na mentalno zdravlje, smiruje, podiže energiju, ima snažan utjecaj na socijalno raspoloženje, smanjuje depresiju i oslobađa nas od stresa.

- Također, često dodamo i malo boje i to najčešće pomoću eukaliptusa stabiliziranog crvenom bojom ili na malo diskretniji način kao što su; ružičasti plodovi na zelenim granama kalifornijskog papra - dodaje.

 Za jednu sliku dimenzija 100 x 60 cm Ante treba izdvojiti dva do tri sata, dok je na najveći projekt utrošio cca. 60 sati. 

-  Što se tiče cijena, cijene se kreću po kvadratnom metru, a iznose od 2000,00 kn /m2 pa sve do 4.500,00 kn/m2  i ovise o samom načinu izvedbe. Izvedba koja je nama i našim klijentima najdraža je varijanta čija cijena iznosi 2.800,00 kn po m2 - objašnjava Ante.

Forest Art se u kratkom vremenu mnogima svidio, a kupci se Anti najčešće javljaju preko društvenih mreža ili telefonski po preporuci arhitekata ili dizajnera interijera.

- Proces narudžbe kreće od dogovora s klijentom nakon čega se šalje ponuda te nakon vidljive uplate šumske slike u okviru šaljemo ju dostavnom službom, dok zelene zidove izrađujemo na više modula koje sami dostavljamo po cijeloj RH te montiramo i dovršimo izradu na mjestu ugradnje. Klijenti me mogu naći na mom Instagram i Facebook profilu pod nazivom: Forest Art, a u zadnje vrijeme i po preporuci dizajnera interijera kao i arhitekata - govori.

Onaj najvažniji plan mu se ostvario kaže Ante, a to je da Forest Art kao brend bude prepoznat i uspješan.

- Da budem iskren, prije godinu dana nisam imao ni trenutnu situaciju u planu. Nigdje mi se ne žuri i zadovoljan sam trenutnom situacijom. Bitno mi je pružiti kvalitetan proizvod koji će biti unikatan za svakog klijenta. Svjestan sam da je to nespojivo s masovnom proizvodnjom. Onaj najvažniji plan je već dobrim dijelom ostvaren - kaže nam Ante za kraj.

Najčitaniji članci