Lifestyle

Komentari 3

Erupcija užitka: Ovaj čokoladni lava kolač se topi u ustima

Erupcija užitka: Ovaj čokoladni lava kolač se topi u ustima

Lava kolač se peče u vatrostalnim posudama iz kojih se, kad su gotovi, naopako izvade pa zarežu kako bi čokolada iscurila van. Ako nemate vatrostalne posude, poslužit će i kalupi za muffine

Lava kolač, prema legendi, nastao je kao pogreška chefa Jean-Georgesa Vongerichtena, koji je čokoladni biskvit iz pećnice izvadio prerano, a rezultat je bio neodoljiv.

Lava kolačići savršena su čokoladna poslastica - izvana sočan biskvit, a iznutra topla čokolada, zbog koje je slastica i dobila ime. Najčešće se priprema od četiriju glavnih sastojaka: čokolade, maslaca, jaja i šećera.

Smjesi se dodaju i likeri, naranča i limun, metvica, pa čak i čili, a kolačiće poslužite sa sladoledom, smrznutim voćem ili tučenim vrhnjem.

Za kolačiće je najvažnije da se peku toliko dugo kako bi izvana bili pečeni, a iznutra tekući - otprilike desetak minuta. Peku se u vatrostalnim posudama iz kojih se, kad su gotovi, naopako izvade pa zarežu kako bi čokolada iscurila van. Ako nemate vatrostalne posude, poslužit će i kalupi za muffine

Lava-tortice od čokolade

Sastojci: 

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 220°C stupnjeva. Nasjeckajte čokoladu pa je s maslacem otopite miješajući.

Istucite jaja te ih dodajte u čokoladu sa šećerom i solju. Dodajte brašno pa smjesu ulijte u vatrostalne posudice za pečenje koje ste namastili.

Pecite oko 14 minuta. Kolačiće možete ukrasiti topljenom čokoladom.

Najčitaniji članci