Lifestyle

Komentari 3

Svjetski dan Nutelle: Nastala je sasvim slučajno - zbog uštede

Svjetski dan Nutelle: Nastala je sasvim slučajno - zbog uštede

Na ideju o Danu Nutelle došla je američka blogerica Sara Rosso jer je, jednostavno, obožava. Firmu je toliko oduševila te su joj kasnije i ponudili posao, koji je ona, naravno, prihvatila.

Nutellu je Ferrero pustio u svijet pod sadašnjim imenom sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, a korijene vuče iz početka 19. stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema: nestašice kakaa nakon 2. svjetskog rata. Pietro Ferrero, slastičar iz talijanske regije Pijemont, sjajno se dosjetio slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa. Smjesu je oblikovao u štrucu koja se može rezati i posluživati na kruhu i nazvao ju Giandujot po tada slavnom lokalnom karnevalskom liku. Tvrtka Ferrero službeno je osnovana 14. svibnja 1946. - opisali su na nutella.com ovaj važan trenutak.

Prepoznatljiv okus i tekstura nastali su 1964.

- Pietro Ferrerov sin Michele iskoristio je svoju genijalnost i metodom pokušaja i pogreške poboljšao recept i proizveo prvu staklenku novog namaza od lješnjaka i kakaa, ali mu još nije dao ime. Rezultat daljnjeg kreativnog razmišljanja bilo je savršeno ime za najslavniji namaz na svijetu: Nutella - napisali su.

Godinu dana kasnije nastala je ambalaža nalik današnjoj.

Jede se baš na svemu - dok neki tvrde da ide na kruh, drugi kažu da je najukusnija ona sa žlice. Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj recept:

Nutella cheesecake

Sastojci: 250 g mljevenog keksa, 100 g maslaca, 3/4 šalice prženih lješnjaka,  400 g Nutelle,  500 g krem sira,  80 g šećera u prahu

Priprema:  U mljeveni keks dodajte omekšali maslac, jednu žlicu Nutelle i pržene lješnjake, koje ste prethodno samljeli. Ostavite malo mljevenih lješnjaka sa strane, za ukrašavanje.  Sve dobro promiješajte, zatim prebacite u kalup za torte obložen papirom za pečenje. Poravnajte i utisnite nekim prikladnim predmetom. Zatim stavite u frižider. Ostatak Nutelle pomiješajte s krem sirom i šećerom u prahu, pa dobro umutite mikserom. Dobivenu smjesu rasporedite preko podloge od mljevenog keksa. Poravnajte smjesu, po površini pospite grubo usitnjene preostale pržene lješnjake. Vratite sve u frižider da stoji najmanje 3-4 sata i  torta je spremna za posluživanje

POGLEDAJTE VIDEO: TREĆA EPIZODA 'DOMA IZ BAJKE'

Najčitaniji članci