Lifestyle

Komentari 1

Ove godine biste voljeli vidjeti više leptira u svojem vrtu? Posadite biljke koje će ih privući

Ove godine biste voljeli vidjeti više leptira u svojem vrtu? Posadite biljke koje će ih privući

Posadite puno različitih vrsta cvijeća kako biste privukli određene vrste leptira i osigurali cvjetanje od proljeća do jeseni kako bi leptirima u svakoj fazi života u vašem vrtu bio dostupan nektar

Gledanje leptira kako lete oko vašeg cvijeća i grmlja jedno je od velikih užitaka vrtlarstva! Dok lepršaju s cvijeta na cvijet ili se zaustavljaju kako bi se sunčali na ravnim stijenama, lako je biti očaran njihovom eteričnom ljepotom. To je također izvrstan način da zainteresirate djecu za vrtlarstvo. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prekrasan leptir

S više od 20.000 vrsta leptira u svijetu u Europi se može vidjeti skoro 500 vrsta. Bez obzira imate li veliko dvorište ili mali balkon, ove lijepe posjetitelje vrta možete privući nudeći hranu, vodu i sklonište za svaku fazu njihovog života.

Evo što još trebate znati o dizajnu i izradi vrta koji će privući leptire:

Leptiri trebaju različite stvari u različitim životnim fazama

Ovi korisni kukci započinju život kao jajašce koje je položeno na list biljke domaćina. Neki leptiri imaju vrlo specifičan ukus i polažu jaja samo na određene biljke.

Na primjer, leptir Monarch se hrani samo mliječnicom. Kada se jaja izlegu, gusjenice počinju žvakati biljku domaćina. U roku od nekoliko tjedana, svaka gusjenica (koju ne pojedu ptice ili drugi grabežljivci!) oplete zaštitno kućište zvano kukuljica.

Nakon otprilike dva tjedna, iz nje izlazi odrasli leptir, raširi krila da se osuši i počinje tražiti hranu i partnera.

Kako privući leptire u svoj vrt?

Vašem vrtu treba cvijeće koje će posjećivati odrasli leptiri i biljke na kojima će se razvijati gusjenice. Većina cvijeća zahtijeva puno sunca, što je 6 ili više sati izravne sunčeve svjetlosti.

Posadite puno različitih vrsta cvijeća kako biste privukli određene vrste leptira i osigurali cvjetanje od proljeća do jeseni kako bi leptirima u svakoj fazi života u vašem vrtu bio dostupan nektar. 

Leptiri se griju kako bi regulirali tjelesnu temperaturu, stoga postavite ravno kamenje po vrtu gdje se leptiri mogu družiti kako bi apsorbirali toplinu. Drveće i grmlje pružaju utočište leptirima, pa dodajte par grmova u svoj plan sadnje. Iako su leptiri najaktivniji tijekom najtoplijih dijelova dana, potražit će hlad kada temperature prijeđu 37 Celzijevih stupnjeva. 

Konačno, izbjegavajte insekticide širokog spektra koji ubijaju sve kukce, uključujući i one korisne, a ne samo štetnike.

Kakvo cvijeće treba posaditi u vrtu?

Leptiri će pijuckati nektar iz mnogih različitih vrsta biljaka. Omiljene jednogodišnje biljke su slatki alyssum, neven, petunije, heliotrop, lantana, verbena, cinije i suncokreti.

Omiljene trajnice, koje se vraćaju iz godine u godinu, su astre, asklepije, šišarke i dalije. Također vole cvjetne grmove kao što su abelija, kariopteris ili plava magla, vajgela i ruže Sharon.

Kad sadite cvijeće napravite 'otoke' cvijeća, umjesto jedne ili dvije biljke razbacane tu i tamo po vrtu kako bi ih leptiri lako pronašli. Također možete pokušati postaviti hranilicu za leptire ispunjenu trulim voćem (iako to može privući i neželjene posjetitelje!). 

Također, više leptira posjećuje kad su biljke domaćini za njihove bebe u blizini, stoga svakako ponudite biljke gdje vole polagati jaja. 

Ako ste zabrinuti zbog sažvakanog lišća nakon što se jaja izlegu, posadite dodatne biljke domaćine! Ili ugurajte ove biljke na neprimjetna mjesta u svom vrtu.

Iako svaka vrsta leptira ima svoje preferencije prema biljkama domaćinima, favoriti obično uključuju peršin, kopar, komorač, boražinu i mliječnu travu. Druge vrste poput grmlja i drveća koji privlače leptire su vrba, dren i viburnum. 

Leptiri također trebaju vodu

Leptiri neće piti iz dubokih izvora kao što su kupke za ptice. Umjesto toga, često ćete vidjeti leptire na rubovima lokva ili potoka, gdje dobivaju sol i minerale potrebne za reprodukciju. 

Dakle, stavite plitki tanjurić među svoje cvijeće na razini tla, napunite pijeskom i dvorišnom zemljom i održavajte vlažnost.

Trebam li kućicu za leptire?

Kućice s leptirima su slatke, ali su samo vrtni ukrasi piše Country Living. Leptiri se obično ne skrivaju u njima, umjesto toga radije se odmaraju na ravnim stijenama ili su zaklonjeni u sjenovitim područjima poput grmlja. Vrste leptira koje zimu provode kao odrasli borave iza labave kore ili u pukotinama drveća.

Najčitaniji članci