Lifestyle

Komentari 2

Uštedite energiju i rublje sušite na štriku umjesto u sušilici

Uštedite energiju i rublje sušite na štriku umjesto u sušilici

Odjeću, ako ste je malo nosili možete pak osvježiti sprejem za odjeću kojim je lagano možete pošpricati rublje, pogotovo posteljinu, i povratiti joj svježinu bez potrebe za pranjem...

Kad god možete, preskočite ciklus pretpranja ako vaša odjeća nije jako prljava. Također, izbjegavajte korištenje sušilice ako je moguće. Jedan ciklus sušenja rublja u sušilici može potrošiti dvostruko više energije od prosječnog ciklusa perilice rublja. Najbolje i najzdravije je rublje objesiti na štrik da se osuši na zraku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ne samo zato što ćete tako uštedjeti energiju i doprinijeti očuvanju okoliša već i zato što će rublje biti mirisnije i svježije. Naše majke i bake vrlo dobro znaju kako majice, hlače, donje rublje i košulje osušene na zraku i suncu odišu nekim posebnim mirisom. Međutim, u današnje užurbano vrijeme malo tko ima vremena da se bakće s vješanjem rublja. Ipak, to nije razlog da ne razmislimo o vraćanju nekim starim navikama i običajima.

Dakle, ako imate mogućnosti, svakako odjeću sušite na rastegnutom užetu ili žici na zraku i suncu. Jednostavno je. Iako se ljudi često žale kako im odjeća, naročito traperice i ručnici, nakon sušenja na žici bude kruta i hrapava, to možete izbjeći ako prije ciklusa ispiranja u perilicu za rublje dodate najviše pola decilitra octa. Vaša će odjeća biti pahuljasto meka. I ne brinite zbog mirisa octa, on će nestati dok se odjeća suši.

Osvježavanje prije pranja

Ako ste neki odjevni predmet nosili relativno kratko, a nije pokupio znoj ili prljavštinu, objesite ga na žicu da ga vjetar malo prozrači. Tako ćete smanjiti intervale pranja i uštedjeti na energiji. Nije loša ideja i da sami napravite sprej za odjeću kojim je lagano možete pošpricati i povratiti joj svježinu bez potrebe za pranjem, barem dok ne dođe vrijeme da je operete.

Sprej je idealan i za posteljinu i za donje rublje. Evo i recepta:

Sastojci:

Uzmite plastičnu sprej-bocu, isperite je toplom vodom. U malenoj posudi pomiješajte ulje lavande i votku i neka odstoji koji minut. Alkohol djeluje kao emulgator koji dopušta vodi u ulju da se ravnomjerno stope. Naspite mješavinu ulja i votke u bocu, dodajte vodu i dobro protresite. Važno je dobro protresti bocu prije svake uporabe. Možete i izbaciti votku ako ne želite alkohol, ali tada je važno da još jače protresete bocu jer se ulje i voda baš ne vole u smislu miješanja. Na kraju, malo ulja lavande možete dodati i vodi u glačalu kako bi dojeća nakon glačanja bila svježa i mirisna.

Najčitaniji članci