Obavijesti

Kolumne

10+10 savjeta za bolje trčanje iz muške i ženske perspektive

10+10 savjeta za bolje trčanje iz muške i ženske perspektive
1

Bili mi trkač ili trkačica, zajedno nas veže ljubav prema trčanju i naravno opremi za trčanje.

VIDEO

Prošla su vremena kada se moglo reći da je trčanje najjeftiniji sport i da su ti potrebne samo tenisice za trčanje. I danas su one potrebne, ali osim njih potrebne su nam i ostale “stvari” bez kojih je trčanje nezamislivo.

Iako mogu dati puno savjeta oko trčanja, nekada je ipak bolje da trkačica da savjete drugim trkačicama. Ovoga puta sam snage udružio s Anamariom Todorić poznatijom kao Trkoblogerica koja je napisala svojih deset savjeta od kojih će vam barem jedan pomoći prilikom svakog trčanja.

10 savjeta za trčanje iz ženskog kuta

01. Sportski grudnjak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sportski grudnjak je za žene apsolutni broj 1. Bez dobrog sportskog grudnjaka trčanje će biti patnja ma koliko malo poprsje imali. Jednostavno ćete se dio treninga baviti svojim prednjim dijelom tijela, a to nema apsolutno nikakvog smisla. Moj izbor? Imam ih tri — Lidl, Adidas i Nike. Mislim da je najskuplji bio Nikeov iz Top Sportovog outleta i stajao je oko 200 kuna. I nije mi najdraži. Ono što je meni najbitnije je da nema šavova i da nema naramenice (koje uvijek nekako skliznu) već da se spaja po sredini leđa što ne smeta kod kretanja. Pazite i da vas ne stišće prejako, no ne smije biti niti prelabav.

02. Krema za sunčanje

Ako zima nije vaše doba, prvi proljetni dani su idealni za početak trčanja. Ako tek planirate odraditi prve trkačke kilometre ili ako ste trkač s malo većim iskustvom, ono što vam definitivno treba je — krema za sunčanje. Pola sata ili sat vremena na suncu dovoljno je da na sebe navučete sve loše UV zrake i da bez problema izgorite tako da ja bez zaštitnog faktora 50 ni ne izlazim. I već imam laganu boju.

03. Zaboravite pamuk

Trčanje i pamuk su najgori neprijatelji kako za odjeću tako i za čarape. Na tržištu postoji more pametnih materijala, ali i dobre stare sintetike koja je bolje od pamuka koji će vam se lijepiti po tijelu i dodatno otežavati trčanje. Ako ste u nekom većem gradu, isplati se obići outlet sportske trgovine gdje ćete i za 50 posto niže cijene naći odjeću iz prošle sezone koji će služiti više nego savršeno. Za prvu ruku treba vam majica, tajice, sportski grudnjak, par trkačkih čarapa i tenisice.

04. Čarape za trčanje

Pripazite na čarape. Moje iskustvo je da za trčanje koristite — čarape za trčanje. Razlika u odnosu na obične sportske je osim materijala i to što ove za trčanje u pravilu nemaju šavove koji vas mogu nažuljati. A to je jako, jako važno. One “ružne” dokoljenke? Hm, oko toga su mišljenja podijeljena. Riječ je o kompresijskim čarapama koje pomažu kod grčeva u nogama. Ja u tu teoriju ne vjerujem, ali svakome njegovo veselje.

05. Sunčane naočale

Nisam tip od šilterica i sunčane naočale su mi jako bitne. Imam neke ultralake Police i maštam o sličnim Oakley koji definitivno ima najbolje sportske modele, no za sad su mi bezobrazno preskupe, a distributeri nisu baš laki sa sniženjima.

06. Skupi sportski sat ili besplatna aplikacija za trčanje

Mislim da je aplikacija odlična dok se ne “zakačite”. Ja na svom iPhoneu imam StravuGarmin i Endomondo aplikaciju i sve su međusobno povezane. Endomondo sam redovito koristila prije nego sam si kupila sat. Znači prvih godinu i pol trčanja bio mi je super. Od jednostavnosti, preglednosti, pamti sve rekorde, glas koji te vodi je ugodan i sve zapravo funkcionira bez prevelikih problema. No nakon otrčanog maratona sam si darovala Garmin 220 s HR-om i nisam požalila zbog 1600 potrošenih kuna. Rijetko ga skidam i kada sam u “civilu”, a sat mi ostavlja prostor da na trčanje idem bez mobitela koji, ako ga nosim, držim u torbici koju nosim oko struka (Decathlon — Kalenji, 39,99 kuna). Na satu imam spremljen raspored treninga, podsjeća me kako stojim u svakom trenutku trčanja, gdje sam s kilometražom, brzinom, otkucajima. Za malo ozbiljnijeg trkača sat je — must have. I na tome ne treba štedjeti.

07. Vazelin

Vazelin je apsolutni spas. Za žuljeve, za mjesta gdje mislite da bi mogli nastati žuljevi, ali i kao prevencija. Primjerice, ja mažem stopala vazelinom prije svakog duljeg treninga. Tako sam gotovo iskorijenila žuljeve, a prije većih utrka mažem se vazelinom na svim rubovima odjeće jer nakon dva sata treninga apsolutno sve počinje smetati, stvara se trenje. Ma vazelin je zakon! Pomaže i kao prva pomoć kada do nesretnih žuljeva ipak dođe.

08. Tenisice

O tenisicama mogu ispisati kartice teksta. I tu svatko ima svoju priču i svoj izbor, ali postoje neka generalna pravila. Uvijek, ali baš uvijek za trčanje morate uzeti pola broja veći par. Prije kupnje ih dobro isprobajte — dajte si vremena. 10, 15 minuta hodajte po trgovini. Postoje mekši, tvrđi modeli, odnosno materijali od kojih su rađene. Osobno preferiram malo tvrđe, malo više, da dođu gotovo do oko zgloba (Asics i Saucony modeli) jer volim taj osjećaj da mi malo čvršće drže nogu. Nike i Adidas su u pravilu nešto lakše, mekše i niže. I to je u redu kome paše. Meni je jako važno kakve vezice imaju, odnosno volim da su malo dulji i elastičniji (Adidas ima savršene) te da imaju malo više ripnaste, a ne glatke potplate. No, kao što sam rekla, to stvarno ovisi od osobe do osobe. Prije tri godine sam tvrdila da mi ne trebaju skupe tenisice jer ne trče one nego ja, no promijenila sam mišljenje. Tenisice od 1000 kuna i one od 400 su neusporedive, osim ako model koji inače stoji 1000 kuna nađete na super sniženju. Ja kupujem skuplje, ali pratim sniženja. Ako ne vjerujete — probajte! No dok se ne zakačite za trčanje dobre su i ove za 400 kuna. Moja preporuka među jeftinijim modelima je Nike revolution.

09. Tajice

Ni tu nije lako naći savršene, no postoji nekoliko važnih pravila. Kao prvo kupujte svoj broj. Preuske će vas brutalno smetati već nakon nekoliko minuta trčanja, prevelike će padati i sklizati. Ja obavezno kupujem tajice koje imaju stražnji džep gdje stavljam ključeve i novac za svaki slučaj. To je moje prvo pravilo. Pazite da imaju reflektirajuće oznake jer će vam prije ili kasnije trebati. Nikada ne kupujem one koje me malo stišću u struku jer “malo stišće” se nakon 10 km pretvori u “Ubit ću se koliko me smeta!”. I nikad ne kupujem one koje su jako stisnute oko zglobova jer povlače donji dio prema dolje.

10. Kratke hlače

Ni nakon tri godine nisam našla savršene. Jedne su prekratke, druge mi se “penju” gore, treće mi smetaju između bedara. Kao i kod tajica, cijenim ako imaju neki džepić. Kad nađem savršene — javit ću!

10 savjeta za trčanje iz muškog kuta

01. Podgaće

Kako žene vode bitku sa sportskim grudnjacima, muški vode bitku sa sportskim podgaćama. Osobno ne mogu zamisliti da trčim bez njih, a mislim da i sve više trkača tako misli. Ono što je najbitnije kod podgaća je to što će spriječiti trenje pa neće biti crvenila i boli. Kod izbora podgaća svakako nastojte da vas malo stisnu. Ne toliko da zaustave krvotok, ali barem malo. Ujedno će poslužiti i kao kompresija pa će se mišići manje umarati. Na vama je hoćete li ispod podgaća bili goli ili imat gaće. Ja uvijek nosim gače jer mi se pokazalo da podgaće tako puno duže traju pa uz pravilno održavanje i pranje mogu potrajati i par godina.

02. Tajice

Nekada su tajice bile rezervirane samo za žene i baletane. Danas ih s ponosom nosi i većina trkača, pogotovo u zimskom periodu. Nema boljeg izolatora tijekom trčanja od dobrih tajica. Ako se još netko srami da ih nosi, neka prestane s tim razmišljanjem jer živimo u 21. stoljeću! Osim debljih tajica koje se nose tijekom zime, postoje i one koje se mogu nositi kada je toplije. Takve tajice su obično kraće i idu malo preko koljena (popularno trofrtaljke). Takve tajice danas se mogu vidjeti na većini košarkaša koji ih nose ispod dresa. Kao i kod podgaća, tajice spadaju u kompresijsku opremu i pomoći će da se mišići malo manje umaraju.

03. Kapa i Buff

Dok Trkoblogerica voli naočale, ja sam pak protiv njih. Iako ih nosim svaki dan zbog toga što ne vidim dobro, tijekom trčanja sam bez njih. Jednostavno mi smetaju. Kada se počnem znojiti pa kada kapljice padnu na staklo. Ma ukratko užas. Najbolje mi je trčati bez njih, a ako baš netko ima veliku dioptriju onda neka nabavi leće. Kod mene isto pravilo vrijedi i za sunčane naočale. U ljetnim danim i kada je sunce jako da bi se zaštitio od sunca nosim kapu ili Buff. Buff mi je draži tijekom hladnijih dana, a kapa kada je toplo. No oboje imaju istu funkciju da skupljaju znoj da se ne cijedi toliko niz lice.

04. Tenisice

O tenisicama bi mogao napisao malo duži tekst i uskoro planiram jedan takav i napisati. Ukratko bi bilo da skuplje tenisice u pravilu jesu bolje, ali se one i prije potroše. Nekako je uvaženo pravilo da se nakon 600–700 kilometara mijenjaju tenisice. Kada ćete imati osjećaj da su tenisice tvrde, spremne su za promjenu. Izbor branda je stvarno stvar osobnih preferencija jer danas svi imaju tenisice podjednake kvalitete koje koriste istu ili jako sličnu tehnologiju. Kupovina na rasprodajama je naravno najbolji odabir. Isto je dobro pogledati forume i oglasnike gdje se prodaju polovne tenisice. Tenisice koje su nošene možda dva-tri puta su praktički nove i ponekad se mogu naći za smiješnu cijenu. Budite isto otvoreni da probate i neke manje poznate brandove jer oni nisu ništa manje kvalitetni, dapače mogu biti i puno kvalitetniji od velikih igrača.

05. Sat i aplikacije

Trčanje sa satom koji prati našu statistiku tijekom trčanja je puno lakše i elegantnije nego trčanje s mobitelom. No razlika je ta što dobar sat u prosjeku košta, a dobra aplikacija je besplatna. Ako nemate novaca za sat, onda bi bilo pametno uložiti u torbicu za mobitel koja se može nositi oko ruke. Ne dođe puno, a mobitel neće smetati prilikom trčanja. Za izbor aplikacija možda vam pomognu sljedeći tekstovi:

06. Muzika i slušalice

Uvelike se vodi dilema o tome da li je dobro trčati s muzikom ili ne. Ja uvijek biram trčanje s muzikom jer mi je tada trčanje puno lakše i brže prođe. Pogotovo kada se trče treninzi dužine. O vrsti muzike koju možete slušati prilikom trčanja vam neću soliti pamet jer svatko ima svoje ukuse i svatko zna što će mu najbolje pasati. Muziku naravno ne možemo slušati bez slušalica. Što se tiče odabira slušalica, ja sam tu dosta škrt. Ne dam više od 50 kuna za slušalice. Razlog je jednostavan. Znoj uništi sve slušalice isto neovisno o njihovoj cijeni. Imao sam skupe, jeftine, sa žicom i bez. Znoj ih je sve spalio. Postoje slušalice koje imaju na sebi oznaku da su otporne na znoj, ali to u dosta slučajeva samo piše. Ulaganje u neke skupe slušalice nema smisla, ali opet ako netko hoće onda neka obavezno uzme neke bežične.

07. Sprej za stopala

Koliko god se trudili da spriječimo žuljeve, neka to jednostavno nije moguće. Korištenje odgovarajućih čarapa za trčanje će uvelike smanjiti mogućnost nastanka žuljeva. Ako recimo trčimo u minimalističkim tenisicama, nemamo čarape pa je žuljeve još teže izbjeći. Dobar način da izbjegnemo žuljeve su sprejevi koji sprječavaju da nam se stopala znoje. Možda će neki reći da to nije dobro, ali opet neki će reći i da trčanje nije dobro. Takvi sprejevi se mogu naći po raznim cijenama. Moj savjet vam je ako želite probati kako to radi, za početak uzmite neki jeftiniji.

08. Odmor

Trčanje je dobro, ali uništava koljena, zglobove, kukove… Svi smo ove priče čuli. Iako je ovo daleko od istine i bolje je da trčimo nego da sjedimo ili se izležavamo i pri tome još jedemo stalno čips, treba i trčanje znati dozirati. Najpametnije je trčati par puta tjedno s razmakom barem jedan dan između trčanja. Kako trčanje pozitivno utječe na naše tijelo, tako našem tijelu treba i vremena da se odmori od trčanje i treninga. Pametno je uzeti i neki plan treninga koji će trčanje učinimo zanimljivim te ujedno ćemo tako i bolje napredovati.

09. Trčanje u društvu 

Trčanje sam sa sobom je zabavno, ali je još zabavnije trčanje u društvu. Svatko od nas ima dana kada mu najviše paše da na trčanje ide sam ili se jednostavno drugačije ne možemo organizirati. Ali dobro je da barem jednom tjedno odemo s nekime trčati. Osim što je zabavnije, često jedni druge guramo naprijed pa na takvim zajedničkim trčanjima možemo dobiti dodatnu motivaciju da recimo pretrčimo više nego inače.

10. Utrke

Onaj koji će vam reći da ne idete na utrke i da to nije za vas priča gluposti! Svima kažem da trebaju ići na utrke jer će tako upoznati još puno novih ljudi koji dijeli istu strast prema trčanju. Mjesto koje se osvoji na nekoj utrci je sasvim nebitno. Čak je i vrijeme nebitno. Bitan je onaj osjećaj kada se nađeš na startu, a oko tebe se nalazi još tisuću ljudi koji nestrpljivo kao i ti čeka početak utrke. Isto tako nemojte se ograničavati da samo jednu trku godišnje jer to isto nema previše smisla. Uvijek se može dogoditi neka nepredviđena situacija pa da na kraju ne možete ići na tu jednu utrku za koju ste se spremali.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Moje je ime Anamaria Todorić i dugogodišnja sam novinarka i urednica. Majka sam dvoje djece i od prije dvije i pol godine zaljubljenica u dugoprugaško trčanje. Imam deset istrčanih polumaratona, maraton i na desetke manjih utrka. 

O autoru:


Ja sam Matt i veliki sam zaljubljenik u trčanje. Osim trčanja volim popiti craft pivo u dobrom društvu. Dosta slobodnog vremena provodim pišući nove tekstove za svoj blog. No najbitnije od svega je da uživam u društvu svoje kćeri za koju se nadam da će jednog dana trčati sa mnom. Pratiti me možete i na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…