Dugo vremena ništa specijalno ne skuhah, pa samim time ni ne napisah. No u arhivi, pod slojevima prašine našao se recept inspiriran filmom koji sam već par puta halapljivo progutala: Chef.
El Cubano - kralj sendviča bez kojeg jednostavno ne možete!
Film je o kuharu koji prestižnom fine dineing-u kaže adios i otvori kamion s jednostavnom, uličnom hranom, a centar svega je sendvič: el cubano. Od marinirane svinjetine, kiselih krastavaca i senfa, u hrskavom pecivu a la baguette, debelo premezanim maslacem iznutra i izvana za sočnost i hrskavost.
Filmić je slatki, onako feel good, s ukusnim i jednostavnim receptima. A ovaj sendvič je on prozvao kraljem svih sendviča, što se čini kao prikladno ime.
Sastojci za 4 poštena sendviča:
0,6 kg svinjske lopatice
60 ml maslinova ulja
pušlek korijandera
1 korica naranče
60 ml soka od naranče
40 ml soka od limete
2 grančice mente
3 češnja češnjaka
1 žličica origana
1/2 žličice mljevenog kumina
1/3 žličice soli i jednako toliko papra
100 g pečene/kuhane šunke
80 g sira, zrelijeg, fino topljivog
senf, pikantniji
kiseli krastavci
maslac
lizika, mali baguette
Priprema:
U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, nasjeckani korijander i mentu, sok i koricu naranče, sok limete, kumin, origano, protisnuti češnjak te dodajte sol i papar. Ulijte u veću plastičnu vrećicu te dodajte svinjetinu u komadu. Zatvorite vrećicu te par minuta trljajte kako bi se okusi upili u meso. Stavite u zdjelu i ostavite preko noći u frižideru.
Pećnicu zagrijte na 220 Celzijevih stupnjeva. Meso izvadite iz marinade i podfrknite krajeve ispod kako bi dobili štrucasti oblik. Ako je lakše možete i podvezati špagom. Posolite i popaprite. Pecite 30 minuta, potom smanjite na 190 Celzijevih i pecite još 1 h. Ostavite da odmori 30 minuta.
Na grill tavi prepecite šunku minutu sa svake strane.
Pecivo prerežite po dužini, pa unutrašnjost namažite maslacem i prepecite na tavi (na masti od šunke) dok ne zazlati. Premažite bogato obje strane senfom, složite slojeve šunke, na tanke kriške narezane svinjske lopatice i kriške kiselih krastavaca. Poklopite.
Vanjsku strane premažite maslacem i prepecite na grill tavi. Najbolje je preko sendviča staviti papir za pečenje i neku tešku tavu, ja stavim plitki široki tanjur i mužar da težina pritisne i spljošti sendvič. Okrenite na drugu stranu i ponovite.
Servirati vruće uz hladnu pivu.
U slast!
T.
Izvorni tekst pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše
Što se više 'borite' protiv fetiša, to ga više želite. Fetiši postaju moćni jer ih društvo označava kao 'izvrnute', 'nastrane' i 'pogrešne' - što ih čini još privlačnijima