Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Eto vam 3 ideje za produktivno gubljenje vremena - svaki dan

Svi smo imali takav dan. Dan kada ti se baš ništa ne da. Potpuno neproduktivan dan tijekom kojeg si jednostavno gubio vrijeme do spavanja.

Autor Tea Zavacki / TeaTime.com.hr

Ta je pojava toliko česta da su joj znanstvenici dali stručan naziv – prokrastinacija.

Wikipedia kaže:

Prokrastinacija je odgađanje zadatka kojeg moraš odraditi.

Ili jednostavnije – prokrastinacija je odabir svih onih aktivnosti koje su „zabavnije“ od posla i učenja. I ako mene pitaš, s vremena na vrijeme je nužno imati jedan takav dan. I napuniti baterije. Uostalom, kada bi inače čovjek nadoknadio sve propuštene serije?

Međutim, ima onih dana ili perioda u danu kada si relativno produktivan. Ali ništa nije hitno. Sjediš u uredu nakon ručka i nemaš energije za nešto konkretno. A ne želiš baš “izgubiti” dva sata i nakon toga imati grižnju savjesti.

E u takvim trenucima, kada mi se ništa ne da, ali želim imati lažan osjećaj produktivnosti, odabirem jednu od sljedećih opcija.

Gledanje videa

...idealno u pauzama za ručak. 

Jedna od stranica koja mi je uvijek na popisu najposjećenijih je ted.comVolim TED govore, posebno u pauzama za ručak. Savršene su duljine.

Iako sam već podijelila s tobom neke od svojih najdražih TED govora, u svrhu pisanja ovog teksta i demonstracije produktivnog gubljenja vremena, sam prošla kroz svoj timeline na Facebooku i pronašla sve TED govore koje sam ikada podijelila sa svojim prijateljima. Iznenađujuće, ima ih samo osam, što, nadam se, znači da sam dijelila samo najbolje (uzmi u obzir da su neki podijeljeni davne 2011.).

Poredani kronološki, od najnovijeg prema starijima:

Ako na TED-u ne pronađem ništa zanimljivo, sljedeća postaja je YouTube. Krenem od „preporučeno“ kategorije, a dva sata kasnije gledam video o treningu pasa i pitam se kako se to dogodilo. S obzirom na povijest gledanja, u zadnje vrijeme mi najčešće iskaču sljedeći kanali:

Slušanje knjiga / podcasta

…idealno u vožnji tramvajem

Čim sam se zaposlila i shvatila da ću svaki dan 90 minuta provoditi u tramvaju, odlučila sam to vrijeme koristiti kvalitetno. U vožnji ne volim čitati, pa mi preostaje samo slušanje. Zbog toga sam po prvi put u životu odlučila dati šansu audio knjigama. (Inače sam jedna od onih koji smatraju da knjiga nije knjiga ako ju ne možeš držati i listati.)

Jednom sam negdje pročitala savjet da je dobro čitati dvije knjige paralelno: jednu iz područja stručne literature i drugu za odmaranje od tolikih informacija iz područja beletristike. Već otprilike šest mjeseci paralelno čitam/slušam po dvije knjige u toj kombinaciji i za sada mi se sviđa. Trenutno izmjenjujem Rain making (za posao) i Nesavršeni (guilty pleasure).

Osim audio knjiga koje kupujem na Audibleu, u zadnje vrijeme istražujem i podcaste. Najprije sam ih počela (prisilno) slušati uz D. koji ih sluša cijelo jutro tijekom spremanja za posao. A sada pokušavam pronaći kvalitetnu aplikaciju za slušanje podcasta za ne-Apple uređaje. Ako znaš i koristiš nešto takvo – javi.

Čitanje članaka

…idealno prije spavanja

Inbox mi je pun različitih newsletteraJer mi je pretplata na newsletter najlakši način praćenja zanimljivih blogova. Međutim, primljene newslettere rijetko čitam baš u trenutku kada ih dobijem, a ne volim da mi stoje u inboxu. I zato koristim Pocket. Super aplikaciju pomoću koje možeš zanimljive članke „spremiti“ za kasnije. Bez obzira radi li se o newsletterima ili člancima na koje naiđeš na svom timelineu.

Trenutno najdraži newsletteri:

  • James Clear – ako voliš teme kao što je produktivnost
  • Science of people – ako voliš “lagane” newslettere uz puno linkova, s fokusom na govor tijela
  • Tim Urban (WBW) – ako voliš inteligentne teme ispričane rječnikom petogodišnjaka

Osim Pocketa, ako sam raspoložena za čitanje zanimljivih i „laganih“ tekstova, sljedeća postaja su mi Medium i Blogbuster. Tekstovi stranih i domaćih blogera na jednom mjestu. To čak mogu opravdati kao „istraživanje tržišta“.


I tako ja gubim svoje vrijeme. Ako itko pita, na produktivan način.

U ovom postu je bilo puno linkova koje sigurno nećeš sada odmah istražiti. Jedna od mogućih opcija je da si ovaj link spremiš u Pocket i onda ga koristiš kao polazišnu točku u trenucima kada si raspoložen za produktivno gubljenje vremena.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici: 


Bok, ja sam Tea, poduzetnica u nastajanju, inženjerka sa smislom za biznis, kreativka zaljubljena u ljude. I autorica bloga TeaTime. Inspirira me ideja da sami kreiramo život i karijeru kakvu želimo. Moj put prema tome možeš pratiti na bloguFacebooku i Instagramu.

 

Nova čajanka je vani, a link je u bio... 🤗🍵❤ @andreatintor 🐱

A post shared by Tea (@teatime.com.hr) on

Message