Obavijesti

Kolumne

Grahburger: Recept koji neće razočarati ni zaklete mesojede

Grahburger: Recept koji neće razočarati ni zaklete mesojede
1

Priču o grahburgerima može se započeti iz raznih kuteva i zastupati ga se može radi visoke nutritivne vrijednosti, kao zamjenu mesu, veganski specijalitet, jednostavan i brz recept, radi super praktičnosti...

VIDEO

Ali, koju god stratešku prednost odlučili postaviti zvijezdom prezentacije u podlozi svega će biti jedna temeljna istina:

Grahburger je silno ukusan.

Moglo bi se reći da sam kao priznati ljubitelj graha pristrana. Viđena sam već da jedem čilije, grah-paštete i grah salate, punim grahom tortilje i dajem zvjezdano mjesto porciji zapečenog graha u poznatom engleskom doručku, no – u ovoj situaciji, kao burger grah ima poziciju glavne, a ne podržavajuće uloge. I u toj je ulozi poput glumca u monologu od kojeg očekujemo tragikomediju, a iznenadi nas akcijski junak.

Otkad sam prošli tjedan tvitnula sliku mog doručka s grahburgerom u glavnoj ulozi postavili ste mi puno pitanja i možda će ovaj recept odgovoriti i na neka koja možda niste još postavili. Kako je ovo post o tehnici shvatite gramature više kao smjernice nego obavezne količine i prilagodite začine svom ukusu. Najvažnije kod ove tehnike je da je moguće  koristiti bilo kakav kuhani grah, bilo iz konzerve ili skuhan od suhog – ali pritom grah mora biti potpuno ocijeđen i relativno mekan, da se dade gnječiti u pire vilicom. Bijeli grah koji ja koristim ovdje ima najneutralniji okus i time najprilagodljiviji začinjanju. Koristite li već začinjeni grah (npr. ljuti iz konzerve) prilagodite dodatne začine (možda neće trebati još soli)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci:

(za jedan grahburger):

  • Oko 100 gr kuhanog graha
  • Pola žličice mješavine začina za perad*
  • Žličica krušnih mrvica
  • Žličica koncentrata rajčice
  • Četvrt žličice dimljene paprike

Dodaci:

  • Pecivo po želji: ja volim kajzerice pa je na slikama kajzerica koju sam pripremila po receptu za najbolja integralna peciva za hamburgere – samo sam 10 grama integralnog brašna zamijenila sa 10 grama konopljinog brašna i stisnula sam je Štambiljem za kajzericu da dobijem prepoznatljiv oblik
  • Prilozi: majoneza, kečap, umak od jogurta ili možda pivski umak
  • Salate: lisnate, rajčica, feferoni ili domaći kimchi

Postupak:

Prikupite sve sastojke. Ocijeđeni grah stavite na tanjur i uz pomoć čvrste vilice zgnječite u pire. Burger ima ljepšu teksturu ako nije sve potpuno glatko već ostanu dijelovi čitavog graha, a i privlačnije će izgledati pečen ako nije gladak kao pasta.
Dodajte odabrane začine i žličicu krušnih mrvica i dobro izmiješajte. Slobodno probate smjesu da vidite treba li još začina jer je sve u njoj već kuhano. Oblikujte burger – biti će oko 10 cm širok i oko 1 cm visok – i probajte ne raditi prevelike burgere jer u suprotnom ostane premekan iznutra.

Ispecite burger. Na neljepljivoj tavi trebati će vam samo kap ulja, ali na lijevanoj stavite znatno više ulja jer je ovaj burger ipak mnogo nježnije strukture od mesnog i bolje je da može postati hrskaviji izvana prije okretanja. Na prvoj strani, na srednjoj vatri, trebati će oko 4 minute prije nego ga bude trebalo okrenuti. Okrećite uz pomoć lopatice, obzirno. Ispecite i drugu stranu do željene jačine, po želji možete i zadnju minutu pečenja staviti na burger sir i poklopiti da se rastopi.

Sad preostaje samo složiti sve u burger sendvič i uživati u tome predivnom zen trenutku umami okusa do kojeg smo došli sa neobično kratkom meditacijom. OmmMmmmljac...

Porcija i pol slasti sa puno vlakana i skoro bez masti.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Ja sam Derza Fanistori i autorica sam bloga 'Porcija i pol'. Volim da je ono što jedem zdravo, nutritivno vrijedno i da se priprema brzo. Uživam u pronalaženju novih tehnika koje će mi omogućiti da tako jedem. Pridružite mi se na tom zanimljivom putu! 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang