Obavijesti

Kolumne

Isprsi se srcem, ne sisama, jer ono je stvoreno za pokazivanje

Isprsi se srcem, ne sisama, jer ono je stvoreno za pokazivanje

U tišini mračne sobe. Stojiš razodjevena. Grudi ti se žale da su male, taština se hvali, da je taman velika.

VIDEO

Nakon svega što si prošla i dalje tapkaš po ključaonici vlastitog tijela tražeći greške. Opipavaš ih bez problema, jednu za drugom. Misliš da si budna, no i dalje tumaraš stepenicama noćnih mora. Želiš izaći iz sebe. Kao što se izmjenjuju dan i noć, tako se i ti, kroz faze svoga života izmjenjuješ sa sobom. Čas si dobra prema sebi, čas se proklinješ. Nema tog neprijatelja koji te može raniti više nego što si ti u stanju raniti samu sebe. Kada utihneš, tvoje se tijelo uvlači u sebe. Srce isto. Ne umiješ sakriti hladnoću svojih apsurdnih očekivanja, željela bi to, no naprosto ne uspijevaš.

Ganjaš krive ljude, krive ideale.

Budući da si tek čovjek sanjaš o nekom drugom životu. Drugoj sebi. Gledaš one koji ne vide nikog drugog osim sebe. Ljubomorna si na pogled koji imaju. Iako su ti njihovi pogledi sante leda, želiš vjerovati da se u njima grije cijeli svijet. Dišeš neujednačeno. Zapravo se bojiš udahnuti duboko jer imaš osjećaj da bi ti se dah od ustiju do pluća mogao raspuknuti na stotinu komadića. Na koncu, jednom si već bila raspuknuta, velika je mogućnost da bi ti se to moglo dogoditi opet.

Ne riskiraš samoćom. Puštaš gomili da uđe u tebe. Tvoja su vrata vječito otvorena. Misliš si, ako se daš svima, imaš sve. Istovremeno trpiš nepotrebno, ne znajući zašto. Sanjaš o tome da si slavna, ali kada se uključi kamera ili fotoaparat bježiš glavom bez obzira. Ne želiš da te vide bez zaštitnog oklopa. Ne sluteći ništa, okružena krivima, s vremenom postaješ neizravna i neiskrena. Zaštićena od povrede i života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ugodno ti je. Maske su napokon na mjestu. Izgledaš poput plastičnog cvijeta. Lijepa si. Koga briga što ne rasteš i što ne cvjetaš više.

U tišini mračne sobe.

Stojiš razodjevena.

Grudi ti se hvale da su taman, taština već odavno spava.

Nakon svega što si prošla otvaraš ključaonicu vlastitog tijela. Diviš se svemu što vidiš. Opipavaš kapljice svoga života, jednu za drugom. Znaš da si budna, ne tumaraš više stepenicama noćnih mora. Ne proklinješ se više. Dobra si prema sebi. Ne pada ti na pamet izaći iz sebe. Čak naprotiv. Ostaje ti se u sebi. Zauvijek. Kada utihneš, tvoje se tijelo razvlači do svemira. Srce isto. Ne umiješ više sakriti toplinu vlastitih ispunjenja, željela bi to, no naprosto ne uspijevaš.

Ne ganjaš više nikoga, svi ti dolaze sami.

Budući da si tek čovjek i dalje sanjaš, no tvoji su snovi sada o vlastitom životu. O tebi samoj. Gledaš one kojima je pogled okrenut prema dobrim ljudima, zdravom svijetu. Ne znaš za ljubomoru. Iako su nečiji pogledi i dalje sante leda, vjeruješ da nema leda koji se ne može otopiti na vatri ljubavi. Dišeš duboko. Zapravo se raduješ svakom novom udahu jer imaš osjećaj da ti se od čistog i dubokog udaha duša, sve više i više širi.

Riskiraš samoćom. Ne dozvoljavaš gomili da uđe u tebe. Tvoja su vrata odškrinuta, nikako širom otvorena. Ne razmišljaš više o svima, već o svojima. Ne trpiš ništa, znaš što ti je potrebno, a što posve nepotrebno. Trudiš se biti uspješna u onome što radiš. Ne izbjegavaš kamere niti fotoaparate. Ne bojiš se ako se „ulove“ bez zaštitnog oklopa. Ti ga ionako već odavno nemaš. Ne sluteći ništa, okružena pravima s vremenom postaješ izravna i iskrena. Otvorena za iskustva, za novi život.

Ugodno ti je. Maski više nema. Izgledaš poput živog cvijeta. Lijepa si. Nije te briga što tvoj miris ne paše svima. Rasteš. Cvjetaš. Povremeno veneš i padaš. Ali ne nestaješ.

Ustaješ.

Oblačiš haljinu bez dekoltea.

Nije ti potreban.

Na linijama tvoga tijela već neko vrijeme piše.

Ne skriva se srce koje je stvoreno za pokazivanje.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

*listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, zato današnji tekst posvećujem svim onim ženama koje su barem jednom u životu posumnjale u svoju ljepotu, svoju snagu i svoju ženstvenost. Ujedno ovim tekstom apeliram da ljubav prema sebi pokažemo i preventivnim ultrazvukom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu