Obavijesti

Kolumne

Izazov života: Kako preživjeti u zemlji bez interneta, na Kubi

Izazov života: Kako preživjeti u zemlji bez interneta, na Kubi
1

Ok, pretjerujem, ima interneta. Do kojeg dolaziš čekajući na suncu, u dugom redu, da bi na kraju dobio kod za korištenje spore veze, s drugih 100 ljudi, na 60 minuta.

VIDEO

Dakle, gotovo je točno reći da je Kuba – zemlja bez Interneta (barem onog na koji smo mi naviknuli).

Zapravo, uopće ne znam kako su me nagovorili da u travnju tamo odlučim provesti 14 dana. Mislim da se radilo o općem nepoznavanju destinacije o kojoj smo pričali, kao i o entuzijastičnom D. kojem je Kuba oduvijek na bucket listi. I čak me, usprkos tome, vjerojatno ne bi nagovorio da nije našao podršku u dvoje frendova koji idu s nama. Tek sam kasnije saznala da oni žele „avanturu“.

Štreber u meni ima problem s „avanturama“. Što mislim da su i oni shvatili u trenutku kad su mi predložili da sletimo u Havanu bez plana gdje ćemo prespavati tu noć - „Pitat ćemo lokalce.“.

U hororu koji se paralelno odigravao u mojoj glavi je to bila posljednja stvar koju je rekla skupina turista prije nego što su završili kao hrana dupinima. Ili tako nešto.

Frendica koja se nedavno vratila s Kube je izjavila sljedeće: najvrjednija stvar koju možeš ponijeti na Kubu je – informacija. Ne znam je li me time utješila ili samo povećala osjećaj anksioznosti, ali me svakako natjerala da proces planiranja shvatim ozbiljno.

Kako se štreber priprema za nepredviđene situacije

Po prvi put u svom odraslom životu, uplatila sam putno zdravstveno osiguranje (osiguranja sa školskih izleta ne računam). Po prvi put u životu sam poslala upite najvećim osiguravajućim kućama, tjedan dana uspoređivala ponude i - potpisala. Na kraju sam zapravo uzela godišnje putno osiguranje, jer možda iz nekog razloga zapnemo na Kubi duže od planiranog i baš u tom trenutku mi se pokvari zub. A nikad se ne zna, možda uspijem i slomiti nogu tijekom pola sata presjedanja u Parizu.

Danas učini sve što možeš da bi sutra živio baš kako želiš
Danas učini sve što možeš da bi sutra živio baš kako želiš

Moj prvi neizravni susret s putnim zdravstvenim osiguranjem se dogodio na St. skijalištu. Sunčani dan je za dragu frendicu završio slomljenom nogom, prijevozom helikopterom do bolnice, a zatim i vožnjom u hitnoj pomoći do Zagreba. Iako smo mislili da će se raditi o cijelom malo bogatstvu troškova, zahvaljujući putnom zdravstvenom osiguranju – trošak je bio zanemariv.

Neki vole spontanost, a neki su - ja

Ja sam jedna od onih koji planiraju dane unaprijed i obožavaju to-do liste, zbog čega mi koncept spontanosti nikada nije bio pretjerano blizak. Spontanost mi je super kada idem u Budimpeštu na trodnevni izlet. Spontanost mi nije super kada postoji mogućnost da postanem hrana dupinima.

Kada pričamo o spontanosti, uvijek se sjetim frendice koja je uvijek, bez obzira na to što možda idemo samo na dva dana do Ljubljane, uvijek imala uplaćeno putno osiguranje s dodatnim osiguranjem prtljage i osiguranjem otkaza putovanja. U početku sam mislila da pretjeruje, ali od svih ljudi, obično bi se uvijek njoj zagubio kofer u transportu ili bi se neposredno prije puta razbolila. Ne znam zašto, ali u svakom društvu ima barem jedan takav...

Pozitivno je što je ona u takvim situacijama redovito ostajala smirena jer dodatno osiguranje prtljage pokriva krađu, gubitak i oštećenje prtljage tijekom putovanja i boravka u inozemstvu pa je uvijek bila spremna za takve nepredviđene situacije. Ona me naučila da u ručnoj prtljazi uvijek imam sve potrebne stvari za prva 24 sata. Točnije, ona me naučila da razmišljam unaprijed, preuzmem odgovornost i minimiziram rizike.

Možda ćeš me pitati što je sa spontanosti, što je sa svim onim posebnim trenucima koji su rijetko isplanirani? E pa ovih dana, inženjer u meni pokušava pratiti sljedeću formulu 80:20.

80% svog vremena planiram, analiziram i donosim „pametne“ odluke. Ostalih 20% obično tjeram samu sebe da se prepustim trenutku.

Baš zato smo rezervirali smještaj na Kubi za deset dana. Ostala 3-4 će biti spontana avantura.

*Disclaimer: Znam da dupini ne jedu ljude i zapravo se jako veselim što ću ponekog možda i vidjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode