Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ja sam još pod dojmom, Joker je film koji je zvijer za sebe...'

Oko Jokera je bilo puno gunđanja, najviše od strane DC purista. I da, ovo jest priča o postanku, ali ovaj film stoji sam za sebe...

Autor Srđan 'Osvrtnik' Cvitan

Upravo zbog toga ovaj Joker ostavlja jako puno prostora nekom drugom da za 10-20 godina napravi novu verziju Jokerove priče postanka. O Batmanu smo je gledali već masu puta i uvijek je ista. Ovdje može biti svaki put različita, i to je super. 

Pogledajte video osvrt:

Za vas koji očekujete standardan MCU / DC super-herojski film, ne očekujte to ovdje, razočarat ćete se. Za vas koji očekujete nešto u stilu Nolanovih Batmana i Logana i vi biste se mogli razočarati. Mislim da trenutno ne postoji ništa, što se DC-a i Marvela tiče, nalik ovoj priči na velikim ekranima. Prvenstveno radi izostanka bilo kakvih nadnaravnih elemenata. 

Arthur Fleck, kako se glavni junak zove, ima svojih problema u životu, nije mu lako. Stvarno ću se potruditi čim manje o radnji, iako ona možda i nije najzanimljiviji element. Najzanimljiviji element je ovdje Joaquin Phoenix

Joaquin je do sada pobrao već nekoliko nominacija za Oskare, mislim da će ju dobiti i ovdje. Stvarno dobro bira svoje uloge i scenarij za ovo mu je očito bio dovoljno zanimljiv da se priključi projektu. Je li ovo njegovo najbolje ostvarenje, ne mogu baš reći, ali mislim da se možemo složiti da čovjek u svakoj ulozi daje ono najbolje od sebe. 

Ovdje glumi osobu s mnogo psihičkih problema. Ne samo što ima psihičke probleme, nego se nalazi u jako lošoj situaciji i poslovno i privatno. Na račun svega toga početak filma je vrlo napet, ne na način nekog akcijskog filma, nego osjećate ogroman pritisak svega što tišti našeg Arthura. U jednom trenutku se to promijeni: napetost popusti, doživite svojevrsno olakšanje.

I cijeli film diše na taj način. Stvara napetost, pa ju popusti. A sve u skladu s unutarnjim previranjem našeg lika. 

Ono o čemu još želim pričati je sam izgled filma koji je po meni tu također kandidat za Oskara, i kinematografija i produkcijski dizajn. Sve izgleda, znam da čudno zvuči, ali stvarno, vrlo autentično. Plus, okoliš nam samo dopunjava unutarnja previranja glavnog lika, koliko god to zvučalo kao kliše, setovi su produžetak lika. U tom smislu se nadam da će produkcijski dizajn biti prepoznat i nagrađen. Kinematografija bi trebala proći slično. Po drugim recenzijama ćete vidjeti da se ovaj film uspoređuje sa Scorseseovim Taxi Driverom. 

Po meni je to prvenstveno radi atmosfere i izgleda, a malo manje radi protagonista koji su eventualno samo na prvi pogled slični. Kad se malo bolje zagrebe po površini, razlike vrlo lako postaju jasne. Treća sastavna komponenta je ovdje društvo. Mi u biti ne znamo mnogo o vremenu prije ubojstva roditelja Brucea Waynea i ovdje dobivamo vrlo solidan uvid u to. I iako se ovaj film neće pretočiti u dodatne serijalizirane filmove, postavlja jako dobra pitanja i mislim da će tu biti jako dobrih video eseja za koji tjedan.

Ja ovdje nisam našao nijednu manu, film je top šit, ali ne očekujte super-herojsku jurnjavu, ne očekujte ni Dark Knighta ni Logana, ovo je zvijer za sebe.

Još sam malo pod dojmom, ali čini mi se da je ovo za sada najbolji holivudski film ove godine. Ipak, ako ste u prilici birati, prvo pogledajte Dnevnik Diane Budisavljević jer će se Joker po kinima zadržati puno duže.

Komentari 25
Komentiraj, znaš da želiš
 • Avatar diablosb
  diablosb Petak, 11.10.2019. u 22:55

  Upravo sam se vratio iz kina i jos sam pod dojmom.Meni je film odlican,mracan.Tko ne voli ovkve filmove neka ostane kod kuce i gleda turske serije

 • Avatar Telpekeg
  Telpekeg Petak, 11.10.2019. u 22:02

  Ovaj film je kritika i opomena stvarnosti u socijalno ugroženim okolinama gdje vlada nasilje, manjak empatije i suosjećanja. Takva okolina osobe s poremećajima pretvara u monstrume. Ovakav bunt i eksplozija agresije u filmu bi se uskoro mogla dogoditi u svakoj metropoli, možda čak i u vašem gradu...

 • Avatar serpentine
  serpentine Subota, 12.10.2019. u 23:08

  Odličan film

Message