Obavijesti

Kolumne

Jer Božić je iza ugla: Najmilije oduševite - božićnim vijencem

Jer Božić je iza ugla: Najmilije oduševite - božićnim vijencem
1

U božićno vrijeme sve miriše na začine, na cimet i vaniliju, na klinčiće i oraščiće, naranču i limun. Sve je ljepše i svečanije. Tako je nekako i sa današnjim receptom.

VIDEO

Ovo je zapravo tek malo modificiran recept za rolice s cimetom, koje svi doma obožavamo a koje sam na blogu još davno objavila. Sada umjesto rolica imamo vjenčiće koji izgledaju baš posebno i svečano. A okus je onaj stari, poznati. 

U nadjev osim začina koje sam ja koristila, možete uz koricu naranče dodati i sušene brusnice i grožđice ili vjenčiće prije pečenja posuti listićima badema.

Za ovu formu vijenca inspiraciju sam našla na divnom blogu Call me cupcake, taj je blog nepresušna inspiracija.

Od ove količine sastojaka možete ispeći jedan veliki vijenac ili dva manja. Ja sam se odlučila za dva manja, ljepše izgledaju a i uvijek jedan možete nekome dati kao fini, jestivi božićni poklon.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 70 g šećera
  • 1/2 - 1 žličica mljevenog kardamoma
  • 7 g suhog kvasca
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 70 g omekšanog maslaca
  • 1 jaje

Za nadjev:

  • 70 g šećera
  • 100 g omekšanog maslaca
  • 1,5 žlica cimeta
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • 1 žličica burbon vanilija šećera
  • naribana korica 1-2 naranče

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • žlica, dvije vode

Priprema:

  1. U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žlicu šećera, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu, dok se ne napravi pjenica.
  2. U posudu s brašnom dodajte sol, šećer i kardamom,sve promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac, jaje i maslac. Promiješajte sve sastojke pa umijesite glatko, elastično tijesto. Tijesto formirajte u kuglu i stavite u posudu premazanu s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat i pol.
  3. Kada je tijesto odstajalo i naraslo, prebacite ga na radnu površinu koju ste lagano posuli brašnom, podijelite na dva dijela pa svaki razvaljajte u oblik pravokutnika.
  4. Pomiješajte šećer sa cimetom, dodajte kardamom, vanilin šećer i naribanu narančinu koricu. Svaki razvaljani dio tijesta prvo premažite maslacem pa ravnomjerno pospite pripremljenim šećerom sa začinima. Sada zarolajte tijesto dužom stranom. Nožem ili nožem za pizzu zarežite zamotano tijesto dužinom, po sredini ali ne do kraja, ostavite da tijesto bude neprerezano oko 3 cm. Isprepletite "krakove" tijesta, kao pletenicu, tako da ona strana s nadjevom ide van, kako bi se tijesto lagano "otvorilo". Spojite krajeve i formirajte u vijenac. Pripremite 2 lima za pečenje, na svaki stavite papir za pečenje. Premjestite vjenčiće u limove, pokrijte ih krpom ili prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Umutite jaje s malo vode pa premažite vjenčiće.
  5. Stavite u ugrijanu pećnicu i pecite na 200°C oko 20 minuta odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju (provjerite svoje vjenčiće i ranije, po potrebi pecite ih malo kraće ili duže). Pečene vjenčiće malo ohladite pa po želji pospite šećerom u prahu.

Izvorni tekst pročitajte ovdje, baš kao i pregršt drugih božićnih recepata.  

O autorici:


Ja sam Tanja Pastuović Klaić i autorica sam bloga 'COOKam i guštam'. Volim jednostavno pripremljenu hranu, ali izazov su mi i složenija jela. Uvijek se trudim kuhati u skladu sa sezonom i koristiti svježe i kvalitetne namirnice. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku te Instagramu


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang