Obavijesti

Kolumne

John Wick 2: Nemilosrdni se osvetnik vratio s mnogo stila

John Wick 2: Nemilosrdni se osvetnik vratio s mnogo stila
1

John Wick je ponovo u akciji. Drugo poglavlje priče o plaćenom ubojici koji želi u mirovinu uspijeva nadmašiti vrlo dobar prvi film. Zaboravite Rocka i Vin Diesela - glavna akcijska snaga trenutno je Keanu Reeves.

VIDEO

Godina 2013 donijela je najveći komercijalni promašaj u karijeri Keanu Reevesa. "47 Ronina" projekt težak 175 milijuna dolara (neslužbeno se govorilo da je budžet bio veći od 200 milijuna) uspio je na svjetskim kinima skupiti nešto više od 150 milijuna dolara zarade. Rezultati na američkom box officeu bili su izuzetno skromni, stvari su uljepšane rezultatima na azijskom tržištu. Nakon dvostrukog (iste godine Reeves je režirao i glumio u "Man of Tai Chi"), neuspješnog izleta na Daleki istok sa zanimanjem se očekivao filmašev slijedeći projekt i odgovor na pitanje da li je riječ o prolaznoj krizi ili nastavku slobodnog pada. Reeves se odlučuje na potpuno drugačiji projekt - žestoku akcijsku priču naslovljenu prema imenu glavnog junaka. "John Wick" (recenziju za film možete pročitati OVDJE) ostvario je solidne rezultate na kino blagajnama te je oduševio većinu kritičara. Ubrzo nakon premijere filma filmska javnost je saznala da je "John Wick" zamišljen kao trilogija. Dobri rezultati u kino dvoranama, naklonost publike i kritike ubrzalo je snimanje nastavka. Nastavka koji od ovoga tjedna možemo gledati u domaćim kino dvoranama. 

Nakon što je osvetio psa i vratio omiljeni automobil John Wick sprema se u mirovinu. Želi se smiriti, živjeti bez osvete i ubijanja. No, ubrzo dobiva ponudu koju je nemoguću odbiti. Mafijaš Santino D'Antonio zakucao je na Wickova vrata i donio duhove prošlosti. John duguje D'Antoniju uslugu. Usluga je ubojstvo koje Wick mora izvršiti. John isprva odbija, ali nakon prijateljskog uvjeravanja prihvaća posljednji posao...

Dvojka nastavlja tamo gdje je jedinica završila. Redatelj Stahelski ne mijenja formulu uspjeha i gledatelj ponovo može uživati u sjajnom akcijskom filmu. "John Wick 2" podsjeća kako punokrvna filmska akcija treba izgledati. Nemilosrdan, cool, sam protiv svih glavni junak koji ne gubi vrijeme na razgovore i pregovore već konkretnim metodama rješava problem. Akcijske scene nisu ugušene prekomjernim i neuvjerljivim pikselima već su atraktivne i dinamične, nabijene adrenalinom.

Akcija odnosno atraktivne akcijske scene bile su zaštitni znak prvog filma. Stahelski ne mijenja momčad koja pobjeđuje, ponavlja forumulu uspjeha i uspijeva dvojku podići na višu razinu. Jedan od razloga zbog kojih nastavak zaslužuje ocjenu više su i lokacije na kojima se odigrava radnja filma. Redatelj spaja nasilje s umjetnošću, interijeri i eksterijeri prepuni su detalja. Glavni junak filma i dalje je cool, no Stahelski nastavku daje šarm i stil kakvih je u jedinici bilo znatno manje.

Obračuni u muzeju i na zabavi u mafijaškom dvorcu izgledaju impresivno. Ne samo zbog akcijskih scena već i zbog okoline u kojoj se one odvijaju. Umjetnička okolina i nasilje spojeni su u impresivnu cjelinu.

Tijekom gledanja filma mogu se prepoznati redateljevi uzori. Prije svih to je John Woo koji je na Stahelskog utjecao kod orkestriranja akcijskih scena. Redatelj nije zaboravio golubice i golubove - česte goste Woovih filmova.

Šarolik je arsenal kojim se Wick obračunava s protivnicima. Vatreno oružje, noževi, šake čak i olovka (poput Pescijevog obračuna na šanku u "Casinu" Martina Scorsesija) koriste se kada je Wick u akciji. Bez obzira na desetke leševa i akciju, priča filma nije u potpunosti rutinska već nudi i neočekivani obrat u kojem se stvari dodatno kompliciraju. Finale filma uvod je u završni dio trilogije, koji bi sudeći po završetku dvojke, mogao biti žešći i krvaviji.

"John Wick" ponovo spaja Nea i Morpheusa. Keanu Reeves dobiva neočekivanu pomoć Bowery Kinga kojemu je Wick dao izbor odnosno drugu šansu. Bowery i njegova ekipa suprotnost su mafijaškom svijetu u koji se zapetljao glavni (anti)junak filma. Fishburne je dobrodošlo glumačko osvježenje filma.

Glavna zvijezda filma je Keanu Reeves. Iako glumac ima u filmografiji odrađene brojne akcijske scene ("Matrix" trilogija) teško je bilo predvidjeti da će biti toliko uvjerljiv u ulozi Johna Wicka. Wick je Reeves, Reeves je Wick. Vrijedi spomenuti i Iana McShanea u ulozi svemogućeg Winstona, Ruby Rose u ulozi Ares, Commona u ulozi Cassiana te sve, manje ili više poznate, osebujne likove, lovce na Johna Wicka.

John Wick je ponovo u akciji. Drugo poglavlje priče o plaćenom ubojici koji želi u mirovinu uspijeva nadmašiti vrlo dobar prvi film. Zaboravite Jasona Stathama, Rocka i Vin Diesela - glavna akcijska snaga trenutno je Keanu Reeves.

OCJENA: 8

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang