Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Koja je ovo država' je dobar film koji je loš za naš moral

Autor Srđan 'Osvrtnik' Cvitan

Ne znam što je to s filmovima Vinka Brešana da redovito bude pozornost javnosti. Razlog svakako može biti vezan na dosta siromašnu ponudu domaće kinematografije (filmovi su generalno skup sport, negdje između pola i Formule 1 ), ali isto tako vjerujem da je razlog i tematika kojom se njegovi filmovi bave. I kad malo razmislim, kad se spominje fraza “hrvatski film”, prvo mi na pamet pada nešto Brešanovo. “Kako je počeo rat na mom otoku” mi je, uz Pamelu i Rachel, obilježio djetinjstvo (tko je još vikao “Aleksa, skuvala sam ti pašta-šutu!” kad ste ručali tjesteninu?). 

“Maršal” mi je bio smiješan tamo gdje je svima bio smiješan, ali u zrelijim godinama sam shvatio o kakvoj se to kritici u biti radilo. “Svećenikova djeca” je graničio s kontroverzom, obzirom da je poprilično oštro bocnuo u instituciju Crkve i naravno da reakcija s njihove strane nije izostala. Crkva stvarno treba poraditi na vlastitiom PR-u, obzirom da je praktički svaki svećenik javno lice, a daju se isprovocirati lakše nego politički korektni vegan. 

Sad nam se u našim velebnim kino-dvoranama prikazuje njegov najnoviji uradak: Koja je ovo država. I naravno da je završio kod Stankovića na Nedjeljom u 2. I naravno da ga je Stanković pitao kako može kritizirati državu kada mu da ista država sudjeluje u financiranju filmova (Hrvatski audio-vizualni centar, jelte). S jedne strane, pitanje je na mjestu. S druge strane, filmovi su urnebesno skupi za napraviti. Čak i moji smiješni YouTube videi traže neku opremu koja nije baš jeftina za naše uvjete. 

U osvrtu, koji možete pogledati u videu, pokušavam utvrditi je li ovaj film dobro napravljen, ali i kome je namijenjen. Pa kad ste već ovdje, odvojite pet minuta vremena i doznajte je li “Koja je ovo država” vrijedna Vašeg vremena provedenog u kino dvorani.


'Osvrtnika' svakako zapratite i na YouTubeuFacebooku i Instagramu

 

Komentari 8
Komentiraj, znaš da želiš
  • Avatar mudodokolenko
    mudodokolenko Četvrtak, 10.01.2019. u 10:37

    neznan kako se može pitat kaka je ovo država kad svak zna da je slučajna,mafijaška,pokradena,korumpirana a dalje pokračujte vi

  • Avatar Stevo_Horvat
    Stevo_Horvat Četvrtak, 10.01.2019. u 10:05

    Dobar film. Kako da ne. Hrvati opet "provokacijom" prikrivaju svoj antitalent i antihumor.

Message