Obavijesti

Kolumne

Konobari, usredotočite se na svoju uslužnost, ne na bakšiš

Konobari, usredotočite se na svoju uslužnost, ne na bakšiš
1

Čitam napade sezonskih konobara na goste, svake godine u ovo vrijeme. Ja sam od onih gostiju koji će naručiti Nes i reći ću da mi je potpuno svejedno od čega.

VIDEO

Ako pak procijenim da je raspoložen(a) za šalu, reći ću – Iznenadite me, he he, makar to značilo i to da će mi donijeti ono što se najslabije prodaje. Ako naručim ćevape s kajmakom, ali ima samo ajvara, nema beda, daj šta imaš, mogu i s Nutellom ako ti je tako lakše.

Napojnicu me je sram ne ostaviti, iako sam student, jer se situacija počela etiketirati tako da onaj tko ne ostavi napojnicu konobaru, postaje državni neprijatelj broj jedan pa eto, ispalim i to, da smo živi i zdravi. Kad bih radila u trgovini, najveća napojnica bila bi eventualno 10 lipa od svakog 20. kupca i nikada nikome od nas nije palo na pamet to brojiti i zbog toga prozivati te ljude po društvenim mrežama i zahtijevati da nam svaki posjetitelj ostavi eto, kažu konobari, malo je i 10 kn.

Kad se vrate u Zagreb, ostave li onda ti isti konobari kolegama konobarima napojnicu od 50 kn? Ostave li ju teti na šalteru, čovjeku za pultom, radniku koji im mjesec dana premjerava kuhinju po mjeri? SVI oni rade s tim istim teškim ljudima koji dođu u kafić jer ti isti odlaze i na druga mjesta s jednakom dozom odgoja ili neodgoja, čime se već može svatko od njih pohvaliti. Odlaze i teti na šalter i teti u dućan i doktoru. I svima njima ti isti dobace i – dobra siii malaaaaa hehe i posvađaju se, i pijani su, i bi i ne bi, a nije bilo jabuke, a jel nemate vodu s nekom boljom porukom dajte pogledajte u skladištu, ma s mužem sam se posvađala, ma otišo mi sin u Njemačku, a jesi ti to smršavila, a jesi se ti to udebljala, a koja je šifra za WiFI i zašto nema?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pa opet nitko od njih ne prosi kao pojedinci napojnice očajnički po internetu, nikom od njih posao se ne vrti oko te iste napojnice jer je napojnica riječ koja u svim zanimanjima osim u konobarskima postoji samo u Anićevom rječniku, a čak ni ondje ne stoji da se mora ostavljati samo konobarima, a drugima ne.

Što se mene tiče, ajmo ostavit napojnice baš svima da svijet bude lopta šarena, a ljude kad pitaš kako su se obogatili, da im odgovor bude – od napojnica. Al vjerujem da oni konobari koji se više usredotoče na kvalitetu usluge, a manje na vječno brojanje bakšiša po internetu, imaju i više bakšiša u džepu jer gosti im takve stvari iščitaju s čela. Možda je samo u tome tajna.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici: 


Katarina Marjanović, autorica bloga i kolumnistica, vječna kreativka i zaljubljenica u lijepe riječi. Moje misli, fotografije i emocije možete pratiti na Instagramu, Facebooku i blogu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu