Obavijesti

Kolumne

Mater je mater pa makar se ona zvala Nina ili - Severina

Mater je mater pa makar se ona zvala Nina ili - Severina
1

Nemam običaj miješati se u tuđe živote; ne stignem se ni svojim baviti kako treba, kamoli tuđima. Pogotovo nemam običaj miješati se u živote ljudi koje ne poznajem.

VIDEO

Ali zato imam običaj reagirati na svaku vrstu nepravde. Jebiga, takvu me mater rodila, a moj otac će ti i danas, 28 godina kasnije, reći „takva je oduvik, svoja od glave do pete“. Možda bi rekao i „naopaka od glave do pete“, ali zna da sam dio tog zajebanog karaktera skupila od njega, pa prešuti.

I onda ja, takva zajebana, čitam komentare, reakcije, zapažanja i mišljenja o Severininoj aktualnoj priči, jer danas je popularno imati mišljenje uvijek i o svemu, što bi čak i bilo u redu da većina njih u ovoj konkretnoj situaciji nemaju jedan zajednički nazivnik i samo jedan motiv, a to je – mržnja. I dalje sam bila spremna prešutjeti sve, mržnja k’o mržnja, sitne duše k’o sitne duše, od toga ne možeš pobjeći, a onda pred vratima svoje zgrade naletim na ovaj crtež, takva me emocija obuzme od glave do pete i samo si kažem “fuck this shit, šutnja nije uvijek zlato”.

Ne mogu se nikako oteti dojmu kako bi da je glavni akter ove priče umjesto Severine, recimo, tvoja susjeda Ana/Martina/Vesna/XY s četvrtog kata, reakcija bila uvelike drugačija. Ah, čekaj malo, pa to se upravo i događa. Inbox mi je zatrpan linkovima grupe podrške za mamu Ninu iz Splita koja se nalazi u situaciji ne pretjerano različitoj od Severinine. E, ali mama Nina nije Severina, ona je samo mama, bespomoćna mama, heroina, dižete se na noge, apelirate na nadležne institucije, molite za pomoć, organizirate prosvjede, tražite pomoć medija i shareate grupe podrške… Ukratko, navijate za Ninu kao majku svim srcem, što je, da se razumijemo, jedino ispravno, dok s druge strane svim oružjima udarate po Severini u vrlo sličnom scenariju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne razumijem, evo, zašto Severina ne može biti samo majka? Ne sviđa vam se njena glazba, uspjeh, popularnost, život, izbor partnera, boja laka za nokte ili nešto osmo? Ne sviđa vam se to što se digla tolika medijska hajka oko njene privatne situacije?

E, pa, pardon my French, ali jebala vas dvostruka mjerila.

Jer da je Nina/Ana/Martina/Vesna/XY, vaša prijateljica ili poznanica, u takvoj priči, što biste joj rekli? Ako ste imalo pametni, rekli biste joj da se obrati medijima kad već nadležne službe ne reagiraju i da tako pokuša vršiti pritisak da se nešto promijeni, ali i ukaže na postojeći problem, prvo zbog sebe, ali i zbog svih drugih u sličnoj situaciji.

Mater je mater, bila ona Severina ili Nina, nosila te u stomaku devet mjeseci, dojila te, mazila, pazila, nosila, gledala, strepila, disala za tebe, provjeravala dišeš li u snu, dizala te kad si padao, imala uvijek raširene ruke i srce za tebe. Nikad neću zaboraviti kad mi je jedna moja prijateljica u trudnoći rekla „Moja Nina, mene je strah hodati ulicom i izlaziti iz autobusa, od kad sam trudna triput provjeravam kako gazim, da se ne bi nešto dogodilo“. To je osjećaj koji nitko nikad osim matere neće moći razumjeti. Ne želim baciti sjenu ni na jednog oca ovog svijeta, dapače, niti želim reći da svaka žena rađanjem postaje mater. Samo ti želim dočarati zašto je svaka mater spremna pretvoriti se u lavicu kad treba i udarati svim sredstvima da bi zaštitila svoje dijete.

Severina je Mater, s velikim M.

A ti, ako si u iti jednom trenutku pomislio kako bi ona ovo mogla raditi u svrhu skupljanja jeftinih medijskih poena, može te biti sram. To govori štošta o tvojoj veličini.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Radijska voditeljica. Pa malo televizijska voditeljica. Nesuđena glumica. PR managerica. Negdje duboko djevojčica. Na vani frajerica. U duši spisateljica. Poeta. Hodajući kaos. Igračica riječima koje skuplja u glavi dok ne postane tijesno. Kad tamo postane tijesno, onda nastane Ruž & Ružmarin. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku

Družimo se, čitamo se, volimo se! Bez granica.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang