Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Najava 1/8 finala Lige Prvaka: Svi putevi vode u - Madrid

Najava 1/8 finala Lige Prvaka: Svi putevi vode u - Madrid
1

Prije dva mjeseca izvučeni su parovi osmine finala Lige Prvaka, ples kuglica u Nyonu spojio je neke zanimljive parove i pred nama je onaj nogomet kojeg smo toliko iščekivali.

VIDEO

Nakon samog održavanja ždrijeba bilo je nezahvalno prognozirati bilo što, slična je situacija i sada, ali sigurno imamo puno jasniju sliku nego prije dva mjeseca. Neke ekipe su se podigle ili pale u formi, neke su se pojačale tijekom zimskog prijelaznog roka, dok nažalost neke neće imati na raspolaganju svoje najbolje igrače zbog ozljeda.

Roma – Porto

Po zvučnosti prvi par ne donosi neki spektakl, ali neizvjesnosti svakako neće faliti. Prošlogodišnja kampanja u Ligi Prvaka jedna je od najboljih u povijesti Rome, nakon nestvarnog preokreta protiv Barcelone, Liverpool je bio prevelika prepreka. Cijela sezona proglašena je više nego uspješnom, polufinale Lige prvaka i treća pozicija u Seriji A nagovijestili su veliko ljeto pred Romom.

Soccer - Internacional

Ekipu su napustila čak tri člana prve postave, Allison, Strootman i Nainggolan, dok je dovedeno čak 11 novih igrača. Transferi nisu bili planski, uništen je kostur ekipe, dovedeno je previše veznih i ofenzivnih igrača dok je obrana zanemarena. Uostalom, jako je teško uklopiti 11 novih glava u svlačionici, potrebno je određeno vrijeme da igrači „kliknu“ i da se stvori prava kemija u ekipi.

Roma je ponovila grešku Milana od prije par sezona. Sezona koja je trebala značiti iskorak, vratila je Romu par godina unatrag. Nakon jako lošeg starta sezone u Seriji A, „Vučica“ se polako oporavlja i vraća se u borbu za prva četiri mjesta. Di Francescu se opasno trese klupa, a prolaskom u četvrtfinale Liga Prvaka bi mogao smiriti situaciju i kupiti sebi još vremena.

Edin Džeko nije na razini kao prošle sezone, a Roma ima i problema s ozljedama pa sigurno neće moći računati na golmana Olsena, Undera i Perottija, dok su Manolas i Schick pod upitnikom. Glavni adut Rimljana bi mogao biti mladi Nicolo Zaniolo koji je doveden prošlog ljeta iz Intera, a u posljednje vrijeme je u odličnoj formi.

Porto je u mrtvoj trci za domaću titulu s Benficom i Bragom, dok su osvojili prvo mjesto u najlakšoj grupi pored Schalkea, Galatasaraya i Lokomotiva. Može se reći da su obje ekipe dobile protivnika po želji, no isto tako ovaj par se čini kao jedini koji nam na kraju neće dati prvaka Europe. Blagu prednost dajem Romi zbog više kvalitete u ekipi i širine kadra, no prolazak Porto ne bih smatrao iznenađenjem uopće. 50-50

Manchester United – PSG

Ovo je jedan od onih parova koji se nakon samog ždrijeba činio lagan za predviđanje, no spletom okolnosti šanse za prolaz su se poravnale. Josea Mourinha na klupi Uniteda  zamijenio je Ole Gunnar Solskjær kao „caretaker“ do kraja sezone. Norvežanin je preporodio „Crvene Vragove“, u 11 utakmica upisao je čak 10 pobjeda, no važnije od rezultata za navijače Manchestera je način na koji su počeli igrati.

Champions League - Manchester United Training

Solskjær je igračima prije svega dao slobodu od koje je najviše profitirao Paul Pogba, United je počeo igrati nogomet kakav se i očekuje od kluba s takvim renomeom. Vrlo je moguće da Solskjær dobije stalni posao u Manchesteru, neovisno o rezultatu ovog dvomeča.

PSG je u sezonu ušao s novim trenerom, Emeryja je zamijenio Thomas Tuchel koji je od uprave dobio jasan glavni cilj – trofej Lige Prvaka. Tuchel je prije svega uveo red u svlačionicu Parižana, nema više anarhije koja je vladala pod Emeryjem. Osim što je sredio odnose u svlačionici, Tuchel je uspio motivirati igrače i dati im identitet. Kružile su priče da je PSG zapravo ekipa bez pobjedničkog mentaliteta i skupina „plaćenika“ sastavljena od egoista.

U onoj pobjedi nad Liverpoolom kada su osigurali drugi krug, igrači su pokazali veliku želju, borbenost i zajedništvo kakvo nismo imali priliku gledati ranije od Pariške ekipe. No, najveći problem PSG-a ostao je isti kao prošle sezone. Domaće prvenstvo je ujedno njihov najveći blagoslov, ali i prokletstvo. Uz dvije utakmice manje, PSG bježi drugoplasiranom Lilleu 10 bodova, jednostavno, niti jedna ekipa iz lige im nije ni blizu po igračkom kadru ili igri.

Zbog toga Pariz tijekom cijele sezone može rotirati ekipu, čak i u onim „derbijima“ može izaći bez svojih najboljih igrača. Nedostatak prave konkurencije i navike igranja velikih utakmica im može itekako naškoditi u dvomeču Lige Prvaka, posebno kada igraju protiv ekipe koja takve utakmice igra svako drugo ili treće kolo.

Kada još na to nadodamo ozljede Neymara, Verrattija, Cavanija i Meuniera, Man. United u velikoj formi, Parizove šanse se znatno smanjuju. PSG ima iznimno širok kadar, u svojoj ekipi imaju igrače koji koliko-toliko mogu pokrpati rupe u napadu, osim Mbappéa, Di Maria bi mogao biti taj koji će odlučivati jer igra jednu od najboljih sezona u karijeri.

Ostaje nam da vidimo može li Ole vratiti duh Fergijevog Uniteda u Ligi Prvaka i mogu li Parižani napokon napraviti iskorak i skinuti etiketu „luzerske“ ekipe. Unatoč tome što na Old Trafford dolaze desetkovani, šanse za prolaz dajem PSG-u u omjeru 55- 45.

Ajax – Real Madrid

Za razliku od prošle sezone kada je odmah izvukao najtežeg mogućeg protivnika, branitelj naslova ovoga puta naišao je na nešto povoljniji ždrijeb. Ajax je u grupi s Bayernom završio drugi s 12 bodova i bez ijednog poraza ostvario svoj prvi prolazak skupine od sezone 2005- 2006.

„Kopljanici“ se trenutno nalaze u nešto slabijoj formi, u zadnje tri prvenstvene utakmice imaju dva poraza i opasno su ugrozili svoje šanse za titulu. Ekipa Erika ten Haga poznata je po modernom, napadačkom nogometu kakav se oduvijek igrao na „ Johan Cruyff Areni“. Uz veterana Huntelaara, tu su igrači poput Tadića, Zyecha, Neresa i Dolberga koji mogu praviti probleme svakoj obrani na svijetu.

No, sve će oči biti uprte u glavnu zvijezdu ekipe, Frenkie De Jong idućeg je ljeta i službeno igrač Barcelone i nema bolje prilike od utakmice protiv svog budućeg ljutog rivala da dokaže svoj talent. Ova utakmica bi mogla biti generalna proba za drugog Ajaxovog „dragulja“, stoper Matthijs de Ligt tražen je od većine europskih velikana, a baš Real u njemu vidi zamjenu za Ramosa.

Mnogo toga se dogodilo u Madridu od osvajanje treće titule prvaka Europe zaredom. Klub su napustili Zidane i Ronaldo, na klupu je došao Lopetegui koji se nije zadržao dugo, ekipu je tresla najveća kriza u povijesti, ali čini se da je se stanje stabiliziralo. Zaostatak za Barcelonom se sada ne čini toliko nedostižan, a iza njih je tjedan u kojem su odigrali svoje dvije najbolje utakmice u sezoni.

Remi protiv Barcelone na „Nou Campu“ dokazao je da je Real i dalje ozbiljna ekipa, a pobjeda 1-3 protiv Atletica na „Wanda Metropolitanu“ najvažnija je otkada je Solari preuzeo svlačionicu. Igrači poput Luke Modrića, Benzeme i Kroosa su konačno ušli u pravu formu, uz neka nova lica poput Viniciusa Juniora i Sergia Reguliona ponovo će ciljati na najveće domete.

Slična situacija je bila i prošle sezone, ekipa kao da je tempirala formu do završnice Lige Prvaka, a onda došla do finala i osvojila uz najteži mogući raspored. Ponovo se kao i prošle sezone zbog loših rezultata u ligi Real stavlja u drugi plan. No, ne zaboravimo da je to ekipa koja je prošla zadnjih 13 (trinaest!) knockout utakmica i osvojila ovo natjecanje tri puta zaredom.

Neovisno u kakvoj su formi, ako igraš protiv Reala utorkom ili srijedom navečer nikada ih ne možeš otpisati. Možda nisu među prvim favoritima za osvajanje, no ovo je „njihovo“ natjecanje i zbog toga ih ne mogu otpisati. Čak ne bi bio previše iznenađen da dođu do polufinala, u scenariju da prođu Ajax i onda izvuku boljeg iz dvomeča Roma-Porto. 70-30 u korist Reala.

Tottenham – Borussia Dortmund

Spursi su se provukli kroz tešku skupinu s Barcelonom i Interom ponajviše zahvaljujući bodu kojeg je na „Giuseppe Meazzi“ izvukao PSV. U prvenstvu su treći s pet bodova zaostatka za prvim mjestom, sve to uz veliki broj ozljeda, bez vlastitog stadiona i bez funte potrošene na pojačanja. Tottenham trenutno ne igra neki prelijep nogomet, ali usprkos tome pobjeđuju, onako na „silu“ kako to rade sve ozbiljne ekipe.

Harry Kane i Dele Alli neće biti spremni za duel protiv Borussije što je veliki peh za „Pijetlove“. Kaneovo mjesto u napadu bi trebao popuniti iskusni Fernando Llorente, ali igrač koji bi mogao čovjek odluke za Spurse je svakako Heung-Min Son. Korejac igra nogomet života, uz Eriksena je glavni „krivac“ zbog čega se Tottenham i dalje ovako dobro drži u prvenstvu.

Champions League - Tottenham Hotspur Training

Najveći Tottenhamov problem je vezni red i veliko je pitanje hoće li igrači poput Winksa, Diera ili Skippa moći praviti razliku protiv ovako ozbiljnog protivnika. Borussia Dortmund je svakako hit ove nogometne sezone, Lucien Favre je preporodio „Milijunaše“ koji ponovo igraju najatraktivniji nogomet u Europi.

U ligi drže prvo mjesto i pet bodova prednosti ispred favoriziranog Bayerna i tek su u zadnja dva kola pokazali znakove slabosti. Uključujući i kup utakmicu iz koje su ispali nakon produžetaka, Borussia je svoja zadnja tri susreta remizirala, no puno je gore po njih što im se u kup utakmici protiv Werdera povrijedio Marco Reus. Ponovnim ujedinjenje s Reusom, Favre je iz njega izvukao ono najbolje, Švicarac ga ne koristi na poziciji krila, nego mu je dao slobodu odmah iza napadača.

No, nažalost znajući njegovu dugu povijest ozljeda, bilo je samo pitanje vremena kada će Reus morati pauzirati, a to se baš desilo u najgorem mogućem trenutku. Iako je Reus uz Witsela koncepcijski najvažniji igrač, Jadon Sancho je taj koji predvodi napad Dortmunda ove sezone i baš bi protiv „svojih“ Engleza mogao pokazati raskoš svog talenta.

Paco Alcacer je očekivano usporio, bilo je teško da će držati onakav luđački golgeterski ritam tijekom cijele sezone. Dajem malu prednost BVB-u ovom dvomeču, ponajviše zbog odnosa između dvije klupe, Borussija ima više igrača na klupi koji mogu donijeti prevagu, dok je Tottenham potpuna suprotnost, posebno sada kada su ih poharale ozljede.

Spursi zato imaju nešto iskusniju ekipu koja je već niz godina na okupu, dok Borussija ima dosta novih igrača i jako mladu obranu što bi mogao biti ključ u ovakvim utakmicama. Ovo je vjerojatno dvomeč koji je najteže procijeniti, šanse su 50-50, ali ako moram odabrati jednu stranu to je Borussija Dortmund.

 

O autoru:


Moje ime je Filip Bilić. Rođen u Mostaru, odrastao u Ljubuškom, u srcu Kalifornije. Student u pokušaju. Inspiraciju pronalazim u svemu što nije dosadno, kada pišem o sportu to nekima izgleda pametno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang