Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon ovog sendviča više se nikad nećete vratiti običnima

Banh mi je vijetnamska riječ za kruh, točnije baguette, no isto tako nosi značenje sendviča od svinjetine, umaka, ukiseljenog povrća i paštete (!). Znam na prvu ne zvuči zamamno, no nakon prvog griza sve sumnje padaju u vodu.

Autor Tea Hržica / spicepicableme.com

Srž dobrog banh mija je baguette koji se radi od rižinog i pšeničnog brašna, te dobro marinirana svinjetina (može biti lungić, kare, u marinadi od đumbira/korijandera ili 5spice začinske mješavine, dakle bit je meko meso s kineskim štihom). Ja sam se poslužila kukuruznim baguettom iz pekare uz vrlo dobar krajnji rezultat.

Sastojci za četiri sendviča:

  • 1 mrkva
  • 2 luka
  • 1/2 korabice ili 1/4 daikona
  • rižin ocat
  • šećer
  • 200 g pilećih jetrica
  • 400 g svinjskog odkoštenog karea
  • svinjska mast
  • senf
  • 5 spice začinska mješavina
  • sol
  • majoneza
  • hoisin (gusti umak na bazi soje i batata, izvrstan za meso)
  • sriracha (kineski ljuti umak)
  • 4 baguetta

Foto: spicepicableme.com

Priprema:

  • Kare premažite mašću, posolite te posipajte 1 žlicom 5 spice začinske mješavine i dobro natrljajte. Stavite u pećnicu na 180 Celzijevih, 40 minuta, obje ploče.
  • U međuvremenu nasjeckajte na trakice (julienne) mrkvu i korabicu/daikon. Prelijte s 3 žlice rižinog octa i 1 žlicom šećera, dobro promiješajte i pustite na stranu da se povrće opusti i lagano omekša.
  • Dva luka nasjeckajte te na malo ulja prodinstajte 10 minuta dok ne omekša. Dok se luk dinsta očistite pileća jetrica od žila te isperite i osušite. Dodajte na luk te dinstajte još 5 minuta, potom prebacite u multipraktik. Dodajte dobar prstohvat soli, 2 žličice senfa i 1 žlicu rižinog octa te izblendajte u paštetu.
  • Pomiješajte tri žlice majoneze s 2 žličice hoisina i 1 žličicom srirache.
  • Kad je meso gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da odstoji 10 minuta. U toplu ugašenu pećnicu stavite baguette prerezane po dužini na 10 minuta (možete i bez ovog koraka, ali toplo pecivo daje sendviču ekstra štih).
  • Kada je sve spremno, vrijeme je za složiti sendviče. Jednu stranu baguetta premažite paštetom, a drugu umakom. Poslažite na to narezanu svinjetinu (ja kare po dužini prerežem po pola, pa onda svaku polovicu na šnite), šaku povrća te preklopite i stisnite da se okusi prožmu.
  • Ukrasite s malo nasjeckanom mladog luka/korijandera te ukoliko volite ljuće s par ekstra stisaka srirache.

Foto: spicepicableme.com

Na temelju ovog recepta možete graditi svoje okuse kako vam paše, mijenjati meso, marinade, povrće i sl. Samo neka bude toplo, s paštetom (može biti i svinjska), lagano hrskavim, kiselkastim povrćem i mesom u nekoj azijskoj marinadi.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Message