Obavijesti

Kolumne

Ne odbacujte sjene, one vam u životu trebaju kao i svjetlo

Ne odbacujte sjene, one vam u životu trebaju kao i svjetlo
1

Kao dijete sam imala običaj uzeti dnevne novine, odmah okrenuti na stranice s osmrtnicama i dugo ih proučavati. "Ajde, slobodno se zgražajte."

VIDEO

Odmalena u meni postoje nekakvi sjenoviti predjeli koje pomno čuvam i u koje se povlačim uvijek kad mi treba isključivo društvo mene same. U tim sam predjelima uvijek pokušavala mislima dohvatiti svjetove izvan ovog opipljivog, razložiti stvari koje su me plašile, prepoznati uzroke i potencijale tuge i svega onoga što ljudi obično smatraju negativnim i nepoželjnim. Proučavanje osmrtnica bio je samo jedan dio procesa proučavanja sjena koje padaju na ljudske živote.

Svoje sjene nikad nisam odbacivala – one su mi trebale jednako kao i moje svjetlo da bih bila vidljiva u ovome svijetu.

Sve što me u životu boljelo donijelo mi je zapravo puno dobroga. Ljepota je tu dobrim dijelom zbog svega onoga što naučimo u kišnim i blatnjavim danima. Svi oni događaji koji bacaju sjenu na život mogu nas učiniti lijepima, kao i svjetlo. Sve ovisi o načinu na koji koristimo svjetlo i sjenu dok skiciramo sebe i svoj život.

Cijela poanta je valjda u tome da, dok iz dana u dan vježbaš biti što bolji u življenju života, istovremeno spretno pokušavaš dočekati sve ono što ti život neplanirano dobacuje.

Sjećam se jedne priče o magarcu koji je upao u bunar u kojem nije bilo vode. Njegov čovjek zaključio je da mu se jednostavno ne isplati mučiti oko izvlačenja jadne životinje jer je ionako već umoran i star pa ga je odlučio živog zakopati. No kako je čovjek ubacivao zemlju u bunar, magarac bi ju svaki put stresao sa sebe i stao na nju, tako da je uskoro došao do samog vrha bunara, iskočio i pobjegao od smrti.
Što god da život baca na vas, iskoristite to kako biste se popeli više i pronašli svoju slobodu.

U danima svjetla uživajte u toplini života, a u danima sjena ne zaboravite da bez njih ne biste postojali takvi kakvi jeste, niti bi svjetlo imalo onaj učinak i snagu koju ima dok pleše sa sjenama.

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Zovem se Ivana Gložić i autorica sam bloga Naranča na kojem uglavnom pišem o svakodnevnim nastojanjima i neodustajanjima, ali i o onima koji ovaj svijet nastoje učiniti boljim mjestom za život. Zašto Naranča? Zato što simbolizira radost. Osim na blogu, možete me pratiti i putem Facebooka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu