Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

'Okruženi idiotima' knjiga je o, pogodili ste, životima svih nas

'Okruženi idiotima' knjiga je o, pogodili ste, životima svih nas
1

Najnoviji publicistički hit, i veliko iznenađenje, dolazi nam od švedskog stručnjaka za komunikacije, Thomasa Eriksona, a govori o tome kako razumjeti one koje je nemoguće razumjeti

VIDEO

Autor je proteklih dvadesetak godina obučavao više od pet tisuća izvršnih direktora i menadžera kako bi postali bolji i učinkovitiji vođe. Shvativši da za njegova razmišljanja i metode postoji veliki interes, napisao je ovu fascinantnu knjigu.

Iako autorov pedigre upućuje na poslovni svijet, knjiga je napisana jezikom lišenim žargona te je izvrstan vodič kroz ljudske odnose neovisno o okružju – dovoljno je biti okružen ljudima, a to je svatko od nas. Podloga Eriksonove metode je jedna poznata psihološka studija koja se već desetljećima upotrebljava u raznim organizacijama prilikom zapošljavanja. Ako radite u korporativnom svijetu, vjerojatno ste upoznati s kojim testom. O čemu se dakle radi?

Erikson je vrlo praktičan čovjek i nudi sustavna rješenja vezana uz pitanja bolje komunikacije među ljudima. Ne zadire se preduboko u psihologiju čovjekova karaktera nego se posvećujemo onom promjenjivom u čovjeku. A promjenjivo, ono na što možemo utjecati uz malo truda, je naše ponašanje.

Ponašanje se očituje pristupom i djelovanjem te ga možemo promatrati. U ljudima postoje dominantni oblici ponašanja i reakcija koje će gotovo uvijek biti u nekoj od kategorija. Autor se koristi klasifikacijom ponašanja u četiri boje: Crveno, Žuto, Zeleno i Plavo. Svako od navedenih ponašanja ima određene karakteristike. Naravno, rijetko ćemo naići na osobu u kojoj je samo jedna boja dominantna, ali to je čar ovoga života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Crveni su dominantni, brzih reakcija, vole kontrolu, djeluju izravno. Žuti su također brzi, ali i vrlo društveni, uvjerljivi, pričljivi, otvoreni i pozitivni. Zeleni su oni koji donose stabilnost: strpljivi su, pouzdani, brižni, ljubazni i ustrajni. Plava boja je analitična, oprezna, sistematična, točna i logična.

Naveli smo samo neke od karakteristika, ima ih još mnogo. Posvećujući iscrpno poglavlje svakoj od ovih boja, autor nas ponovno upoznaje s mnogim ljudima iz našeg života. Mislili ste da je netko „takav i takav“, ali nakon čitanja razmislit ćete još jednom. Kada smo izbliza pogledali tipove ponašanja, Erikson nas uvodi u pravu svrhu ove knjige – kako spojiti boje koje se isprva čine nespojivima. On to čini s velikim trudom, ubacujući mnoštvo vrlo zanimljivih primjera koji opuštaju čitatelja.

Autorova velika vještina je u tome da nas ohrabri kako je i te kako moguće komunicirati čak i s onima koji su sasvim drugačiji od nas. Uz objašnjenja i primjere, Erikson nam pruža konkretne tehnike koje su, kao i ostatak teksta, vrlo zabavne, a ponekad i urnebesno smiješne. Teško je istaknuti korisnost ove knjige jer smo svi pročitali brojne priručnike koji su zakazali u praksi. Najveći doprinos je autor ostvario poticanjem razumijevanja te već tako učinio mnogo.


Osim na BlogBusteru, Đurđicu pratite i na Instagramu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu