Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Okruženi idiotima' knjiga je o, pogodili ste, životima svih nas

Najnoviji publicistički hit, i veliko iznenađenje, dolazi nam od švedskog stručnjaka za komunikacije, Thomasa Eriksona, a govori o tome kako razumjeti one koje je nemoguće razumjeti

Autor Đurđica.Sarjanović

Autor je proteklih dvadesetak godina obučavao više od pet tisuća izvršnih direktora i menadžera kako bi postali bolji i učinkovitiji vođe. Shvativši da za njegova razmišljanja i metode postoji veliki interes, napisao je ovu fascinantnu knjigu.

Iako autorov pedigre upućuje na poslovni svijet, knjiga je napisana jezikom lišenim žargona te je izvrstan vodič kroz ljudske odnose neovisno o okružju – dovoljno je biti okružen ljudima, a to je svatko od nas. Podloga Eriksonove metode je jedna poznata psihološka studija koja se već desetljećima upotrebljava u raznim organizacijama prilikom zapošljavanja. Ako radite u korporativnom svijetu, vjerojatno ste upoznati s kojim testom. O čemu se dakle radi?

Erikson je vrlo praktičan čovjek i nudi sustavna rješenja vezana uz pitanja bolje komunikacije među ljudima. Ne zadire se preduboko u psihologiju čovjekova karaktera nego se posvećujemo onom promjenjivom u čovjeku. A promjenjivo, ono na što možemo utjecati uz malo truda, je naše ponašanje.

Ponašanje se očituje pristupom i djelovanjem te ga možemo promatrati. U ljudima postoje dominantni oblici ponašanja i reakcija koje će gotovo uvijek biti u nekoj od kategorija. Autor se koristi klasifikacijom ponašanja u četiri boje: Crveno, Žuto, Zeleno i Plavo. Svako od navedenih ponašanja ima određene karakteristike. Naravno, rijetko ćemo naići na osobu u kojoj je samo jedna boja dominantna, ali to je čar ovoga života.

Crveni su dominantni, brzih reakcija, vole kontrolu, djeluju izravno. Žuti su također brzi, ali i vrlo društveni, uvjerljivi, pričljivi, otvoreni i pozitivni. Zeleni su oni koji donose stabilnost: strpljivi su, pouzdani, brižni, ljubazni i ustrajni. Plava boja je analitična, oprezna, sistematična, točna i logična.

Naveli smo samo neke od karakteristika, ima ih još mnogo. Posvećujući iscrpno poglavlje svakoj od ovih boja, autor nas ponovno upoznaje s mnogim ljudima iz našeg života. Mislili ste da je netko „takav i takav“, ali nakon čitanja razmislit ćete još jednom. Kada smo izbliza pogledali tipove ponašanja, Erikson nas uvodi u pravu svrhu ove knjige – kako spojiti boje koje se isprva čine nespojivima. On to čini s velikim trudom, ubacujući mnoštvo vrlo zanimljivih primjera koji opuštaju čitatelja.

Autorova velika vještina je u tome da nas ohrabri kako je i te kako moguće komunicirati čak i s onima koji su sasvim drugačiji od nas. Uz objašnjenja i primjere, Erikson nam pruža konkretne tehnike koje su, kao i ostatak teksta, vrlo zabavne, a ponekad i urnebesno smiješne. Teško je istaknuti korisnost ove knjige jer smo svi pročitali brojne priručnike koji su zakazali u praksi. Najveći doprinos je autor ostvario poticanjem razumijevanja te već tako učinio mnogo.


Osim na BlogBusteru, Đurđicu pratite i na Instagramu.

Komentiraj, znaš da želiš
Message