Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Osjećaj slobode: Evo kako mi je trčanje promijenilo život

Kao i sve u životu, i trčanje također zahtijeva da mu se posvetimo. No, za razliku od nekih drugih stvari, puno se toga dobije zauzvrat i može se reći da ti trčanje promijeni život na bolje.

Autor Matt Marenić / MattMarenic.com

Da ne ispadne da pričam u prazno, navesti ću vam nekoliko primjera kako i sam uvijek tražim načine kako da uhvatim slobodno vrijeme da otrčim i provedem to vrijeme “sa sobom”.

Oduvijek sam u sportu, ali većinom su to bili ekipni sportovi gdje uvijek ovisiš o drugima i, naravno, o onome tko te trenira. Bilo je tu loših i dobrih trenera, ali tek kada si malo stariji i iskusniji možeš procijeniti tko je dobar, a tko nije.

Mijenjajući sportove, na kraju sam došao i do trčanja u kojem si prvenstveno sam prepušten sebi. To je zapravo jako oslobađajuće i upravo ono što mi je trebalo.

Sam sebi određujem kada ću trčati, za što ću se pripremati i u kojoj ću utrci sudjelovati. Neću niti spominjati da trčeći upoznaš i druge trkače koji ti na kraju postanu prijatelji - nešto kao druga obitelj. Uvijek su tu i uvijek su za neku akciju. 

Ono najbolje što ti trčanje nudi je osjećaj slobode.

Slobodan si ići smjerom kojem ti želiš i pritom te nitko ne sputava. Trčanje je zapravo kao neka vrsta meditacije. Misliš o nečemu, a zapravo ne misliš ni o čemu i na kraju ti je ipak sve jasno. Malo je komplicirano za objasniti, ali dok trčimo zaboravimo na sve svoje svakodnevne probleme i naše misli prelaze u neke druge sfere. Recimo da je to kao da si spojen na brzi internet. Sav protok podataka je samo za tebe. Ne dijeli se veza. 

Ako je trčanje tako super, zašto onda ne trče svi ili zašto dolazi do zasićenja?

Rekao bih da je to jedno od onih pitanja za milijun dolara. Na njega je teško odgovoriti, ali mislim da si prvo u glavi moraš posložiti neke stvari prije nego počneš trčati. Prije svega to da trčanje nije dosadno te da je to aktivnost za - svakoga. Ne možeš reći da je nešto dosadno ili nije za tebe ako nisi probao. A i ako misliš da je dosadno, nađeš nešto s bržim tempom na Deezeru. Iako redovito trčim uvijek imam glazbenu podlogu jer mi je tako trčanje “punije”. Recimo da je trčanje bez glazbe kao da gledaš film bez glazbe. Atmosfera je u redu, ali ti fali ono nešto što će je upotpuniti.

 

A post shared by Matt Marenic (@mattmarenic) on

Zasićenje u trčanju bi više nazvao umorom koji se stvara tijekom vremena. Zato je bitno da se redovito odmaramo. Najjednostavniji način je uzeti dan-dva odmora između trčanja. Kako ćemo se odmarati opet ovisi od osobe do osobe. Ja osobno uvijek nastojim imati aktivan odmor pa idem u šetnje ili radim suhe vježbe. Iznenadili bi se što se sve može napraviti za samo sedam minuta, a tek koliko to pozitivno utječe na trčanje i vaš organizam!

Za vikend si uvijek ostavim barem jedan dan odmora kada nema trčanja i vježbanja. Samo druženje i odmor. Ipak treba tijelu da se odmori od svega i pripremi za novi tjedan. Tako su mi nedjelje postale vrijeme za “Netflix & chill”. Mislio sam da neću biti jedan od tih ljudi, ali to je kao zaraza. Jednom se zaraziš i nema lijeka. No, kao i vježbe, Netflix mi je na mobitelu. Zašto? Zato što imam odličnu tarifu i razlog više da se moja bolja polovica stisne uz mene i vidi što se događa u svijetu čudesnih stvari.

O autoru:

Ja sam Matt i veliki sam zaljubljenik u trčanje. Osim trčanja volim popiti craft pivo u dobrom društvu. Dosta slobodnog vremena provodim pišući nove tekstove za svoj blog. No najbitnije od svega je da uživam u društvu svoje kćeri za koju se nadam da će jednog dana trčati sa mnom. Pratiti me možete i na Facebooku

Message