Obavijesti

Kolumne

Pet briljantnih filmova za sve one kojima je dosta Hollywooda

Pet briljantnih filmova za sve one kojima je dosta Hollywooda
1

Novi, šesti po redu, paket Goodtalking neameričkih preporuka je pred Vama. Sedam filmova iz Kanade, Španjolske, Južne Koreje, Švedske i Norveške kao prijedlozi za gledanje.

VIDEO

Kao i uvijek, svaki je itekako vrijedan gledanja. Pa krenimo redom:

Millenium trilogija

(Švedska, Njemačka, Norveška, Danska)  - 2009.

S obzirom na veliku popularnost i teme koje obrađuje "Millenium" trilogija Stiega Larssona, bilo je pitanje vremena kada će se Lisbeth Salander i Michael Blomqvist pojaviti na filmu. Prvi dio snimljen je 2009 godine i dobio je, većinom, pozitivne kritike od ljubitelja književnog predloška. Jedan od najvećih razloga uspjeha filma odnosno čitave trilogije je vrlo dobar izbor glumaca za ključne uloge - Noomi Rapace je izvrsna kao Lisbeth Salander, vrlo dobro joj asistira, danas nažalost pokojni Michael Nyqvist kao Michael Blomkvist.

Danski redatelj odlično je pogodio ugođaj romana - teške boje prevladavaju u priči prepunoj teških, ali aktualnih tema. Preporuka za gledanje čitave filmske trilogije zapravo i nije potrebna - nakon pogledanog prvog filma teško je odoljeti i ne pogledati nastavak priče o Lisbeth Salander.

Naša majka 

(Incendies) - Kanada, 2010.

"Sicario", "Zatočene", "Dolazak", "Blade Runner 2049" filmovi su kojima je kanadski filmaš Dennis Villeneuve osvojio kino publiku. Dolaskom u Hollywood Villeneuve je zadržao redateljsku viziju i ideje koje se mogu vidjeti u ratnoj drami/trileru "Naša majka" iz 2010 godine. Riječ je o filmu koji šokira čitavim trajanjem film - posebno se to odnosi na finale i rasplet priče.

Nakon smrti majke njena djeca otkrivaju nevjerojatnu istinu - redatelj sjajno kombinira žanrove i čitavim trajanjem filma gledatelj ne zna u kojem će pravcu radnja filma otići. Šokantan, emotivan, nepredvidljiv s vrlo dobrim glumačkim izdanjima "Naša majka" je film koji udara u glavu i srce gledatelja. Ne propustiti.

Recenziju za "Našu majku" možete pročitati ovdje

Gnjev mirna čovjeka

(Tarde para la ira) - Španjolska, 2016.

Osam godina je trajao put od ideje do premijere španjolskog filma "Gnjev mirna čovjeka": Projekt je priveden kraju tek kada je producentica filma stavila kuću na hipoteku i donijela potreban novac za završetak snimanja. Film je osvojio brojne nagrade - u domaće je kino dvorane došao sa zakašnjenjem, no, bolje ikad nego nikad.

Riječ je o realističnoj, brutalnoj priči o osveti koju još uvijek možete pogledati u domaćim kinima. Nasilje i glad za osvetom kombinirana je s crnim humorom.

Recenziju za "Gnjev mirna čovjeka" možete pročitati ovdje

Ubojica fazana

(Fasandraeberne - Danska, Njemačka, Švedska) - 2014.

Umornog i neraspoloženog detektiva Carla Morcka na ulici zaustavlja čovjek i počinje ga ispitivati o pismima koja mu je poslao. Morck nema pojma - pisma pročitao nije i nevoljko, onako tek da se riješi daveža obećava da će pisma pročitati sutra. Sutra je brzo došlo, Morck prima poziv i odlazi na mjesto zločina. Prijavljeno je ubojstvo i žrtva je čovjek s kojim je detektiv nedavno razgovarao. Vrijeme je da se pisma pročitaju...

Ponovo tmurno i realistično, ponovo napeto, ponovo Skandinavija i ponovo vrlo dobar triler. Detektiv Morck i Assad zanimljiv su buddy par detektiva koji, kako bi riješio slučaj iz sadašnjosti, mora istražiti prošlost. Morck je sve osim uzornog građanina i ugodne osobe, ali dobar je u detektivskom poslu. Uz veliku pomoć partnera Assada....

Recenziju za "Ubojicu fazana" možete pročitati ovdje.

Nikom ni riječi

(Ne le dis a personne) - Francuska - 2006.

Osam je godina prošlo otkako je doktoru Aleksandru Becku brutalno ubijena supruga. Nekoliko mjeseci nakon ubojstva doktor je bio osumnjičeni, ali je oslobođen krivnje. Ubojstvo je, tvrdi policija, počinio serijski ubojica. Slučaj završen. Sve do trenutka kada Beck kada otvori mail za koji izgleda da je napisala njegova nikad neprežaljena Margot. Doktor pokušava doznati  istinu o mailu, ali i o sudbini voljene žene...

"Nikom ni riječi" jedan je od onih, rijetkih, trilera koji ima ono što većini recentnih trilera nedostaje - napetost čitavim trajanjem filma. Tijekom gledanja redatelj polako otkriva istinu, gledatelj postavlja sve više pitanja i čeka, traži odgovore. Oni su neočekivani kao i čitavo trajanje ovog izvrsnog francuskog filma. "Nikom ni riječi" krase vrlo dobre glumačke izvedbe Kristin Scott-Thomas i Francoisa Cluzeta poznatog po nastupu u filmu "Nedodirljivi".

Prvih pet Goodtalking neameričkih preporuka možete pronaći: ovdjeovdjeovdjeovdje i ovdje.

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith