Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pod skrivenim nazivima: Šećer nam 'podvaljuju' čak i u špeku

Šećeri su jednostavno droga, a dokazano je da povećavaju razinu dopamina u tijelu, jednog od hormona sreće. Šećer nema apsolutno nikakvu nutritivnu vrijednost, pa još kažemo da sadrži “prazne kalorije“.

Autor Mirko Logožar / EatDifferent.hr

Toliko je bolesti povezano s povišenim unosom šećera da jednostavno nema smisla pričati o tome što sve šećer uzrokuje već kako šećer ukloniti iz prehrane.

Je li prirodni šećer bolji?

Nije. Šećer je jednostavno šećer, a ako pričamo o voćnom šećeru – fruktozi, stvari postaju još gore. Kako bi voćni šećer bio tijelu iskoristiv kao glikogen, jetra ga prvo mora “pretvoriti” u glukozu, ali ako su zalihe jetre popunjene, pogađate kamo odlazi taj dobri, prirodni šećer? Masne zalihe se povećavaju. Med, agavin sirup, razno voće s visokim sadržajem fruktoze jednostavno nema što raditi u našem jelovniku. Toliko zdravih kolačića koji se rade sadrže razne voćne sirupe, med i sve što se svrstava pod “prirodni šećer”, a priča je kao što vidite potpuno drugačija. Vitamine i vlakna iz voća nadoknadite iz povrća gdje imate puno veći i kvalitetniji izbor namirnica.

Šećer se skriva na deklaracijama?

Upravo je to poanta ove epizode! Šećer se na deklaracijama skriva pod raznim nazivima, a mi smo tu da educiramo i prepoznamo sve skrivene nazive šećera kako bi ga uspješno izbjegli u svakodnevnoj prehrani. Nećete vjerovati koliko se šećer dodaje u mesne prerađevine i kupovni špek, gdje je doslovno na deklaraciji ispisano - 'šećer'.

Što smo naučili u epizodi?

Unosimo puno više šećera nego što mislimo jer se on na deklaracijama skriva pod raznim nazivima. U današnjoj epizodi smo nabrojali neke od njih kao i neke proizvode u kojima se nalazi šećer. Glavne stvari koje smo naučili su:

  • šećer je pod skrivenim nazivima prisutan u više namirnica nego što mislimo
  • kupovni špek na deklaraciji doslovno ima riječ šećer
  • prekomjeran unos šećera uzrok je mnogih bolesti i zato je važno znati prepoznati ga

Educiraj nekoga i pošalji mu ovaj članak!

O blogu:


Eat Different je projekt edukacije o zdravom načinu života kroz pravilnu prehranu, fizičku aktivnost i pozitivan način razmišljanja. Pratiti nas možete na bloguFacebookuInstagramu i YouTubeu


 

Message