U strci i panici koju donosi jesen (za mene u neku ruku kao da je počela nova godina unutar ove stare) zaboravila sam na osnovne potrebe tijela kao što su odmor (spavat ću kad umrem!) i uravntožena prehrana.
ZDRAVI JESENSKI OBROK
Popravite svoj imunitet ovom salatom s pilećim trakicama
Tako da se krajem prošlog tjedna dogodio fizički krah (mentalni još odgađam) i nemogućnost ustajanja iz kreveta. Tijelo je reklo sad je dosta. I dobro da je, jer tko zna dokle bi gurala taj mentalni sklop da je sve super bitno i hitno, osim mene. Tako se i izrodio novi listopadni moto: ”Usporavanje ne znači zaostajanje.” Pod uvjetom da se organiziraš i držiš rasporeda.
Da se dobijem, svaki dan srčem bokal smutija, šopam se suplementima (o tome uskoro jedan post) i jedem izbalansirane ručkove i večere. Ovo je jedan takav ručak koji me puni veseljem i zdravljem: jesenska supersalata s pilećim trakicama.
Sastojci za 2 osobe:
- 100 g kvinoje
- 50 g miješane riže (integralna, crvena i crna)
- 100 g zelene leće
- 100 g slanutka
- 1/2 komorača
- 100 g kuhane cikle
- 50 g miješane mlade salate (matovilac, rikola, endivija, radič…)
- 1/3 pušleka peršina
- 2 grančice svježe mente
- 1 avokado
- 1 mrkva
- 20 g sjemenki po izboru
- 1/2 nara
- 1/2 glavice brokule
- maslinovo ulje
- 1/2 limuna
- acetto balsamico
- sol, papar
- 300 g pilećih prsa
- pušlek bosiljka
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 limuna
- 1 jaje
- 20 g ribanca (ja kupujem Vernonikin: 150 g za 6,50 kn)
- 50 g krušnih mrvica
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
- U blenderu smiksajte marinadu za meso: jaje, sok 1/2 limuna, žlica maslinova ulja, ribanac, češnjak, bosiljak i prstohvat soli i papra. Utrljajte u meso narzeano na trakice te ostavite sa strane, na hladnom da upije okuse.
- U zasebnim zdjelama skuhajte kvinoju, leću, slanutak i rižu. Ja recimo kupujem slanutak u konzervi pa ga samo ocijedim i isperem. Kad je kuhano, ocijedite te sve skupa promiješajte u većoj zdjeli.
- Komorač nasjeckajte na tanke ploške, mrkvu na trakice, salatu natrgajte na sitne komade i ciklu razrežite na četvrtine pa dodajte u zdjelu. Dodajte nasjeckanu mentu i peršin sa žlicom aceta, žlicom ulja, te prstohvatom soli i papra i dobro pomiješajte. Podijelite u zdjelice.
- Piletinu pospite krupnim mrvicama i promiješajte. Pecite na 200 Celzijevih 15ak minuta.
- Avokado prepolovite i izdubite pa svaku polovicu prepecite 5 minuta na grill tavi. Brokulu natrgajte na sitnije cvjetiće i izblanširajte par minuta u kipućoj vodi.
- Avokado nasjeckajte pa posipajte po vrhu salate zajedno s brokulom. S visine poprskajte sokom pola limuna (za obje zdjelice).
- Ukrasite očišćenim sjemenkama nara i sezama/buče/lana…servirajte s pilećim trakicama.
U slast,
T:)
Izvorni tekst pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebnoVozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode