Obavijesti

Kolumne

Snježne gadosti, tj. radosti… Trčati je moguće i po snijegu!

Snježne gadosti, tj. radosti… Trčati je moguće i po snijegu!
1

Nakon ranog proljeće koje je nekako preskočilo zimu, ipak smo dočekali prvi snijeg. Možda nije prvi ove godine, ali ga barem ima posvuda i sve je nekako idilično bijelo (koliko god ta fraza zvučala otrcano).

VIDEO

Ovo malo snijega nije razlog da se prestane s trčanjem. Ne znam za ostale, ali mene snijeg nikada nije spriječio da ne odem trčati, dapače, to mi predstavlja jedan izazov te na kraju i zadovoljstvo. Trčanje po snijegu je jedan super osjećaj, pogotovo kada čuješ kako ti snijeg škripi pod tenisicama — naravno ako nemaš slušalice na ušima.

Prije svega za trčanje po snijegu treba dobra volja, a i nešto opreme da se ne bi sklizali.

Ovo vrijeme mnoge zbog nekog razloga obeshrabri i čim vide centimetar snijega odluče da je bolje da se ostane u toploj prostoriji nego biti vani. Isto postoji i opcija da se ode u teretanu i trčanje odradi na traci. Teretana i traka nisu loš izbor, ali ipak je bolje izaći van na snijeg i malo se očeličiti.

Neću previše ponavljati kako se treba obući (slojevito), jer svatko zna kako mu najbolje odgovara. Recimo ja i dalje primarno trčim u kratkim hlačama. U tajicama sam ako baš procijenim da je vani jako hladno i da ću se smrznuti dok ne postignem svoju “radnu temperaturu”. Ipak ono što mi je najvažnije za trčanje po snijegu su dobre tenisice, po mogućnosti s dobrom potplatom koja se ne kliže.

Prošlu zimu sam proveo 'bosonog' u Vibram Five Fingers tenisicama, dok sam se ove zime ipak odlučio za klasičnije tenisice. Ipak po snijegu izbjegavam trčanje u klasičnim cestovnim tenisicama. Više mi odgovaraju trail tenisice zbog ripni. Dobre ripne će spriječiti da se (previše) ne kližemo po snijegu. Postoje i “lanci” koji se stave na tenisice, ali nikada nisam vidio previše smisla u njima, pogotovo u gradu gdje je uvijek dio puta kojime trčiš očišćen. Većini će ripne na trail tenisicama biti dosta za trčanje po snijegu.

Možda bitnija stvar kod tenisica za trčanje po snijeg je to hoće li propuštati vodu ili ne? Ako trčite po dubljem snijegu, on će upasti u tenisice te će vam se stopala namočiti, pa vam tada niti GORE-TEX folija neće biti od pomoći. Na svakome je da odluči što mu je bitno, a što ne! Ako se stopala i namoče, neće vam se zamrznuti jer će ih trčanje dobro zagrijati. Oni zimogrozni mogu obući vodootporne čarape, recimo tanje neoprenske od 2–3 mm!

Kada smo prošli kroz neke osnove opreme koja vam može olakšati trčanje po snijegu, trebamo samo odlučiti koju ćemo snježnu rutu odabrati za trčanje. Kod odabira rute ipak izaberite onu koja je barem dijelom očišćena i posuta solju da se ne dogodi da prokližete. Ono koji ne mogu birati, neka paze gdje staju jer nikome ne treba ozljeda.

Trčanje po snijegu je uživancija, pa usporite ritam i jednostavno uživajte u svježem zraku i čistim tenisicama!

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autoru: 


Ja sam Matt i veliki sam zaljubljenik u trčanje. Osim trčanja volim popiti craft pivo u dobrom društvu. Dosta slobodnog vremena provodim pišući nove tekstove za svoj blog. No najbitnije od svega je da uživam u društvu svoje kćeri za koju se nadam da će jednog dana trčati sa mnom. Pratiti me možete i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith