Obavijesti

Kolumne

Snovi generacija su ostvareni: 'Blade Runner' je fantastičan

Snovi generacija su ostvareni: 'Blade Runner' je fantastičan
1

Vizualno besprijekoran, slojevite i intrigantne priče s vrlo dobrim glumačkim ostvarenjima "Blade Runner 2049" događa se u budućnosti, ali puno govori o sadašnjosti.

VIDEO

Kada filmaš koji je režirao filmove koji pripadaju najboljim ostvarenjima posljednjih godina ("Sicario", "Zatočene", "Dolazak"...) ponavlja kako se prihvatio najvećeg izazova u životu te da je svjestan ogromne odgovornosti pred ljubiteljima filma onda se lako može zaključiti da se događa nešto važno, veliko.

Navedene izjave lansirao je kanadski redatelj Denis Villeneuve, a veliko je nastavak "Blade Runnera" iz 1982. godine. Film Ridleya Scotta jedan je od najvažnijih i najpopularnijih znanstveno fantastičnih filmova u povijesti, vizualno i sadržajno ispred vremena u kojem je nastao (ne samo zbog činjenice da je riječ o znanstvenoj fantastici). Završetak filma ("Tears in the rain...") toliko je upečatljiv i emotivno snažan da se nastavak godinama, desetljećima nije spominjao. Barem ne kod odgovornih za film, sve do trenutka kada je objavljeno da priča o Ricku Deckardu nije završena te objavi Ridleya Scotta u kojoj se govori o snimanju nastavka.

Scott nije inzistirao na redateljskoj stolici - potpisan je je kao izvršni producent filma. Najveći izazov za Scotta i Villeneuvea predstavljao je Harrison Ford. Prema izjavama redatelja snimati nastavak bez Forda u ulozi Deckarda ne bi imao smisla. Slično je razmišljao i Scott, ali problemi su nestali kada je Ford pročitao 'scenarij koji je najbolji od svih koje je pročitao'. U redu, izjava u kojoj ima marketinga i reklame, ali ona je dodatno raspalila znatiželju ljubitelja filma. Nakon Forda, glumačkoj ekipi dodani su Ryan Gosling, Dave Bautista, Jared Leto i Robin Wright i snimanje jedne od najboljih filmskih priča u posljednjem desetljeću moglo je početi.

Najveći izazovi za Villeneuvea dva su elementa zbog kojih je "Blade Runner" postao jedan od najvažnijih i najpopularnijih znanstveno-fantastičnih filmova u povijesti. U redu, Vangelisova glazba, glumačka ekipa i trilerski zaplet snažni su aduti filma, no nevjerojatna vizualna raskoš filma (podsjećam, film je snimljen 1982. godine) te mnogobrojna egzistencijalno-religijsko-humanistička pitanja kojima se radnja filma bavi dala su "Blade Runneru" slojevitost i intrigantnost, u dijelovima i provokativnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Villeneuve se pokazao kao izvrstan izbor za redatelja nastavka - "Blade Runner 2049" izgleda spektakularno.

Predivni kadrovi, bogatstvo boja, kiša, magla i snijeg savršeno prate radnju. Ovdje nije riječ o nekoliko scena koje su vizualno atraktivne i po kojima ćemo pamtiti film - svaki kadar, potez kamerom izgleda fantastično. Ironija filma je da gledamo predivne kadrove planeta kojem je uništen eko sustav.

Redatelj je, kao nikada do sada, spojio blockbusterske ambicije, visokobudžetnu holivudsku produkciju i estetiku art filma. "Blade Runner 2049" treća je ("Sicario", "Zatočene") suradnja Villeneuvea i meštra od kamere Rogera Deakinsa. Deakins je 13 puta nominiran za Oscara i niti jednom nominaciju nije potvrdio. Nagrada neće promijeniti veličinu i važnost filmografije ovog umjetnika, ali Oscar za nastavak "Blade Runnera" bio bi zaslužena kruna karijere.

Film je vizualno remek djelo, ali ni sadržaj ne zaostaje za izgledom.

Ekipa filma kao i kompanija "Sony" napravili su odličan posao tijekom reklamne kampanje. Atraktivni traileri nisu otkrili bitne detalje vezane za radnju filma. Takvi su bili i razgovori s ekipom filma - nitko ništa važno otkrio nije. Zamisao o tajnovitosti odlično je odrađena - umorni smo od filmova koji otkrivaju previše prije premijere i čiji traileri ispričaju mnoge, ponekad i sve važne detalje. No, "Blade Runner" nije takav film - sadržajan i slojevit bavi se pitanjima važnim za ljudsko postojanje i smislom života.

Nemoguće je nabrojati sve teme o kojima Villeneuve progovara. Iako se radnja filma odigrava u budućnosti film se bavi univerzalnim, svevremenskim pitanjima koje dotiču ljudsku vrstu. Ljubav, život, postanak, rasizam, religija, korporacije, odnos prema prirodi odnosno planetu na kojem živimo, umjetna inteligencija humanija od čovjeka te njen utjecaj na naše živote samo su neki detalji koje gledatelj doživljava tijekom gledanja filma. Redatelj nije nametljiv i pretenciozan - neki od motiva i pitanja povezanih za ljudsko postojanje kojima se film bavi prikazani su na simboličan način (kroz neki detalj ili vizualno rješenje), neki se pojavljuju tijekom istrage (npr. briljantna scena s iskorištavanjem djece kao radne snage) dok su neki prisutni gotovo čitavim trajanjem filma odnosno policijske istrage koja je istovremeno i potraga za identitetom policajca iz Los Angelesa.

Radnja počinje tridesetak godina nakon prvog filma. Okidač za burne događaje koji dolaze je tajna prošlosti na koju nailazi policajac kratkog i jasnog nadimka - K. Joshi, policajčeva šefica, naređuje dodatnu istragu koja rezultira  saznanjima koja nadilaze policijski ured. To je tek početak...

"Blade Runner" mogao bi razočarati poklonike brzih i žestokih blockbustera. Radnja se odmotava u laganijem ritmu, redatelj punu pažnju posvećuje oblikovanju protagonista te odnosa između likova (bili oni ljudi ili replikanti). Otkrića koje se nižu pred gledateljem većinom su neočekivana, događaje je teško predvidjeti.

Nasilje je sastavni dio filma, no zanimljiv je način kako je prikazano. U većini slučajeva (u poneki izuzetak kao što je završni obračun filma) ono je kratko, brutalno i krvavo. Redatelj je akciju natopljenu nasiljem podredio priči. Bez pretjerivanja ili ublažavanja.

K je glavni lik filma pa je Ryan Gosling najvažnije glumačko ime "Blade Runnera 2049". Gosling se izvrsno snašao u zahtjevnoj ulozi, uvjerljivo se nosi s različitim emotivnim stanjima. Nimalo lagan posao s obzirom na ulogu i krupne kadrove glumčeva lica.

Ostali likovi odnosno glumci poslagani su oko policajca neobičnog imena. Svaki od njih dobio je manje minuta, ali slabu kariku u glumačkom lancu teško je pronaći. Prve uz Goslinga su Ana de Armas i Sylvia Hoeks u ulogama Joi i Luv. Harrison Ford ponavlja ulogu, sada ostarjelog, ali za priču važnog Ricka Deckarda, a tu je i dijabolični Jared Leto.

"Blade Runner 2049" dostojan je nastavak kultnog filma iz 1982. godine. Redatelj Denis Villeneuve nije reciklirao staru priču već je u nastavak ugradio nove ideje poštujući najbolje od prvog filma.

Vizualno besprijekoran, slojevite i intrigantne priče s vrlo dobrim glumačkim ostvarenjima "Blade Runner 2049" događa se u budućnosti, ali puno govori o sadašnjosti te, između ostalog, šalje snažnu poruku o smislu ljudskog postojanja. Biti. Osjećati. Živjeti.

OCJENA: 10

Izvornu recenziju pročitajte ovdje

O autoru: 


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang