Obavijesti

Kolumne

Sraz za povijest: Jesu li bolje ispali istočni ili zapadni ćevosi?

Sraz za povijest: Jesu li bolje ispali istočni ili zapadni ćevosi?
1

Ribafish je došao na okršaj u pripremi šiš ćevapa i zaista se hrabro borio uz brojne fore, gurmansko znanje i trikovima koje je donio sa sobom.

VIDEO

Priča je započela s idejom da radimo šiš na foru zapad protiv istoka, gdje je Riba radio klasični recept za šiš, a ja sam potegla do bliskog istoka i tamo našla svoju inspiraciju. On je svoje meso začinio solju, paprom, vodom s prokuhanim češnjakom i sjeckanim feferonom kao pravi specijalac te mineralnom vodom.

Ja sam pak posegla za neobičnom kombinacijom pa sam dodala u smjesu sušene brusnice, neslani pistacio, sol, papar, kumin za istočnjačku notu i jaje da poveže smjesu. On se uhvatio u koštac s mesom ručno, ja sam pak prepustila tehnologiji da odradi stvari za mene. Ako imaš multipraktik, iskoristi ga.

Uz puno prepucavanja i smiješnih dosjetki Riba je napravio pomfrit od batata kao prilog, a ja salatu od ljubičastog luka i mrkve s fetom i mentom.

Presuda je bilo jednoglasna, oba šiša su ispala odlično, a Ribi se na kraju svidio i moj bliskoistočni iako se na prvi pogled snebivao da što to radim i kako brusnice u meso za ćevape. Eto tako Riba. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Sastojci za bliskoistočni šiš:

  • Drveni štapići za ražnjiće (4)
  • 500 g grublje (jednom) mljevene junetine (plećke)
  • 50 g očišćenog neslanog pistacija ili 100 g neočišćenog neslanog pistacija
  • 50 g sušenih brusnica
  • 1 žličica mljevenog kumina 
  • 1 jaje
  • 1 češanj češnjaka
  • 0,25 l maslinovog ulja
  • sol, papar
  • 2 kom ljubičasti luk
  • 1 limun
  • 3 mrkve
  • 50 g feta sira
  • par listića svježe mente

Sastojci za klasičan šiš:

  • 500 g grublje (jednom) mljevene junetine (plećke)
  • sol, papar
  • 1 feferon
  • 3 češnja češnjaka prokuhana u 2 dcl vode
  • mineralna voda (par žlica)
  • Batat pomfrit

Priprema:

  1. Štapiće za ražnjiće namočiti u hladnoj vodi (4 kom). 
  2. Za bliskoistočni šiš u multipraktik ubaciti 500 g mljevene junetine, prstohvat soli i papra, 50 g brusnica, 50 g pistacia, češnjak i jaje te samljeti dok se dobro ne poveže, no paziti da ne postane pašteta, najbolje koristiti opciju pulsiranje. 
  3. Podijeliti smjesu u 4 hrpice i vlažnim rukama oblikovati na štapić. 
  4. Posložiti bliskoistočne šiševe na lim obložen papirom za pečenje, poškropiti s maslinovim uljem i peći u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva na grill opciji 10 minuta. 
  5. Nasjeckati luk na ploške i naribati mrkvu. Začiniti solju, maslinovim uljem i sokom limuna pa posipati fetom. Servirati bliskoistočni šiš na to. 
  6. Za klasičan šiš pomiješati meso sa solju i paprom pa dodati nasjeckani feferon i malo vode od feferona. Uliti malo vode s prokuhanim češnjakom i mineralne vode. Dobro umijesiti.
  7. Formirati u šiš (20 cm dugačko-2 cm promjer). 
  8. Peći na nauljenoj grill tavi, prvo jača vatra, potom slabija. Servirati uz luk i ajvar i pomfrit od batata.
Zalogaj razgovora zabavni je kulinarski show, kako bi to rekla blogerica i kuharica Tea, o hrani i životu. Nakon 'probijanja' leda s Ribafishom, u narednim vas epizodama očekuje još pregršt zanimljivih gostiju i preukusne hrane. 

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode