Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svim ovim fotografijama vaše djece nije mjesto na Facebooku

U određenom trenutku možda nam se čini kako je određena fotografija našeg djeteta tako slatka i lijepa da je prava šteta da ju ne podijelimo s prijateljima na Facebooku.

Autor Mihael Šanko / ModernoRoditeljstvo.com

No prije nego što stisnemo “Objavi” možda bi se trebali zapitati je li to najbolji potez u ovom trenutku.

Već smo pisali o utjecaju koji objava fotografija naše djece može imati na njihovu privatnost i sigurnost te smatramo kako bi ovu praksu trebalo izbjegavati.

Sada vam donosimo i deset fotografija koje nikada ne bi trebali objaviti na internetu s objašnjenjem zašto je to tako i koje opasnosti to može donijeti vašem djetetu.

Fotografije na kojima dijete radi 'gluposti'

Iako se u tom trenutku vama može činiti kako je ovo savršena fotografija za objaviti, to vam se vrlo lako može obiti o glavu.

Fotografije na kojima vaše dijete radi urnebesne stvari sigurno će izazvati smijeh kod vaših prijatelja, no kako to može utjecati na vaše dijete?

Takve fotografije imaju tendenciju da postanu viralne, što znači da se dijele i godinama nakon što ste ih objavili. Iako možda inicijalno dijelite tu fotografiju za zatvorenom grupom svojih Facebook prijatelja, dovoljno je da jedan od njih napravi screenshot i podijeli to sa svojim prijateljem, a on sa svojim i tako dalje…

Takve fotografije dijele se javno bez vaše kontrole, a siguran sam da ne bi htjeli da takve fotografije vašeg djeteta obiđu svijet. Zato oprezno s njima.

Fotografije na kojima se vaše dijete kupa


Dovoljno je reći samo jedno – bi li htjeli da vaše fotografije iz kade netko javno objavi smatrajući da se vi nećete ljutiti?

Ako mislite da je to u redu, samo nastavite.

No mi smatramo kako privatni trenuci trebaju ostati privatni s razlogom.

Fotografije koje mogu ohrabriti izrugivanje vašeg djeteta u budućnosti

Iako sada, kada je vaše dijete malo ovakve fotografije ne izgledaju nimalo problematično, no kada jednom odrastu, vaša djeca mogu imati problema s bullyingom zbog upravo tih fotografija.

Zato je možda pametno dvaput razmisliti prije no što takvu fotografiju svog djeteta objavimo na internetu (makar i u svojoj zatvorenog grupi prijatelja).

Kada je vaše dijete na tuti ili WC-u

Kako bi se vi osjećali da vašu sliku s WC-a netko stavi na Facebook i tagira vas?

Ako smatrate da je to sasvim u redu, samo naprijed.

Kada je vaše dijete bolesno

Zadatak nas roditelja je zaštititi svoju djecu i pomoći im kada su bolesni.

To znači da u takvim trenucima moramo poštivati i njihovu privatnost, umjesto da takve fotografije objavljujemo na internetu.

Ako takvu fotografiju želite podijeliti s rodbinom ili bliskom prijateljicom postoji mnogo primjerenijih načina za to od javnog dijeljenja fotografije na društvenim mrežama.

Fotografije s prijateljima

Iako u ovakvim fotografijama nema ništa loše, moramo se zapitati jednu stvar. Možda svi roditelji nemaju iste stavove oko dijeljenja fotografija svoje djece, pa im neće biti drago ako upravo vi objavite njihovo dijete na zajedničkoj fotografiji s rođendana.

Ako pak osjećate potrebu za podijeliti ovakve fotografije, najprije pitajte roditelje svakog djeteta s fotografije za dopuštenje.

Privatne poruke ili crteže vaše djece

Ako vam vaše dijete nacrta čestitku ili napiše kako vas voli to je toliko slatko da je svakako vrijedno podijeliti sa svima.

No u takvom trenutku moramo se zapitati narušavamo li povjerenje svog djeteta?

Hoće li se naše dijete osjećati kako smo iznevjerili njegovo povjerenje? Dobro razmislite prije no što stisnete “Objavi”.

Fotografije na kojima je vaše dijete golo

Oko ovoga ne bi uopće trebalo biti rasprave zbog mnogo razloga, no postoje roditelji koji smatraju da je to u redu.

Iako je vaše dijete malo i vi takve fotografije vidite kao nešto nevino, budite svjesni da postoje ljudi koji se ne bi složili s vama. Zato ovakve fotografije ni u kojem slučaju nemojte dijeliti, ni sa kime!

Fotografije koje prikazuju školu ili vrtić u koji vaše dijete ide

Ovdje moramo paziti na osnovnu sigurnost. Izuzev malih mjesta gdje svi znaju u koju školu ili vrtić se ide jer postoji samo jedan, s dijeljenjem ovakvih fotografija moramo biti jako oprezni.

One mogu otkriti mnogo više no što želite podijeliti s nepoznatim ljudima, pa budite oprezni. Sigurnost naše djece neka bude na prvom mjestu.

Nezgode s pelenom

Postoje određene vrste fotografija koje ne pripadaju na internet, a sve koje uključuju kakicu spadaju u ovu grupu.

Iako je možda odvikavanje od pelena zabavno vama gledati sa strane, takve fotografije (ako ste ih već slikali) zadržite za sebe.


Nakon što smo prošli listu fotografija koje nikako ne spadaju na internet i društvene mreže ostaje pitanje, a što zapravo smijemo objaviti?

Moj osobni stav je – ništa.

Naša djeca zaslužuju privatnost, i iako nam se čini kako dijeljenje njihovih fotografija sada tu istu privatnost ne može narušiti, moramo im dopustiti upravo ono što smo i mi sami imali – mogućnost izbora.

Mogućnost izbora da jednog dana odluče ne imati Facebook račun i da budu anonimni u svijetu gdje privatnost ovog tipa postaje luksuz.

To je najmanje što im možemo pružiti.

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorima: 


Mi smo Renata i Mihael Šanko, autori online magazina za roditelje 'Moderno Roditeljstvo' i, još važnije, roditelji četvero djece. Podržavamo načela povezujućeg roditeljstva i prakticiranje pozitivne discipline u odgoju djece i o tome i najviše pišemo. Osim na našoj stranici, pratiti nas možete i na Facebooku te na Instagramu

 

Message