Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Terminator: Dark Fate trebao je biti i bolji, ali i strašniji...

Autor Srđan 'Osvrtnik' Cvitan

Ovo je šesti Terminator dosad. Hollywood smatra da ih nema dovoljno. Pet je bilo premalo, šest je dovoljno, zasad. Što se same priče tiče, trebali biste sve nakon drugog baciti u smeće jer se Dark Fate nastavlja upravo na Judgement Day, po mnogima najbolji dio ove velike franšize. 

VIDEO RECENZIJA:

Ovaj terminator je jako politički korektan i aktualan. Glavni lik - Meksikanka, dominiraju ženski likovi, pokušava se prikazati problem emigranata, bavi se američki temama na američki način. Naravno da ima i muških, ali oni su uglavnom loši. I Arnie je tu, jer Terminator. 

Ako ste gledali trailer, onda ste vidjetli i najzanimljivije dijelove filma. Ima par akcijskih sekvenci koje i očekujete u terminator filmu, ali neće tu biti nečeg što bi vas mogloizuti iz cipela. Sve ste to već vidjeli, na ovaj ili onaj način. Terminator 2 Judgement day i dalje ostaje nedostižni ideal. A ovaj film bismo mogli nazvati soft rebootom franšize. 

'Dnevnik Diane Budisavljević' Napokon imamo hrvatski film koji zaista morate ići pogledati!

Moram priznati da prvi dojam nije bio bog zna što. Svjedočio sam još jednom poluuspješnom pomlađivanju likova i to mi je dosta smanjilo očekivanja od ostatka. A moram priznati da su očekivanja bila velika. James cameron producira, Tim Miller režira, Švarni je nazad, Linda Hamilton je nazad… ne znam što mi je bilo, dozvolio sam da me se nahajpa, nadao sam se da ćemo dobiti novi Judgement day…. Već pogađate - nismo ga dobili. Kako sam naivan bio, ah. 

Ovaj film može biti samo za fanove, ne znam kako bi neki gledatelj koji nije zaljubljen u ovaj serijal ovdje mogao naći nešto posebno. Ukratko - premalo novina. Do sada smo imali 5 filmova od kojih su 2 vrhunska i koje ostali nikako ne uspijevaju dostići. Razlog je što se ponavlja ista formula. I onda ispada da Terminator filmove nemaju ništa drugo za ponuditi. A to ne može biti dalje od istine, jednostavno se ne odabere taj scenarij. Nego onaj poznat, siguran. Onaj s poznatom pričom, starim likovima, hrpom easter eggova i puno d d ddd u sebi. 

Osim već spomenutih, dobili smo i neka nova lica, meksička lica. Manje karizmatična lica. A ni pisanje im ne ide u prilog. Nije me baš bilo briga za njih i na njihovo mjesto je mogao doći praktički bilo tko drugi. Jedan lik mi je bio ajde poluzanimljiv, ali vrlo brzo ga se riješe i onda šta.. Niš, samo gledaš kako se film razvija. 

VIDEO OSVRT: Fanovima će 'El Camino' biti kao da vide stare prijatelje...

Dvojka je bila praktički akcijski horor triler kako je dobru atmosferu imala. Ovdje baš toga i nema. Za to je sigurno djelomično kriv i CGI. nemojte me krivo shvatiti. Osim u toj uvodnoj sceni, gdje imamo pomlađivanje koje ionako rijetko kada ispada dobro, CGI je izvrstan. Ali se pretjeralo s time. Stvari se raspadaju, eksplodiraju, savijaju na razno razne načine, gledate nevjerojatne stvari, naše se likove baca posvuda, a njima praktički ništa. I nakon nekog vremena, prestane vas biti strah za njih. Sjetite se kako smo se brinuli za Saru Connor u prvom Terminatoru, kako je bila ranjiva. Ja sam između reklama prvog Terminatora išao svijeće paliti na balkonu za nju. Ovdje me za glavnu “metu” terminatora nije bilo briga. Čak i ne zato što se nisam povezao s njom, nego nisam imao osjećaj da je u opasnosti. 

A i “novi” terminator je trebao biti strašniji. Možda je to do CG-a, možda, ali vjerujem da je i do pisanja. 

Međutim, ako nemate neka urnebesna očekivanja, mogao bi vam biti dobar, samo nisam siguran da se za takve filmove isplati plaćati kartu u kinu, pogotovo ako niste fan. Priča je ispričana solidno, ima glavu i rep, tu i tamo koja rupa, ali Terminator je to, neke stvari ću tu s guštom oprostiti. Najviše mu zamjeram što je išao presigurnim putem, mislim da smo nakon toliko Terminator filmova zaslužili nešto svježije. Cameron ovdje ima potencijalni Star Wars, samo da je malo više muda da se izađe s hrabrijim scenarijem.

VIDEO OSVRT: 'Ja sam još pod dojmom, Joker je film koji je zvijer za sebe...'

Mislim da se premalo očekuje od ovih filmova, i onda kad nakon skoro 30 godina izađe jedan onako solidan film, ekipa poludi. Od Terminatora očekujte više. Ovako je ocjena - not great, not terrible

Komentari 2
Komentiraj, znaš da želiš
  • Default avatar - ZgZoki
    ZgZoki Utorak, 05.11.2019. u 13:35

    kad ja napisem "imaj muda" onda dobim zuti :)

  • Avatar MACAN999
    MACAN999 Ponedjeljak, 04.11.2019. u 11:26

    Sasvim očekivani rezultat holiwoodskog štancanja smeća... sve po starom dakle..

Message