Obavijesti

Kolumne

Top 3 razloga zašto djecu ne trebate odvikavati od pelena

Top 3 razloga zašto djecu ne trebate odvikavati od pelena
1

Odvikavanje od pelena za većinu roditelja je noćna mora. Kada krenuti? Kako znati da li je dijete spremno? Hoću li dijete istraumatizirati ako počnem ranije, a ono još nije spremno?

VIDEO

Što ako ima pelene i s tri godine? Sve su to uobičajena pitanja koja muče roditelje dvogodišnjaka kada odvikavanje od pelena najčešće kreće.

Jeste li razmišljali o sasvim drugom pristupu odvikavanju od pelena – da ga u potpunosti preskočite?

Djeca ne trebaju odrasle da ih uče koristiti wc ili tutu. Ono što trebaju je roditelje koji će ih podržati u procesu učenja korištenja wc-a i koji će poštivati proces kroz koji im dijete prolazi, a koji je individualan za svako dijete.

Ovo su tri razloga zašto dijete ne treba odrasle da ga uče koristiti wc.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nepotrebno je

Odvikavanje od pelena je jedan sasvim normalan i prirodan proces kroz koji svako dijete mora proći. Uspješniji postaje kada ga jednostavno ne doživimo kao nešto što mi moramo naučiti dijete, nego nešto što će dijete naučiti samo, sa ili bez naše pomoći. Zašto si na leđa natovariti još jedan roditeljski zadatak koji je uz to i sasvim nepotreban?

Djeca sasvim dobro prolaze kroz ovaj proces sama, bez naše pomoći. Čemu riskirati glavobolje, frustracije, otpor djece da uče nešto što mi želimo kada jednostavno možemo opušteno gledati kako naše dijete prolazi kroz ovaj vrlo važan proces samo. Sve što mi kao roditelji moramo učiniti je podržati dijete.

Riskantno je

Dijete od dvije godine koje kreće sa odvikavanjem od pelena, nalazi se u fazi kada mu je prirodno odupirati se roditeljskoj volji i ispitivati granice. Kad takvom djetetu nametnete odvikavanje od pelena kao nešto što vi od njega očekujete, dijete će imati prirodan poriv da se tomu odupre, iako je vjerojatno spremno za proces odvikavanja od pelena.

Dijete je spremno za odvikavanje od pelena kada zadovoljava ova tri uvjeta:

  1. Fizički – postignuta je kontrola mišića za kontroliranje nužde.
  2. Kognitivni – dijete je potpuno svjesno kada treba obaviti nuždu i sasvim je svjesno što tada treba činiti.
  3. Emocionalni – djeca su spremna napustiti situaciju na koju su navikli (obavljanje nužda u pelene).

Emocionalna spremnost najčešće dolazi zadnja, najkrhkija je, ali i najbitnija stavka u procesu kroz koje dijete prolazi. Za djecu koja nisu postigla emocionalnu spremnost sama situacija kada ih stavljamo na tutu ili ih ostavljamo bez pelene može uzrokovati zadržavanje nužde, odgoditi odvikavanje od pelene još mjesecima, ponekad i godinama. Može biti razlog da se naše dijete osjeća loše i posramljeno, te može uzrokovati kronični zatvor.

Bitno je da roditelji uspore sa procesom odvikavanja od pelena i da se informiraju o zadržavanju stolice kod djece što je uglavnom uzrokovano preranim skidanjem pelena u kombinaciji sa lošom prehranom. Upravo je zadržavanje stolice razlog većini nezgoda kao što su mokrenje u snu, obavljanje nužde u gaćice i sl. Svako naše uplitanje u prirodni proces naše djece i forsiranje naše vlastite volje samo zato jer mislimo da je vrijeme, može djetetu donijeti dugoročnu štetu.

Djeca zaslužuju da ovo naprave sami

Popis stvari koje jedan dvogodišnjak može napraviti sam nije baš dug. Odvikavanje od pelena može napraviti sam i zato nema razloga da im to ne dopustimo. Nema boljeg načina za jačanje samopouzdanja kod toddlera od onog “Mogu sam”.

Odvikavanje od pelena događa se sasvim prirodno i lako kada:

Pozovemo djecu da aktivno sudjeluju u kupanju, mijenjanju pelena i drugim radnjama koje uključuju brigu o sebi. Npr. kada presvlačite dijete recite mu da ćete ga sada obrisati te ga zamolite da vam pomogne. Svakako je bitno da ne šaljemo negativne poruke o određenim dijelovima tijela.


Svako naše uplitanje u prirodni proces naše djece može im donijeti dugoročnu štetu.


Djeca prirodno rade ono što i odrasli, te starija braća i sestre.

Nikada ne forsirajte niti čak nagovarajte dijete da koristi tutu. Dajte mu generalne smjernice čemu tuta služi, ali izbjegnite situaciju kada će dijete odbijati tutu samo da odbije ono što vi od njega tražite. Nikako ne dopustite trzavice sa djetetom oko tute. Dijete ne smije osjetiti stres vezan za tutu, odvikavanje od pelena i za cjelokupni proces kroz koji prolazi.

Neka mu tuta uvijek bude dostupna. Ponudite mu tutu i nastavak za wc pa neka samo odluči što će koristiti.
Promatrajte. Kada primijetite signale koji upućuju da bi dijete trebalo koristiti tutu, možete ga smireno pitati hoće li sjesti na tutu. Isto tako smireno i bez forsiranja prihvatite ne kao odgovor.

Ponudite djetetu izbor želi li ostati u peleni ili želi nositi gaćice. Svakako poštujte izbor svog djeteta i ne forsirajte skidanje pelene.
Vjerujte u svoje dijete. Odvikavanje od pelena nije nešto što se događa preko noći.

Umjesto da forsirate dijete i manipulirate njime nagrađujući ga nagradama za nešto što bi i inače naučilo samo, vjerujte da će to naučiti sasvim samo kada bude spremno za to.

Poštovanje se temelji na povjerenju. Zadobijte ga već sada.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorima:


Mi smo Renata i Mihael Šanko, autori online magazina za roditelje 'Moderno Roditeljstvo' i, još važnije, roditelji troje djece. Podržavamo načela povezujućeg roditeljstva i prakticiranje pozitivne discipline u odgoju djece i o tome i najviše pišemo. Osim na našoj stranici, pratiti nas možete i na Facebooku te na Instagramu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu