Obavijesti

Kolumne

Top 5 serija koje baš nikako ne smijete propustiti ovog ljeta

Top 5 serija koje baš nikako ne smijete propustiti ovog ljeta
1

Ljeto je stiglo, temperature prelaze 30 stupnjeva. Ako nema vrućine tada stižu kiše i oluje i takvo idealno je vrijeme da se nadoknadi propušteno. Tako je i sa televizijskim serijama.

VIDEO

Goodtalking Vam donosi nekoliko prijedloga za gledanje - pet serija čije su sezone prikazane (ili se još prikazuju) ove godine. Odabir je napravljen isključivo od serija koje je pisac ovih redaka pogledao (ili ih prati, obzirom da sezone nisu završene) i ,vjerojatno je, obzirom na količinu vrijednih televizijskih serijskih proizvoda nešto promaklo (ponajprije se to odnosi na hvaljenu "Sluškinjinu priču", "Fargo" a treba napomenuti da za sva tjedna kreće i posljednja sezona "Igra prijestolja"). Kako god bilo navedene serije zaslužuju Vašu pažnju. Krenimo...

Američki bogovi

Nakon problema u realizaciji (HBO je odustao od ekranizacije, projekt je preuzela američka televizijska mreža Starz) televizijska prilagodba književnog predloška Neila Gaimana konačno je stigla na televizijske ekrane. Priča o Bogovima, njihovom dolasku i životu u SAD-u pomiče granice (ako ih je moguće pomaknuti) televizijske produkcije. Radnju serije teško je ispričati, mora se pogledati - riječ je o kombinaciji serije ceste, fantasyja s jakim utjecajem različitih mitologija.

Bogovi su, znani i neznani, predstavljeni na potpuno neočekivan način. Serija je ispunjena iznimno krvavim, nasilnim scenama i za gledatelje koji ne mogu podnijeti previše krvi "Američki bogovi" nisu najpametniji izbor. Seks? O da, ima i toga - scene sa Bilquis, božicom ljubavi, doista su... Ma najbolje je pogledati. Glumačku ekipu predvodi Ian McShane, Gillian Anderson, Ricky Whittle, Emily Browning i Yetide Badaki. Prva sezona ima osam epizoda, nastavak priče odnosno druga sezona najavljena je i prije završetka prve sezone....

TRAILER serije možete pogledati OVDJE.

Propovjednik

I dok se u "Američkim bogovima" bogovi susreću u svakom kutku Amerike, u "Propovjedniku" Bog je otišao na odmor i prepustio Jeeseju Custeru (koji je opsjednut Genesisom) i ostatku ekipe iz Annvilea da sami pokušaju pronaći odgovore. "Propovjednik" je temeljen na stripu, galerija likova je nezaboravna, proizvodi (crno)humorne situacije natopljene krvlju Prva sezona ima deset epizoda, u toku je druga sezona. Detaljnu recenziju serije možete pročitati OVDJE.

TRAILER možete pogledati OVDJE.

El Chapo

Nakon izvrsne serije "Narcos" detaljno prikazuje uspon i pad Pabla Escobara te otkriva političke i sigurnosne utjecaje koje su godine Escobarove vladavine imale ne samo na Kolumbiju nego i na okolne države uključujući SAD, "Netflixu" donosi priču o Joaquinu Archivaldu Guzmanu Loeri poznatijem pod nadimkom "El Chapo" odnosno Kratki. Guzman je početkom stoljeća kao šef Sinaloa kartela postao meksički "kralj droge" i prema podacima američkih obavještajnih agencija najmoćniji narkobos na svijetu. Serija je snimljena slično kao i "Narcos" (kombinacija igranih i dokumentarnih dijelova) uz mnoge istinite detalje iz Guzmanova života.

Priča počinje Chapovim uhićenjem da bi se radnja nakon nekoliko minuta vratila u 1985 kada počinje Guzmanov uspon. Uspon koji je započeo suradnjom sa, pogađate, Pablom Escobarom. Jezik serije je španjolski što seriji daje autentičnost. Za ljubitelje "Narcosa" ovo bi trebao biti pun pogodak, pravi izbor za vruće ljetne dane. Prva sezona ima 9 epizoda.

Trailer možete pogledati OVDJE.

Twin Peaks (2017)

Laura Palmer je održala obećanje. Nakon što je Daleu Cooperu šapnula da će se vidjeti za 25 godina to je i ostvarila. Nove epizode jedne od najpopularnijih i najvažnijih televizijskih serija dokazuju da David Lynch i Mark Frost nisu potrošili ideje. Novi "Twin Peaks"  bizarniji je i morbidniji, luđi, ali i ponovo prokleto zabavan i otkačen.

Autori su ponovo otpustili kreativne kočnice i donijeli novu dozu ekscentričnosti u priču. Serija nas ponovo spaja sa starim likovima, donosi nove te objašnjava neka prošla događanja. Radnja se ne odigrava samo u Twin Peaksu već na nekoliko lokacija i to je sve što trebate saznati. Izašlo je osam epizoda od ukupno 18 koliko je snimljeno. Svakako pogledati i prve dvije sezone. Ako Vam je nakon pogledane dijelova serije glava ispunjena upitnicima ne očajavajte - odgovori stižu. U narednim epizodama ili nakon nekoliko gledanja. Ili kada Lynch odluči objasniti.

Nazovi Saula

Ogromna je bila odgovornost na leđima Vincea Gilligana kada je nakon završetka "Breaking Bada" najavio da priprema seriju koja će, obzirom na vrijeme radnje, biti svojevrstan prednastavak BB. Kao glavni lik odabran je odvjetnik za prljave poslove Saul Goodman iliti pravim imenom Jimmy McGill.

Bez obzira na ostavštinu "Breaking Bada" Gilligan i Peter Gould nisu razočarali - "Nazovi Saula" serija je koja se dovoljno odmakla od BB da bude svoja, a opet dovoljno prepoznatljiva (izgledom i likovima) da u potpunosti zadovolji ljubitelje lika i djela Waltera White. Vrhunac serije dogodio se ove godine kada je nakon dvije odlične sezone prikazana treća do sada najbolja sezona. Kombinacija prikaza Jimmyevih privatno-poslovnih iskušenja i Mikeovog početka suradnja s Gusom Fringom jedna je od najboljih recentnih televizijskih priča. Prije nekoliko dana najavljena je i četvrta sezona.

Recenziju serije možete pročitati OVDJE.
 

Izvorni tekst pročitajte ovdje. 

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu