Obavijesti

Kolumne

Vikend provedite uz ovih pet genijalnih neameričkih filmova

Vikend provedite uz ovih pet genijalnih neameričkih filmova
1

Pred vama je drugi dio neameričkih filmskih preporuka. Pet filmova, žanrovski različitih - svi vrijedni Vaše pažnje, gledanja. Idemo redom...

VIDEO

Racija: Iskupljenje

(The Raid: Redemption), Indonezija, 2011. 

Ako pitate pisca ovih redaka "Racija: Iskupljenje" jedan je od najboljih akcijskih filmova otkada je sedme umjetnosti. Velški redatelj Gareth Evans (na privremenom radu u Indoneziji) snimio je ovaj akcijski biser za nešto više od milijun dolara (točnije 1.1 milijun) i raspametio ljubitelje akcije diljem svijeta (kritičari su također, većinom, naklonjeni "Raciji"). Glavni lik film je Rama (sjajni Iko Uwais), specijalac jedan od dvadesetorice koji kreću u privođenje opasnog kriminalca. Kriminalac živi u zgradi smještenoj u mračnom kvartu Jakarte. Zgrada ima 30 katova, stanove je boss iznajmio galeriji kriminalaca te je čitava zgrada poput Big Brothera - kamere su na svakom koraku, gazda sve kontrolira. Spletom okolnosti, specijalci ostaju zatočeni u zgradi - ostaju bez podrške i postaju lovina. Rama i kolege kreću u neravnopravnu borbu svjesni da ih jedino smrt veliko gazde može spasiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mjesto radnje i zatvoreni prostor ne ograničavaju Evansa - briljantim radom kamere te izvrsnim koreografijama redatelj donosi rijetko viđeni akcijski spektakl. Cjelina je nabijena adrenalinom, intenzitet filma je na nevjerojatno visokoj razini. Akcije ne prestaj čitavim trajanjem - uz pucnjavu i lomljenje kosti Evans je uspio ispričati priču o korupciji i izdaji. Film za ljubitelje akcije, ali i sve one koji su akcijske filmove prestali gledati zato jer su postali monotoni i predvidljivi.

Idi i smotri

(Иди и смотри), SSSR, 1985.

Idi i Smotri jedan je od najboljih istodobno i najpotresnijih ratnih filmova ikada snimljenih. Radnja filma vraća nas u Bjelorusiju. Godina je 1943, njemačka vojska napreduje na istočnom frotnu. Dječak Fljorja pronalazi pušku i odlazi u šumu - pridružiti se lokalnim partizanima koji iako slabo naoružani i opremljeni pružaju otpor nacistima. Ubrzo nakon dolaska u partizane dječak proživljave ratne strahote koje je riječima teško opisati...

Kada se žanrovski određuje "Idi i smotri" uz ratni film često se koristi i psihološki horor. Film to doista i jest. Prikazi ratnih užasa i nacističkog divljanja realističan je i težak za gledanje. Redatelj Klimov ne glorificira rat niti kalkulira s prikazom ratnih stradanja već je izravan i jasan - ratna su vremena dani stradanja, fizičkog i psihičkog, svaki trenutak sukoba i ubijanja (posebno kada su u pitanju civili) ostavlja tragove na duši. Prikaz propadanja dječaka/partizana u samo nekoliko dana najbolje to potvrđuje. Izvrsnu je ulogu ostvario Aleksej Kravčenko tada četrnaestogodišnji dječak koji nastupa u filmu kojeg, obzirom na sadržaj, ne bi smio gledati. Potresan i brutalan, "Idi i smotri" je film kojeg nije lako gledati, ali ga se ne smije propustiti.

Klan

(El Clan), Argentina, 2015.

"Klan" je argentinski film redatelja Pabla Trapera. Priča fima prikazuje naizgled običnu, uglednu obitelj Puccio. Samo naizgled - riječ je o zajednici koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća otela i likvidirala veći broj članova bogatih argentinskih obitelji.
Uz otmice, redatelj je prikazao odnose unutar obitelji. Dobro je pogođen i duh osamdesetih odnosno previranja unutar argentinskog društva. Nestabilnost koja je bila dobra za posao Puccijevih.


Recenziju za Klan možete pročitati ovdje

Trči, Lola, trči

(Lola Rennt), Njemačka, 1998. 

Lola živi u Berlinu. Njen dečko je sitni kriminalac koji se našao u problemima - u podzemnoj je željeznici izgubio 100 000 njemačkih maraka. Novac pripada lokalnom kriminalnom šefu s kojim Manni ima sastanak za 20 minuta. Ukoliko ne donese novac vjerojatno je pokojni. Posljednja nada za Mannija je Lola koja istrčava iz stana i pokušava riješiti kriznu situaciju.

"Trči, Lola, trči" dinamičan je i maštovito režiran film. Redatelj i scenarist Tom Tykver (kasnije režirao "Atlas oblaka" i "Parfem: Povijest jednog ubojice") udahnuo je filmu snažnu energiju koristeći različite kuteve kamere, služeći se animacijom i frenetičnim techno soundtrackom. Franka Potente izvrsna je u glavnoj ulozi - "Trči, Lola, trči" ključan je film za glumičinu karijeru, danas poznatu i po ulogama u "Boureneovom identitetu".

Nedodirljivi

(Intouchables), Francuska, 2011. 

Malo je filmova u posljednje vrijeme koji su toliko dodirnuli veliki broj ljubitelja filma kao što je francuska drama/komedija "Nedodirljivi". Priča o prijateljstvu francuskog milijunaša Phillipa i buntovnog, nestrpljivog i teškim životnim prilikama iscrpljenog  Drissa jedna je od najemotivnijih filmskih priča 21 stoljeća. Driss i Phillipe upoznali su se slučajno i zauvijek ostali prijatelji. Film je temeljen na istinitoj priči. Uskoro ćemo imati prilike gledati i američki remake (glavne uloge Bryan Cranston, Kevin Hart i Nicole Kidman) no francuski "Nedodirljivi" i dalje će ostati nedodirljivi.



Recenziju za Nedodirljive možete pročitati ovdje.



Prvi dio neameričkih preporuka možete pronaći ovdje.


Izvorni tekst pročitajte ovdje


O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang