Obavijesti

News

Komentari 68

Ratko Maček: Ako ne poštujete hijerarhiju, pojede vas pirana

Ratko Maček: Ako ne poštujete hijerarhiju, pojede vas pirana
7

Na posljednjem ročištu rizničar HDZ-a Mladen Barišić je potvrdio prijašnji iskaz. Ispričao se svima što su zbog njegovih nedjela ispaštali i govorio o 'crnom fondu'

VIDEO

U nastavku suđenja za Fimi mediju obranu bi trebao nastaviti iznositi bivši glasnogovornik HDZ-ove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Kao i bivši premijer, porekao je izvlačenje novca iz državnih tvrtki i punjenje 'crnog fonda'. 

- Nikad nisam bio sudionik zločinačke organizacije. U HDZ sam ušao u ožujku 2003. i tada sam postao glasnogovornik. Bavio sam se isključivo s odnosima s javnošću i kreiranjem boljeg imidža stranke. Pred parlamentarne izbore postajem 2003. direktor izborne kampanje i tu sam se bavio zakupom prostora u medijima, promidžbenim materijalima, itd. Niti Sanader niti glavni tajnik nisu mi dali ovlasti da prikupljam neki novac i uopće da raspolažem tim sredstvima. Svi članovi stranke su pred izbore imali naputak da one donatore koji žele dati novac upute na glavnog tajnika, računovodstvo ili rizničara. Nikada nisam skupljao novac niti počinio nikakve nezakonitosti, rekao je Ratko Maček u ponedjeljak na sudu.

Dodao je kako je šefica računovodstva izravno komunicirala sa Sanaderom te nema logike da bi joj on nešto prenosio.

- Do 1. siječnja 2007. svaka donacija bila je potpuno legalna i nije trebalo navesti tko je donirao novac. Jedino je bilo bitno da se novac položi na račun stranke - rekao je Maček te je dodao kako od 2003. godine do odlaska 2007. sa Sanaderom nije popio ni jednu kavu van protokola, niti je bio u užem krugu njegovih suradnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nikada nisam pripadao grupi ljudi koji bi organizirali kazneno djelo. Nisam znao da je Fimi media bila upletena u bilo kakva kaznena djela. Nisam bio na famoznom sastanku u Vladi u travnju 2007. Sva sam saznanja sam dobio 2006. od novinara i marketinških tvrtki. Upozorio sam Sanadera, Kosor i Jarnjaka da postoji ogroman revolt marketinških agencija koje su izgubile posao i da će one izazvati medijsku ofenzivu koja će eskalirati i stranci nanijeti ogromnu štetu - istaknuo je Maček.

"Rekli su mi da Hrvatski list treba kupiti jer šteti stranci"

Maček je govorio o donacijama rekavši kako nije imao sudjelovanja u tome, a dotaknuo se i kupovine Hrvatskog lista iz Zadra.

- Pitali su me o kupnji Zadarskog lista, a ja sam im rekao da HDZ nije kupio Zadarski list, kao što im je rekao Mladen Barišić, nego Hrvatski list. U jesen 2007. godine, pred kampanju za parlamentarne izbore pozvao me Sanader koji je bio u društvu s Božidarom Kalmetom. Rekao je da treba kupiti Hrvatski list, koji svojim pisanjem nanosi štetu HDZ-u - rekao je Maček. Dodaje kako im je rekao da je to glupo, no oni su inzistirali na kupnji. 

- Krajem 2007. godine kontaktirao sam odvjetnika Peru Lozicu i objasnio mu o čemu je riječ, s time da je bilo dogovoreno da za udio u Hrvatskom listu od 80 posto treba platiti tri milijuna kuna. Lozica me nazvao krajem travnja ili početkom svibnja 2008. godine i rekao mi da je sve pripremio. Potom sam nazvao Sanadera, koji mi je rekao da će HDZ osigurati novac. Par dana kasnije kod Mladena Barišića u Carini preuzeo sam 412.000 ili 416.000 eura i taj novac sam predao Lozici. To je jedini novac koji sam ikada dobio od Barišića - rekao je Maček. Dodao je kako je novac bio u svežnjevima od 100 i 50 eura i na njima je pisalo "Raiffeisen banka, Ljubuški".

"Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama, nego vrlo ozbiljan posao"

Na pitanje je li HDZ mogao kupiti Hrvatski list zakonito Maček je odgovorio da je. Iz Uskoka su ga pitali zašto nije tako bilo Maček je odgovorio:

- Poštovana zamjenice ravnatelja Uskoka, politika nije akvarij sa zlatnim ribicama, nego vrlo ozbiljan posao. U političkim strankama se nikada ne propituju odluke nadređenih. Ako ne slušate i ne poštujete hijerarhiju, pojede vas pirana - kazao je Maček. Na pitanje koliko je puta bio u Uskoku i je li se prije čuo s Jadrankom Kosor i je li pod pritiskom teretio Sanadera Maček je rekao kako je sva saznanja dao pravosudnim tijelima prije početka procesa.

- Kako je Sanader najavio sumnju u istinitost mog iskaza, a danas to radi njegov branitelj, na njihova pitanja ne želim odgovarati. Ne želim da se preko mog iskaza vrše prepucavanja - rekao je Maček. 

Na posljednjem ročištu stranački rizničar Mladen Barišić je potvrdio prijašnji iskaz. Ispričao se svima što su zbog njegovih nedjela ispaštali. Govorio je o odnošenju velikih količina novca Sanaderu, plaćanju pjevača, stranačkih dužnosnika i koalicijskih partnera iz 'crnog fonda'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!