Obavijesti

Diskusijama o gospodarskim temama započeli WinDays12

Diskusijama o gospodarskim temama započeli WinDays12
5

Panel diskusijama o aktualnim gospodarskim temama započela Microsoft WinDays12 Business konferencija. Raspravljalo se o računalstvu u oblaku, skorom članstvu Hrvatske u EU...

Središnjom svečanošću kojoj su prisustvovali Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te brojni ugledni gospodarstvenici, otvorena je Microsoft WinDays12 Business konferencija. Dvodnevni program poslovne konferencije donijet će sedam panel diskusija i četiri praktične radionice posvećene aktualnim gospodarskim temama.

Program konferencije otvorila je panel diskusija „Život u oblaku postaje stvarnost“. Računalstvo u oblaku nova je IT paradigma koja tvrtkama omogućava zakup IT usluga i servisa. Irena Jolić-Šimović (T-HT), Ante Katavić (BIOS), Ratko Mutavdžić (Microsoft Hrvatska) i Krunoslav Šimatović (Nexus Private Equity partneri) zaključili su da korisnici često nisu svjesni da već dulje vrijeme koriste usluge smještene u računalnom oblaku. Prednosti novog oblika „konzumacije“ IT usluga pretežno koriste male i srednje tvrtke kao i ponuđači usluga koji neprestano rade na promjeni ekosustava i istraživanju novih modela prodaje svojih rješenja i usluga.

Na panelu „Hrvatska pred vratima EU – koji/čiji put odabrati“ sudjelovali su veleposlanik Poljske Wieslaw Tarka, slovenski veleposlanik Vojko Volk, veleposlanik Republike Hrvatske na Cipru, Branko Baričević te Valentin Gescher, voditelj odjela za gospodarstvo u Veleposlanstvu Republike Njemačke. Fokus rasprave bio je na konkurentnosti domaćih tvrtki po ulasku u Europsku Uniju, o budućnosti same unije, ali i o budućnosti hrvatskih građana u zajednici europskih država. Raspravljajući o budućnosti Europske unije, jednoglasno je zaključeno kako je održivost tog saveza država neupitna. Panelisti su komentirali konkretne primjere država članica te kako su se snašle u novom konkurentnom okruženju. Prijedlog sudionika panela je da se tijekom procesa ulaska u EU ulaže u edukaciju radnika i u automatizaciju procesa. Publika je aktivno sudjelovala u diskusiji, osobito tijekom rasprave o prekvalifikaciji radnika i budućnosti unije.

Program prvog dana završio je diskusijom na temu „100 dana nove Vlade“ u kojoj su sudjelovali Ivan Vidaković (Microsoft Hrvatska), Zvonimir Mršić (Podravka), Ivica Mudrinić (T-Hrvatski Telekom) i Božo Prka (PBZ). Svi sugovornici složili su se kako je Vlada do sada donosila dobre odluke, ali i da je riječ o prekratkom vremenskom razdoblju za dublje analize provedenih mjera. Mršić je istaknuo da je Vlada smanjila državnu potrošnju, povećala PDV, ali i smanjila trošak rada za poslodavce. Prka je naglasio da je vlada u kratkom roku vratila povjerenje investitora u Hrvatsku, dok je Vidaković, uz pohvale pojedinih poteza Vlade, naglasio i kako Vladi evidentno nedostaje odgovarajuća strategija s kojom bi Hrvatska mogla realizirati svoj potencijal. Mudrinić se nadovezao zaključkom da je Hrvatskoj potreban nacionalni konsenzus kako bi se izvukli iz krize i krenuli naprijed.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posljednji dan ovogodišnjih WinDaysa donijet će četiri panel diskusije i dvije praktične radionice koje sudionicima omogućavaju usvajanje praktičnih znanja koje mogu primijeniti u svakodnevnom poslovanju.

Saznajte više o Microsoft WinDays12 konferenciji na www.windays.hr  te na društvenim mrežama Facebook, Twitter ili YouTube.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag