Obavijesti

Dođite na volontersku akciju uređenja Gradskog vrta Sopot

Dođite na volontersku akciju uređenja Gradskog vrta Sopot
11

24 sata, Radio Kaj i Grad Zagreb zajedničkim su snagama pokrenuli akciju uređenja „Urbanih vrtova Zagreba". Pridružite nam se na volonterskoj akciji uređenja.

24sata, Radio Kaj i Grad Zagreb zajedničkim su snagama pokrenuli akciju uređenja „Urbanih vrtova Zagreba“ te će uz pomoć prijatelja projekta Zagrebačke pivovare, Peveca i Zdrave Krave pridonijeti organizaciji niza „zelenih akcija“ diljem Zagreba, a kasnije i Hrvatske.

Kao jedna od istaknutijih društveno odgovornih kompanija Zagrebačka pivovara podržat će uređenje zagrebačkih i hrvatskih vrtova u sklopu svog društveno odgovornog projekta „Pivovara moj susjed“, a tvrtka Pevec povodom otvaranja svog novog prodajnog centra u Novom Zagrebu poklanja lokalnoj zajednici mnogo korisnih elemenata i sadnica. 

Prva akcija uređenja održat će se u četvrtak, 12. rujna, od 10 do 20 sati u Gradskom vrtu Sopot.

U 10 sati  otvaramo sjenicu za druženje, predajemo ključeve nove kućice za alat korisnicima vrta,   popločavamo zajedničke dijelove vrta i prostor oko pumi za vodu. Pripremni radovi već su počeli, a provode ih stručnjaci Samoborke. Građani će moći sudjelovati u dijelu tih radova i uređenju cvjetnjaka u pravoj urbanoj maniri. Cvjetnjak će biti izrađen od auto guma koje ćemo, u suradnji s akademskim slikarima i kiparima, pretvoriti u zanimljive instalacije. Stručno vodstvo građanima u ovoj umjetničkoj akciji bit će ugledni akademski kipari Vitold Košir i Ivan Ivoš Iči, slikarica Romana Orešnik, slikari Ivan Kraljević i Adonis Dokuzović, dizajner Vedran Žanko i umjetnik u vitrajnom oblikovanju stakla Zok Viceban. Moguće da su vam navedeni umjetnici poznati i iz nekih drugih voda, jer riječ je o članovima Udruge multimedijalnih umjetnika Art Orchestar koji su istovremeno i glazbenici. Tako ćete Vitolda Košira iz Cry Babies kasnije, iza 18 sati, moći čuti na bas gitari, uz vokalne izvedbe Ivana Ivoša - Ičija iz Naturalne mistike i Vedrana Žanka iz Billy and the Kids, Zoka Vicebana na gitari, Romanu Orešnik na bas gitari, Miru Dimića na udaraljkama te legendarnog Adonisa Dokuzovića ex Divlje Jagode i Retro Guru band na bubnjevima, bongosima i kongama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Građani koji dođu s mališanima imat će priliku družiti se s kompozitoricom dječjih pjesama Romanom Orešnik, inače kantautoricom i bas gitaristicom u Stampedu te Davorin i Bogovići, kao i autoricom mnogih duhovnih za izvođače poput Jelene Radan, Kantautorski trio, Electrospiritus itd.

Za donaciju guma u kojima će izrasti cvijeće zahvaljujemo Dragutinu Koprivnjaku iz ASO Ponos Krapina, kao i na osobnom uključivanju u volontersku akciju.

Uz umjetničke radionice s početkom od 11 sati, u isto vrijeme vrijeme starta i edukativna radionica za korisnike vrta Sopot, ali i sve ostale zainteresirane urbane vrtlare. Radionice vodi Katedra za povrćarstvo Agronomskog fakulteta, a informirat će o svemu što je potrebno znati vezano za izradu vlastitog vrta u urbanom kontekstu – sadnja, kompostiranje, navodnjavanje, sakupljanje plodova. 

Od 12 do 14 sati, uz mali picnic lunch break, fešti se pridružuju i poznati zagrebački glumci okupljeni u Žare Šerfedžija orkestar Zagreb; Goran Navojec vokal i saksofon, Nataša Janjić, vokal, Mario Mirković - bubnjevi, saksofon, klarinet, Robert Ugrina - bas gitara, Rakan Rushaidat - ritam gitara, truba i  Ivana Rushaidat- vokal, ukulele. Posebno pozivamo građane da nam se pridruže na ovom zabavnom dijelu eventa, te ponesu dekice za uživanje u pikniku.

Od 14 sati nastavljamo s edukacijama Agronomskog fakulteta te sadnjom cvjetnjaka u umjetničkim instalacijama.

Do 18 sati planiramo završiti radove, pa se nakon toga zabaviti uz malu Vrtnu zabavu i svirku Art Orchestra. Zagrebačka pivovara osigurat će sudionicima vrtne zabave omiljeno piće - popularnu Žuju, a restoran Gastro Globus male zalogajčiće.

Zahvaljujemo i donatorima sjemena – tvrtki Bejo Zaden d.o.o. - vodećem svjetskom proizvođaču sjemenskog materijala iz Nizozemske te tvrtki Poljovrt d.o.o., koja Bejo sjeme pakira u mala hobi pakiranja, poznatom njemačkom MTD-u koji korisnicima Gradskog vrta Sopot poklanja kosilicu, te Motorami iz Zagreba koja će pripremiti zemljište na kojem će se odvijati radionica Agronomskog fakulteta. Hvala tvrtkama Emil Lux na donaciji vrtnih alata, Emaus d.o.o. na kućici, sjenici i pješčaniku, MK sadnicama na presadnicama i povrću, TKS flori na trajnim cvjetnim sadnicama, te Einhell na poklon trimeru.

Dodatne informacije o projektu možete potražiti na stranicama medijske prijateljice „Urbanih vrtova“; portala Zdravakrava.hr.

Dobro nam došli na prvu u nizu akcija uređenja urbanih vrtova, sljedećeg četvrtka, 12. rujna od 10 do 20 sati u Gradskom vrtu Sopot.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer